Search

[:sv]Fjällporr – Vandring på Fulufjället[:]

[:sv]Snudd på trettio år efter min första vända var det äntligen dags för en ny vandring på Fulufjället. Om jag var taggad? Jajemen! Vi har pratat om att vandra i sommar ett bra tag och från början var planen att åka längre norrut. Jag var sugen på både Abisko och Jämtlandsfjällen, men eftersom jobb och annat begränsade antal dagar vi kunde vara borta så fick det bli en närmare vandring. I mina hemtrakter så att säga.

Fulufjället bjuder på några olika vandringsleder som skiftar mellan ca 5-20 kilometer. Det går såklart att kombinera och göra längre vandringar, men vi valde Rösjöleden, som är 15km, och lade till svängen förbi Lorthån, som totalt skulle vara 20km tur/retur. Vi bestämde oss för att ta en övernattning på Fulufjället mellan söndag/måndag.

På måndagen var planen att åka hem, packa om och gå upp till vårt fiskeställe i skogen nära Nordomsjön och övernatta där natten till tisdag. Slutligen hade vi tänkt att göra en topptur upp på Städjan på tisdagen, om jag inte skulle jobba i Sthlm på onsdagen – det var inte helt inbokat när vi åkte upp.

Vi packade våra väskor och gav oss iväg. Vädret såg lovande ut och jag var så jäkla taggad på att få uppleva fjället igen, få somna med en mör kropp och lyckligt sinne. Finns något bättre?

När man vandrar på Fulufjället är det vanligaste att man parkerar vid Naturum – där finns en utställning, ett kafé, återvinningsplats och så är det startpunkten för de flesta turerna, även den kortare som bara går till Njupeskär och tillbaks. Där började också vi. Det går tydligen buss fram till Mörkret, vilket innebär en ”förvandring” uppför ganska branta vägar till Naturum. Det är 9% lutning på en del av sträckan!

Vi valde att gå den längsta sträckan första dagen, vilket innebar att vi gick mot fallet först. Vägen dit blir jag lika förtrollad av varje gång. Gammal mystisk urskog, bäckar med friskt & klart källvatten och så myrmark såklart. Det är så fint! Efter ett tag börjar en ganska brant stigning mot fallet, och för vår del, som skulle upp till toppen av fallet, så fortsatte stigningen ytterligare. Ska man till foten av fallet så vänder stigen nedåt igen efter ett tag.

[insert]Fulufjallet-trollskog [/insert] En del av den vackra skogsstigen mot Njupeskär.

[insert]Fulufjallet-njupeskar [/insert] Varm & svettig efter en brant stigning belönas man med den här utsikten. Det är så vackert! Det är riktigt häftigt när man plötsligt, från ett steg till ett annat, hör dånet från Sveriges högsta vattenfall.

Ärligt talat så är väl den här första biten, fram till fallet, den mest spektakulära och varierade. Fulufjället består sedan mest av en platå, med platt och snäll vandring, och man ser inte så många andra fjäll i horisonten förutom från den sidan där fallet ligger. Där har man en magnifik vy mot Idre Fjäll, Städjan och Nipfjället bland annat.

Vi vek som sagt av uppåt, mot toppen av fallet. I krokarna av den stigen kan man vika av och gå någon kilometer för att hitta Tjikko. Vi tog en kort avstickare, men eftersom vi inte visste hur långt och åt vilket håll vi skulle gå så gav vi upp det, men vi njöt av utsikten längs vägen!

[insert]Fulufjallet-katta [/insert]

Sen kom vi fram till toppen av Njupeskär. Där har jag inte varit sen jag var liten och jag undrar verkligen varför. Det är en otrolig syn och så mäktig känsla att stå där. Man kommer ganska nära själva fallet, även om det är den första avsatsen av flera. Den allra sista avsatsen innan det faller fritt så att säga, är vansklig att gå nära, med hala stenar och lurigare terräng. Men ca tio meter ovanför satt vi i lugn och ro på en sten mitt i fallet och njöt av vår lunch. Jag har definitivt haft sämre lunchraster!

[insert]Vandring på Fulufjället [/insert] Utsikten från toppen! Kanten som syns i bilden är den sista kanten, jag står på ”trappsteget” ovanför, som var mycket säkrare, men med samma härliga, pirrande känsla av att stå vid kanten, som synes på bilden här nedanför!

[insert]Njupeskar-kant-katta [/insert] Det är lätt att låtsas att man är vid den sista kanten, eller hur? 🙂

[insert]Njupeskar-lunch [/insert] Vår magiska lunchplats. Jag ville verkligen inte gå härifrån, samtidigt som jag var sugen på att fortsätta. Men den här fikarasten bär jag med mig länge, länge. Det bästa är att även höjdrädda kan njuta av den här (min käre sambo är höjdrädd men kände sig väldigt trygg på den här platsen).

Efter vår spektakulära lunch vandrade vi vidare mot kvällens campsite Harrsjön,  via Lorthån. Vandringen är som sagt ganska lätt, om man inte har lätt för att vricka fötterna. Det är några partier med stenrösen och steniga stigar, men överlag är det flackt och lättvandrat.

Jag älskar ju det här landskapet, med myr, grönklädda stenar och knallblåa fjällsjöar. Jag tänkte faktiskt inte på att man inte ser de där pampiga fjällsilhuetterna i fjärran som man kanske oftast gör i andra fjälltrakter.

