Search

[:sv]Behind the scenes 1 – Min fotoutrustning[:]

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 317

[:sv]För ett tag sen frågade jag om ni ville veta mer vad jag har för fotoutrustning och hur jag fotar och det ville ju några av er i alla fall. Jag tänkte därför lägga upp några inlägg här där jag berättar och visar lite mer hur jag fotar, vad jag fotar med och hur jag bildbehandlar.

Jag vill påpeka att jag är självlärd och därför är detta inte att betrakta som en grundkurs i foto – jag delar med mig av det som funkar för mig helt enkelt och det jag lärt mig hittills! Hojta till om du ser några fel eller tycker jag ska komplettera med något!

Min fotohistoria

För att fota behövs ju en kamera och man brukar ju säga att den bästa kameran är den som är med. Jag började fota frenetiskt när jag fick min första kompakta digitalkamera 2004 och har sedan den dagen alltid mer eller mindre stört mina vänner med en lins i ansiktet. Jag kallades Japanen ganska många år eftersom jag alltid hade med mig min digitalkamera och gärna filmade också. ”Du filmar väl inte nu Katta” var en rätt vanlig fras som jag ofta ljög ”nej” som svar på. Det är ändå rätt roligt att ha kvar klipp med tjejsnack på såhär 10-12 år senare. Haha. Bilderna är långtifrån bra fotomässigt, men de är fantastiska som minnen.

Länge var jag helt inne på kompaktkameror och när jag åkte jorden runt så var det en ny, vattentät Olympus som var mitt drömköp. Systemkamera såg jag som något för proffs bara.

Men när jag skulle fylla 30, de digitala systemkamerorna fanns lite överallt och jag insåg att mitt fotointresse var konstant och oförbätterligt så önskade jag mig bidrag till en Canon 550D. Lyckan när öppnade paketet från pappa och hade fått en hel kamera var obeskrivlig. Jag började fota DIREKT! Jag var så lycklig! Jag fick en rejäl nytändning och det var ungefär här mitt mer seriösa fotande började.

Efter två år blev min kära kamera stulen på min födelsedagsmiddag på La Famiglia och jag sörjde ett tag och fick ut så lite på försäkringen att jag inte ville köpa en ny just då. Sen fick Erika en ny kamera i 30-årspresent året därpå och då blev jag så jäkla sugen igen att jag slog till på en ny. En Canon EOS 60D som jag ÄLSKADE och fortfarande har kvar.

2012 gick jag min första fotokurs, Fotografi 1 på Fotografiska med Emma Svensson (hon håller inte kurser där längre dock). En svinbra kurs över 8 veckor som innehöll grunderna i både teknik & komposition. Emma är en fantastisk lärare verkligen och här lossnade allt för mig vad gäller ISO, bländare och slutartid och jag började fota i manuellt läge.

I samband med att jag blev egenföretagare för två år sedan så bestämde jag mig för att fira min första fakturering med en fullformatskamera. Foto var en del av mitt jobb och jag hade utvecklats en del. Kostnader var dessutom bra som företagare fick jag höra och då var det ju bara att skaffa såna tänkte jag. Vördnaden och pirret när jag gick ut från Rajala med min nya Canon EOS 5D Mark III alltså… Jag blir fortfarande lite pirrig när jag tar fram den!

Sedan dess har jag fotat massor, samlat tips och inspiration från så många fotografer jag bara kan och så har jag gått några kurser; online på Moderskeppet, bildbehandlingskurs med Creative Adventures och så nu senast fotoresa/kurs med Emma Svenssons Fotoresor. Emma är överlägset bäst på att lära ut både teknik och en avslappnad inställning till att testa och leka sig fram.

Min kära fotoutrustning

Såhär ser my precious utrustning ut just precis nu:

fotoutrustning

Ej med på bild: min Canon G7x (kompaktkamera för vissa tillfällen, som jag fotade ovan bild med) och min Canon EOS60D, som ligger nedpackad i förrådet just nu. 

