Search

Livet som företagare

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 317

Det har snart gått 8 månader sedan jag hoppade ut över kanten, sa upp mig och registrerade mitt företag och nyss firade jag 6 månader hos min första kund. 

Eftersom jag är en sån där så tänkte jag passa på att reflektera lite kring hur mitt första halvår på egna ben har varit.

Jag inser att jag inte är representativ för den stora massan av entreprenörer och nyblivna egenföretagare. Många har en produkt eller startar upp sitt företag med målet att växa och bli större, kanske med fler anställda. Jag har ju inte riktigt de målen. Min produkt är min tid. Jag har inte som ambition att växa och anställa, inte just nu i alla fall. Mitt stora mål med att vara min egen är egentligen att jobba mindre sett över året. Att kunna styra över min tid, kunna välja vad och vilka jag jobbar med och att i mycket högre grad kunna följa upptäckarlustan – både privat och i jobbet!

Så, hur har det gått? Sammanfattningsvis: Balls-to-the-walls jättebra. Jag trivs bra med det här upplägget. Jag har kul och det är en riktig kick att ha vågat. Självklart är det inte bara highlife* hela tiden, men jag är så glad att jag gjorde det här.

På framsidan:
Jag är nog en bortskämd frilansare just nu. Jag har ju haft turen att få jobba mer än vad jag trodde. Närmare heltid än halvtid. Det är ju jättebra och ger en trygghet som jag kommer att sakna när jag inte har ett löpande uppdrag.

Utvecklingen
Jag har gjort massor av saker och har fått testa på tidigare outforskade delar av kommunikation & marknadsföring; jag har designat grejer (jättekul – men jag har återgått till att anlita proffs 😉 ) och till och med gjort film och just nu får jag dyka ner i hela employer branding-delen. Det är så jäkla utvecklande.

Det är världens bästa jobb för mig som älskar att lära mig och vill jobba med företag som är bra på riktigt och som gör bra grejer. Hjärtat slår för min kund och deras mål och det är en riktig ynnest att få jobba med dem.

Ekonomin
Intäktsmässigt är det en trygg känsla att gå runt. Jag drog såklart in mina egna pengar som anställd också, men det känns liksom annorlunda när jag lyckas dra in pengar till mitt eget företag. Inga intäkter = ingen lön. Det sätter inkomsten i ett nytt perspektiv; den trillar inte bara in oavsett hur det går. Jag behöver tänka framåt på ett helt nytt sätt (ingen betalar min semester) men det är ju bra också.

Friheten
Friheten. Känslan att bestämma över sig själv. No further comments.

På baksidan
Ovissheten
Den stora grejen – som jag börjat fundera över mer nu – är ju att den dagen jag inte har ett löpande uppdrag så kommer en helt ny stress i att inte ha en trygg, kontinuerlig intäkt. Det är en stress som en inte dras med som anställd. Visst finns alltid hotet om att jobbet försvinner, men det är inte på samma sätt när en är anställd.

Tiden
Ett (litet) minus med att jag haft mycket att göra för min kund är ju att jag inte utvecklat alla de andra delarna. Det finns ingen chef som säger åt mig att gå på kurs eller betalar branschevents. Jag har inte hunnit nätverka ofta nog med andra företagare, eller göra små projekt med andra frilansare som jag drömt om. Framförallt har jag inte utvecklat den här sajten som jag tänkt. Lyxproblem förvisso. Men jag har planerat in kompetensutveckling nu och har gått med i ett nätverk jag tror på.

Administrationen
Jag tänkte ”hur svårt kan det va, jag är ju ekonom?” men mindes rätt så snabbt varför jag bytte ekonomkarriären mot sälj & marknad, siffror mot människor. Det är jättetråkigt att samla & bokföra kvitton, redovisa moms och rätta knasiga verifikationer. Det är roligt att följa upp siffror, men att mata in datan..näe. Det är inte min grej. ”Do what you love” tänkte jag och ringde Göran som numer hjälper mig med det. Han ska till och med fixa min deklaration. Alldeles, alldeles underbart.

Så, vad har jag lärt mig?

 1. Våga jaga det du vill – oavsett hur det går är det en styrka att ha gjort det. En riktigt häftig upplevelse.
 2. Lägg ut det du inte brinner för  – bättre att ge det till någon annan som både gillar det mer och kan det bättre.
 3. Ta ledigt! Det är precis lika svårt – om inte svårare – att dra en linje mellan arbete och ledig tid. Det är viktigt att vara tydlig mot både dig själv och dina kunder när du jobbar och inte. Alla behöver logga ut med jämna mellanrum!

Fokus framåt för mig är att nätverka mer och lägga tid på att paketera mig själv. Jag ska ta fram en logga, visitkort och installera min sajt på domänen som varit parkerad sedan i höstas. Affärsutveckla och kompetensutveckla (mina favoritsporter).

Jag funderar också på bästa sättet att spara som egen, för att möta tider utan uppdrag och så pension såklart. Vart jag än vänder blicken är det mer skatt eller risk. Någon som har ett bra tips kanske?

Och så ska jag ha en lång ledighet i sommar. Det är ett viktigt mål och det har jag förtjänat!

[insert]katta-bucketlife[/insert] Me 2011. Photographer: Joakim Berndes

* Farmors underbara ord för att livet är toppen. Men vardagen och livet har sina svängningar även när en har sitt drömupplägg. Såna är vi människor – det är i kontrasterna det händer!

10 comments

 1. Vi är rätt lika där – hur vi tänker kring vad företagandet ska ge oss – och motivationen bakom. För mig har olika sorter av frihet varit viktigt. Däremot hade jag en rätt tuff start (2009), då den marknad jag riktade in mig på började stagnera och dö ut. Jag var så inställd på att jag skulle skriva för magasin – det var drömmen att få skriva artiklar. Men nu har jag hittat alternativa vägar och jag jobbar med text dagligen, fast i annat format.

  Jag visste inte att du också var ekonom, jag med! Var pluggade du?

  Sen undrar jag lite – vilken är din produkt? Jag har säkert missat och säkert frågat förr, men jag vill gärna veta mer (ska in på LinkedIn och kika).

  Härligt inlägg som gav mig pepp!

  Emilia

  1. Det måste nästan vara den starkaste drivkraften – freedom! 😉 Vore himla kul att ses och få höra mer om hur du kämpat och byggt om planen – riktigt imponerande att du hållit i.

   Jag pluggade på Södertörns Högskola, ett program som var tvärvetenskapligt, ekonomi och data- och systemvetenskap. Min produkt..ja, det är nog min bredd – jag är en ekonom med mycket säljerfarenhet, som jobbat med varumärke, marknadsföring, digital kommunikation & design och affärsutveckling. Det kanske märks att jag trivs med helhetsperspektivet 🙂 Jag älskar roller där jag får ha ett sånt och mixa kompetenser, för jag tror att alla dessa är och bör vara tätt sammanvävda i en verksamhet.

   Kul att du blev peppad – för det blir jag av dina inlägg 🙂

 2. Jag tycker du är otroligt cool och att du verkligen vågar det du Vill göra! Jag tackar också för att du delar med dig av dina insikter, så vi andra som inte riktigt är så coola kan lära av dig. Tack!

  1. Men tack, vilka fina ord!! Och jag är ju inte alls cool, haha. Jag vet inte vad som flög i mig, trodde aldrig att jag skulle ha eget! Förresten så tror jag du har väldigt mycket coolness i dig, du verkar veta vad du vill och jobba för det!

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close