Search

[:sv]Övergivna platser med Fotoresor och Weare365 dag 1-2[:]

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 317

[:sv]Jag går rakt på sak: att signa upp mig till kursen Övergivna platser med Fotoresor och Weare365 är den bästa födelsedagspresenten jag givit mig själv, faktiskt det bästa jag givit mig själv överlag på väldigt länge.

Jag håller på att smälta alla intryck, sortera bland tusentals bilder och kurera mig från den förkylning som kom första natten hemma igen, men jag tänkte ändå summera våra fyra, späckade dagar på turné mellan övergivna platser runtom i Sverige (Dalarna & Värmland och en snutt av Södermanland).

Dag ett

Efter en alldeles underbar födelsedagsfrukost hos syrran begav jag mig mot Telefonplan och Studio Emma Svensson. Jag hejade på mina blivande reskamrater och konstaterade att det var en riktigt skön mix av människor, i både ålder, erfarenhet och intressen. Att få träffa Emma igen (gick på kurs med henne 2012), hennes grymma kollega Adrian och de underbart kreativa systrarna Mira & Thilda var så kul. Redan här kändes det som att jag ville hoppa upp och ner av förväntan och exaltering.

Vi började med föreläsningar i Emmas studio, där först Emma gick igenom grunderna i porträttfoto, modefoto och bildbehandling (så jäkla bra genomgång), innan Mira & Thilda pratade om kreativitet och att våga tänja gränserna med kreativ bildbehandling. Bland annat fick vi se att gräs absolut kan vara rött och att Kroatien har stora månar på himlen. Jag älskar den sagovärld som de skapar, hur kan man inte göra det?
[insert]moon3-weare365 [/insert] Foto: weare365

Efter det gick Adrian igenom HDR-tekniken och gav oss en ny bild av en teknik som misshandlades lite när HDR-apparna slog igenom för några år sedan. Jag har inte testat HDR-foto i kameran förut och har också lärt mig bra tips på bildbehandling av HDR-bilder. Det var riktigt bra att kunna använda när vi fotade inne i övergivna platser med blandat ljus, där man vill få med alla detaljer i rummet.

Vid 16-tiden var det dags att hoppa in i våra minibussar och åka mot Nyköping. Let the adventure begin! Vår första location var ett stort, mäktigt grustag där vi skulle få användning för våra nya kunskaper i modefoto. Så fort Thilda gled fram i sin klänning och började posera var jag fast. Jäklar vad roligt det är med modefoto! Jag hade verkligen ingen aning om att jag som gillar storslagna landskap och dokumentära porträtt skulle bli helt såld på det. Grustaget i sig var kul att fota ett tag, men när Thilda kom in, ja då blev det något helt annat. Återigen kom jag att tänka på mitt livsmotto – det är i kontrasterna det händer!
[insert]Övergivna platser i Sverige med Fotoresor och Weare365 [/insert] Ett vackert grustag som blev ännu häftigare med Thilda i bilden.

[insert]Thilda-car [/insert] Den första av resans många skrotbilar hittade vi på grustaget. Vi visste ju inte vad som väntade dag 2 och plåtade entusiastiskt.

[insert]grustag [/insert] Skitiga kläder var inget vi ens reflekterade över – allt för bilden!

Efter grustaget åkte vi spontant till ett rapsfält innan vi for till hotellet för att checka in. Här började jag märka av resans enda lilla aber – att jag saknar en normalzoom och borde tagit med mig min telezoom (70-200). När vi är många som ska fota och stå på rad så är det svårt att få en bra bild med vidvinkel. Dels ska jag helst vara vara rakt framför modellen, dels långt fram. Om jag ska tillräckligt långt fram så kan jag vara i vägen i de andras bilder och står jag bredvid så kommer de med i min bild. Mitt fasta 50mm gjorde inte alltid jobbet att komma nära.

En zoom hade varit grymt för att komma närmre utan att behöva gå fram. Det var någon posering där jag kände att jag inte fick bästa möjliga bild för att jag inte fick den positionen jag hade behövt innan det var dags att gå vidare. 
Note to self – införskaffa en normalzoom typ 24-70 (verkar vara go-to-gluggen för fotografer) och ta alltid med fler objektiv än du tror du behöver!