 1. Hähnel Giga T Pro II, självutlösare med fjärrkontroll. Ovärderlig för selfies i skogen eller bilder med lång slutartid. Kan också ställas in för timelapse/gifs och annat kul!
 2. 5omm, f/1,4. Ett fast objektiv och mitt mest använda fram till nyligen. Funkar till det mesta tycker jag, men jag gillar det särskilt till vardagsgrejer som middagar & kompisporträtt och så. Lätt att ha med sig.
 3. 24-70mm, f/2,8. En normalzoom som jag inte använt på 3 år och glömt att jag hade. Kommer ni ihåg att jag skrev att jag måste skaffa en sån efter fotoresan? Tog en titt på den där ”gamla zoomen” jag köpte till Hawaiiresan och insåg att jag redan hade ett från Tamron. Haha. Har använt det nu sedan jag återfann det och efter många år med ett evigt bytande av fasta gluggar så är det nu skönt att använda en zoom ett tag istället.
 4. 70-200mm f/4,0. Ett prisvärt telezoom-objektiv som jag köpte för att komma nära när jag skulle fota billopp på Mantorp. Också ett fantastiskt porträttobjektiv, men du måste stå en bra bit från objektet. Bra för fina porträtt där du vill komma nära fast på håll helt enkelt. Också kanon för fåglar och att zooma in på detaljer i landskap. Har dock inte med det så ofta pga plats.
 5. 85mm, f/1,8. Det jag använt minst faktiskt. Funkar jättebra för porträtt där du inte vill ha med så mycket av omgivningen, och rekommenderas för att fota mat av de här proffsen (det var när jag läst detta inlägg jag köpte det) men iom att jag oftast har mitt 50mm med mig och bara kan gå lite närmare för att få ungefär samma bild så har det inte blivit av att jag haft med mig det. Ska ge det en chans i sommar, annars säljer jag det nog sen.
 6. Canon EOS 5D Mark III – Mitt älskade kamerahus! Fullformat (mer om det kan du läsa här och i inlägget jag länkade på punkt 5 så förklarar de också bra med bild).
 7. 20mm, f/2,8. Vidvinkelobjektiv som jag köpte för att fota landskap. Hade länge svårt att greppa hur jag skulle fota människor med detta – jag gillar att komma nära och det är svårt med vidvinkel – men efter fotoresan har jag börjat gilla att experimentera även med det. Kan bli coola porträtt där omgivningen får spela en roll också. Som i den här bilden!
 8. BlackRapid Curve – kamerarem. Räddningen för min nacke! Det blir tungt att gå och bära kamerahus och ett stort objektiv runt halsen efter ett tag. Med den här, som bara fäster på ett ställe på kameran istället för på var sida om den, så kan jag ha den runt axel och ändå snabbt ta upp och fota utan att ena sidan av bandet blir kortare. Kolla på filmen så hajjar ni ;).

Vilka objektiv ska man ha?

Som med det mesta så är det faktiskt individuellt. Hur mycket fotar du, vad fotar du mest, vad har du för budget osv. Emma har skrivit en jättebra guide för att välja objektiv och eftersom hon kan mer än jag så tipsar jag om att läsa igenom det!

Jag har köpt mina objektiv i omgångar och de flesta har jag köpt efter att jag blev egenföretagare och kan dra av momsen eftersom jag behöver fota i jobbet.

Fasta objektiv – fördelar

Jag har mest fasta objektiv och det är en medveten strategi. Jag tänkte ha 3-4 st, för att liksom ha ett för varje tillfälle. Det är lite som att ha specialister på olika saker, med ett zoomobjektiv blir det ofta en kompromiss någonstans, särskilt med ljusstyrka om man inte är snorrik och jättestark, eftersom de ofta väger mer och kostar skjortan om de ska vara hyfsat ljusstarka.