[insert]vandring på fulufjället [/insert] Eric på spången

[insert]Fulufjallet-Lorthan [/insert]  Vid Lorthån stannade vi för en kort fika och jag passade på att ringa Lisa som fyllde år. Det var en av få platser där jag hade täckning med Telenor!

Efter några kilometer till kom vi fram till vårt dagsmål – Harrsjön!

[insert]Fulufjallet-harrsjon-vy [/insert] Harrsjön och övernattningstugan på håll. Vi var helt själva här och det var en riktigt vacker, välutrustad och mysig plats.

Vi slog upp vårt lilla tält, som skulle visa sig vara högst olämpligt för fjällvind!

[insert]Fulufjallet-talt [/insert]

Sen började vi utforska området. Här finns båtar att hyra, en övernattningsstuga och en raststuga som man kan värma sig i. Vi hade inga nycklar så vi kunde bara nyttja raststugan, men jag skulle kunna tänka mig att boka båt och övernattningsstuga någon dag eller två här.

[insert]Harrsjon-ekor [/insert]

[insert]Harrsjon-fiske [/insert]  Eric testade fisket, utan större lycka. Pappa har berättat att det var gott om fisk här förr, men att det numera är rätt så utfiskat tyvärr.

[insert]Harrsjon-blommor[/insert] Jag struntade i fisket och njöt istället av det vackra ljuset med min kamera. Vi hade sånt kanonväder alltså!

[insert]Fulufjallet-solnedgang-katta [/insert]

[insert]raststuga-harrsjon [/insert] Raststugan, som skulle visa sig bli en lifesaver för min del. Det blåste en hel del på kvällen, så vi gick in här istället för att elda vid tältplatsen. Vi eldade i kaminen, käkade middag med egenplockade hjortron till, spelade kort och drack ett gott rött vin. Livet deluxe!

[insert]Stuga-harrsjon [/insert]  När solen hade gått ner och vi var supertrötta efter närmare 2 mils vandring och friskluft, så gick vi och lade oss i tältet. Det blåste väldigt mycket och det visade sig att vårt tält inte hade dragkedja längst ned, vilket lämnade en glipa med bara myggnät. Kallt! Dessutom måste jag skaffa en varmare sovsäck. Jag låg till slut och hackade tänder och skakade och insåg att jag inte skulle kunna somna, än mindre gå ut och nattfotografera som jag tänkt.

Det slutade med att jag gav upp vid strax efter ett och gick in i raststugan. Där får man bara sova i nödfall, men det var det banne mig för min del. Känslan när jag fick igång elden och började tina upp i skelettet var gudomlig. Eric hängde med in och vi somnade till slut och vaknade vid fem för att elda lite till innan jag somnade om till 07:30. Jag msåte helt klart öva på mitt tältsovande samt införskaffa rejälare prylar. Det var ju inte under nollstrecket, någon grad över, men jag frös så in i märgen alltså, trots att jag hade dubbla tjocka strumpor, underställ, mössa och hoodie på i sovsäcken.

[insert]Frukost-fjallvandring[/insert] Vi vaknade till klarblå himmel och fantastiskt väder, om än blåsigt fortfarande. Vi åt gröt med kanel & jordnötssmör, drack kaffe och njöt en stund i solen innan vi gick de 7 kilometrarna tillbaks till bilen.

Jag ser fram emot nästa vandring, med lite bättre utrustning. Jag är så otroligt glad över att det finns fjäll och vackra landskap och att jag har möjligheten att njuta av dem så mycket. Livet alltså!

 [:]

27 comments

 1. Åh wow vilka bilder och vilken härlig plats. Har varit vid Njupeskär flera gånger men endast gått fram till fallet där nere och aldrig tagit turen upp…..måste nog dit och uppleva även det ser jag!

    1. Ojoj, nu har både du å Sara missuppfattat mig 🙂 Jag fryser så himla ofta i tält så jag behöver oxå träna på det ☺Så ingen mästartrix där inte 😄

 2. SÅÅÅÅÅ VACKERT!! Och dina bilder är så vackra!
  Ett tips som funkar för mig, är att byta om till andra kläder då du går och lägger dig i tältet, jag brukar ha med extra långkalsonger och en långärmad tröja eller fleece om jag vet att det ska vara kallt. Sedan kan jag verkligen varmt rekommendera en Nalgene flaska med varmt vatten som du kokar på kvällen innan läggdags, lägg den tillsammans med dig själv i sovsäcken….MEN se för guds skull till att den inte läcker!! 🙂

  1. Ååååh, tack tack för supertips! Måste testa det snarast! Är väldigt revanschsugen, det stämmer INTE med min självbild att ge upp på en tältnatt, haha.

 3. Alltså. Bilderna. Bilderna!!! Jag blir så sugen på att göra en vandringstur, om så bara över dagen. Får fundera ut något för snart börjar min jobbhöst. Min make är också höjdrädd så här fick vi ett bra alternativ 🙂

 4. …och fjällen också så klart, även om jag föredrar de där vandringarna med högre toppar och allt sånt. Det är något speciellt med karga landskap alltså!

 5. I sommar är det äntligen dags för mig att uppleva dessa magiskt vackra trakter. Är född och uppvuxen i Dalarna, men denna dalkulla har knappt varit norr om Sälen… 😉 Så i juli åker vi upp för att vandra, tälta och njuta av naturen. Som jag längtar! Har lusläst alla dina Fulufjällstips och kommer säkert med en fråga eller två så småningom… hoppas det går bra. 🙂 Stort tack för att du delar med dig av dina tips och fina bilder!

Write a response

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close