Search

Äntligen upplyst – grundkurs i ljussättning med Fotoresor

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 317

Innan jul bokade jag in mig på en grundkurs i ljussättning med Fotoresor – min favoritställe att förkovra mig i foto hos. Det var ju med dem jag åkte på en av mina absolut roligaste resor, den här fotoresan till övergivna platser.

Jag vill hela tiden utveckla mina kunskaper när det gäller foto och ett helt outforskat område för mig var just ljussättning och studiofoto. Det är ju inte lika enkelt som att ta kameran över axeln och dra ut i dagsljuset, det kräver mer planering och framförallt utrustning. En högre tröskel helt enkelt.

I går var det äntligen dags! Kursen var en prisvärd heldag i Studio Emma Svenssons lokaler vid Telefonplan. För 1495kr fick vi massor av teori, praktik och hinkvis med kaffe och frukt & fika. Pga taskig sömn och tidig uppgång var jag väldigt glad över just kaffetillgången, haha.

Vi började med teoripass, där vi pratade om ljusets olika egenskaper (som hårdhet, riktning och färg till exempel) för att sen gå in på olika typer av ljuskällor och ljusformare. Det var ett matigt och bra teoripass, som blev konkret och bra när vi fick se exempelbilder med olika typer av ljussättning. Vi pratade om hur man kan tänka och vad som är vanligast att använda för porträttfoto, modefoto och produktfoto bland annat, men också utomhus, som ju jag oftast pysslar med.

För mig var det väldigt kul att få en bra grundkoll på vad som är vad i det som för mig känts som en djungel av ljusprylar. Jag känner att jag fått en basic koll på vad som skulle passa mig för det jag  vill fota och ungefär hur jag ska tänka och använda det. Det var grymt kul och lyxigt att få leka loss i en studio som har det mesta! Vi testade Softbox, batteriblixt med paraply, HMI-ljus och Beautydish bland annat. Vi fick också bra tips på hur och när vi kan använda en speedlight, vilket ju är mest överkomligt i både pris och bärbarhet.

Det var en riktigt rolig och givande dag och trots att jag var trött som en gnu så fick jag sån energi av att lära mig nya grejer och träffa så många andra med samma stora intresse. Jag tycker det är så jäkla roligt med fotokurser och resor att jag skulle kunna ruinera mig totalt på det.

Vad skulle du allra helst gå för kurs eller utbildning om du fick drömma fritt? 

Tre grymma handledare (och modeller 🙂 ): Frida, Alma och Emma G.

Coola Tiina modellar. Här testar vi färgade filter framför HMI-lampan.

Behind the scenes. Missa inte Emma G:s grymma blogg, där finns många bra fototips och vackra bilder.

Rosa HMI-ljus. Kul att leka loss med alla möjliga färger!

Rosa-blå variant.

Vi deltagare fick också modella efter behag!

”Solljus” med HMI-lampan

Vi var utomhus en timme också, för att testa upplättning med blixt, reflexskärmar och transparent skärm för att dämpa hårt solljus. Här vid snyggdörren där Emma Svensson fotat många modeller. Äntligen har jag fått se hur man gör det perfekta ”bloggsteget” också – Alma har fotat många bloggare och visade oss hur det går till 🙂

Alma kan ha tröttnat på att modella bloggsteget här, haha.

Sist på dagen fick vi testa mjukt porträttljus, med beautydish och softbox. Här är det deltagaren Jenny som modellar, som var där tillsammans med kollegan  Nina.

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close