Search

Bada i Njupeskär – Sveriges högsta vattenfall

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 316

Det här var sommaren jag började bada i vattenfall och jag tror aldrig jag kommer sluta. Två gånger har jag haft lyxen att få bada i Njupeskär, en gång har jag badat i Yxningåfallen. Kanske hinner jag med ett till bad innan sommaren definitivt är över, det får vi se.

Redan förra sommaren när Katarina var här, pratade vi om att bada i Njupeskär, men det var en kall sommar och badlusten var inte överväldigande. Jag hade dessutom inte haft en tanke på det innan så inga badkläder fanns med. Det behöver i och för sig inte stoppa en och det gjorde det faktiskt inte under mitt första dopp i år – då jag badade i underkläderna.

Bada i Njupeskär

Katta badar i Njupeskär

I sommar har ju temperaturerna varit högre och mitt första bad i Njupeskär var till och med behagligt. Jag tror det var runt 20-21 grader. En vecka senare var det nog närmare 17 och lite mer uppfriskande, men väldigt skönt ändå.

Jag har sett folk bada vid foten av fallet, men det är betydligt enklare att ta sig ett dopp uppe vid toppen – dessutom får man en vidunderlig utsikt och känslan av att bada i världens vackraste infinitypool, bara det gör det värt att ta den branta vägen upp runt fallet. Det är också färre som gör sig omaket att gå upp så chansen är större att du får bada i lugn och ro.

Jag och Dolly badar i Njupeskär

De senaste åren har antalet besökare bara ökat till Fulufjällets Nationalpark och Njupeskär. Det är på ett vis superroligt att fler får upptäcka det mäktiga fallet, den magiska sagoskogen och den vackra, steniga fjällplatån. Samtidigt ser jag hur det sliter på stigarna, som dock alterneras av, antar jag, det syftet.

Arg och besviken har jag också plockat en hel del skräp och hundbajspåsar längs stigarna – begriper inte hur vuxna människor (inte sällan framför barn) överhuvudtaget kan känna att det är OK att bara släppa sånt längs vägen. Baksidan av ökad turism tyvärr.

Vattenkraft

Alldeles vid kanten av det högsta fallet, där vattnet forsar fritt 80 meter ner.

Njupeskär är nog den absolut vackraste pool en kan bada i. Har du vägarna förbi närmsta veckorna tycker jag att du ska passa på att hoppa in i badkläderna och ta ett dopp, följt av en fika med makalös utsikt vid toppen av fallet. Men – ta med dig skräpet när du går så blir det lika njutbart för de som kommer efter.

14 comments

  1. Jaaa vad fint! Mer vattenfallsbad till folket! Sönerna gjorde det när vi var i fjällen sist, jag nöjde mig med att fota då. Kanske till helgen? 🙂

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close