Mitt upplägg har varit att ha en vidvinkel för landskap (20mm, även om många föredrar mer extrem vidvinkel för det), en normal (50mm)  för ”det mesta” och en tele (85mm) för att komma närmre. Det kommer man långt med tänkte jag. Sedan hade jag sedan innan som sagt en normalzoom och en telezoom.

Fasta objektiv – nackdelar

Såklart finns det nackdelar! Med fasta objektiv kan du inte zooma in/ut, utan måste flytta på dig själv för att ändra komposition/utsnitt.Vill du komma närmre får du helt enkelt gå närmre eller ännu lite krångligare, byta objektiv.Det var rätt jobbigt på fotoresan, där vi skulle turas om i grupper och jag ville ha både närbilder och mer vidvinkel. Gjorde inget annat än att byta glugg tyckte jag och missade en del bilder pga det.

Alltså – beroende på vad du ska fota så kan olika objektiv vara lämpliga. Ska du snabbt kunna fånga ögonblick på tex bröllop, sportevent osv och inte hinner flytta dig/byta objektiv så kan det vara bra med en normalzoom, tex 24-70 eller 24-105. Fotar du landskap så hinner du förmodligen byta mellan vidvinkel för helheten och ett tele/makro för detaljerna. Är du ute och reser så kanske du bara vill ha ett objektiv och vara flexibel, då är återigen en normalzoom bra att ha. Osv.

Här nedan har jag fotat från exakt samma plats med alla mina objektiv, så kan ni se skillnaden!

[insert]20mm [/insert] Vidvinkeln. Med en 10mm (fisheye) hade såklart ännu mer av rummet kommit med men då får du också mkt distortion, dvs förvrängning.

[insert]24mm [/insert] Här är min normalzoom i utzoomat läge. Okej jämfört med min vidvinkel ovan.

[insert]50mm [/insert] Mitt mest använda, som funkar att fota både miljöer och  porträtt med.

[insert]70mm [/insert] Normalzoom (24-70) i max inzoomat och telezoom (70-200) i max utzoomat.

[insert]85mm[/insert] Mitt fasta teleobjektiv.

[insert]200mm [/insert] Telezoom max inzoomat. Ursäkta snedheten :)[:]

6 comments

 1. Jättebra inlägg och helt klart läsvärt för mig. Har tänkt mycket på hur bloggar till så stor del är bilder idag. Och något jag behöver öva mycket på nu. Har en Canon 450 D som jag köpte precis innan den kom ut i butik och hade med mig på min långa resa i Tanzania =D (härliga minnen)
  Jag fick upp ett intresse och fotade mycket där, köpte fotoböcker, men sen blev det inte så mycket mer.. Och de senaste åren har kameran legat i sin kameraväska på en hylla fram tills nu när jag startat bloggen.

  Funderar nu på vad som är nästa steg. För ska man få till en trevlig blogg behöver man ha fina bilder 🙂 Och det är ju faktiskt roligt att skapa och sätta bild till text. Men det krävs helt klart övning och kunskap.

  Well.. Tack för tips. Dyker in hos Emma också för att läsa objektivguiden.

  1. Det brukar krävas lite ny motivation för att komma igång och en blogg är ju den perfekta triggern 🙂 Mitt tips är att gå ut och fota massor, öva, öva! Och att kolla mycket på andras bilder, det sätter sig liksom och gör att man börjar komponera i huvudet när man själv är ute. Man får nya idéer och blir bättre på att se vad som är en bra bild.

   Ser fram emot att följa din väg!

 2. Bra inlägg! Måste ge dig credd för hur bra bloggen har blivit det senaste halvåret (?, eller nåt…), bra inlägg, bra texter och fina bilder! Bra jobbat 🙂

  1. Tack så jättejättemycket, blir så himla glad av detta! Kul att höra, särskilt eftersom jag haft lite lägre bloggfrekvens på sistone. Tack för dagens finaste!

  1. Det kommer du klara dig toppen på – det handlar ju inte främst om utrustning, du kommer ju lära dig så jäkla mycket, ser fram emot att följa dig!

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close