[insert]thilda-raps [/insert] Jag gick ut i rapsfältet och kom nära till slut!

 

Dag två

Efter frukost och utcheckning åkte vi till ett öde torp, som hade hunnit bommas igen på de tre veckor som gått sedan Mira, Thilda och Adrian var på rekresa. Som tur var fanns det ett till och eftersom Mira & Thilda växte upp här och har utforskat varenda millimeter av Nyköpingsskogarna så kunde vi åka dit i stället.

Där hade vi ingen modell utan lekte runt lite med HDR (de första stapplande försöken) och njöt av den vackra omgivningen som var total, svensk sommaridyll.

[insert]abandonded-house [/insert] Även om jag älskar öde hus så är det sorgligt att så många vackra hus står och förfaller på landsbygden.

Efter torpet åkte vi resans längsta sträcka och kom fram till en av mina två favoritplatser längs resan – en gammal bilkyrkogård som var heeeelt fantastisk. Två gamla bröder gillade av någon anledning att samla gamla bilar på hög i en skog och det är bilar från krigsslutet fram till 70-80-tal som står där. Det är svårt att greppa, men det är kvadratkilometrar med skog där det står gamla bilar precis överallt. Så jäkla häftigt. Vi gick runt på egen hand en halvtimme, innan vi samlades för att fota med Thilda. Det var precis lika coolt att fota bara bilar som att fota dem med Thilda på. Vi var säkert där i 2-3 timmar och jag hann ändå inte igenom en bråkdel av området. Det var bisarrt mycket mygg inne i skogen men vad gör man inte för konsten…

[insert]car-graveyard [/insert] En av alla högar med bilar

[insert]old-car-detail [/insert] Så många historier som gömmer sig i den här skogen…

[insert]old-hippie-van [/insert] Gammal hippie-van någon?

[insert] Övergivna platser med Fotoresor och Weare365
[/insert]
 I väntan på att bilen startar…

[insert]thilda-on-wreck [/insert] Vackra Thilda var så cool bland de mossiga bilvraken

Det var en bråkdel av bilder och händelser dag ett och två det. Två späckade dagar till hade vi framför oss när vi somnade helt färdiga på hotellet i Karlstad på lördagkvällen. Som ni kanske förstår så var det här en helt otrolig resa och det var inte bara platserna vi fick se, jag fick också lära känna så himla fina och härliga människor under dessa fyra dagar, lärde mig så mycket och hade så roligt.

I morgon kommer lite fler bilder från dag tre och fyra och så lite mer om vad jag lärt mig på vägen! 

PS – om du är sugen så blir det en till resa till övergivna platser med Fotoresor och Weare365 nästa år. Då går den till Berlin och där dräller det av övergivna hus och platser. Jag är så jäkla sugen på att boka in mig…[:]

10 comments

    1. Tack, vad glad jag blir! Hade det hopplöst där ett tag när alla hade knipit sweet spots och jag inte hade någon zoom. Men att smyga ut hukande i rapsen funkade, haha. Tycker om att hon ser så oposerad ut.

  1. Alltså du vet ju att jag för lite av avundsjuka på den här resan!! Vill vill vill!! Undra om man kan göra något eget i samma stil (letar ödetomter och skrotupplag i hjärnan…)

    1. Det är klart man kan! Det finns en facebookgrupp jag gått med i, men det ligger lite i grejen att inte avslöja för öppet var platserna finns. Men google finns ju också! Jag hänger gärna med på en privat roadtrip till ödeplatser 🙂

  2. Ja vilken resa det var, trots att sviterna i form av trötthet och lite öm kropp fortfarande sitter i så är jag så himla lycklig att jag fick vara med om detta äventyr och lära känna så många fantastiska människor. Har noterat samma som du, ett 24-70 hade inte alls varit dumt på denna resa, ska se till att ha till nästa.
    Grymma bilder du fått till!!

    1. Tack Lizzan! Jag började googla på det objektivet och insåg att inte bara var att köpa, det är rätt saftigt pris på det! Ska försöka hitta något begagnat i bra skick!

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close