Search

Frihet på hjul – att resa med husbil

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 316

Jag skrev ju om det här med att ge sig själv lite mer första gången i livet för ett tag sen. Då var jag i Lofoten och var mitt uppe i första gången att resa med husbil. Det var inte självklart att vi skulle resa just på det sättet, men ibland faller liksom bitarna på plats i rätt tid.

Vilket boende passar oss?

Vi kollade runt en del på (rätt dyra och för oss ”felplacerade”) boendealternativ först, men landade inte riktigt. Det kändes som en utmaning att tvingas bestämma alla var/när/hur i förväg. Hur vi skulle lägga rutten, hur länge vi ville bo var och så. Tält kändes inte optimalt heller, men idén med bring your own boende lockade. Då kom vi på det. Vi borde såklart testa husbil! Är det någon resa där det passar så är det ju en där man verkligen vill utforska en ny plats och åka runt en hel del. Det finns ju inget bättre än när det dyker upp lokala supertips och oväntade guldkorn och en faktiskt har utrymme för spontanitet.

Vi kollade upp olika alternativ och hittade bland andra Touring Cars, som hyr ut husbilar runtom i världen. Det föll sig så lyckat att de behövde miljöbilder från bland annat Norge med en ny husbilsmodell och gärna lånade ut en av sina Hobby-campers till oss eftersom vi skulle till Lofoten.

Pirriga på väg!

Lunchpaus i norra Sverige

”Störst av allt är friheten” – fördelar att resa med husbil

 • Alltså friheten. Jag älskar känslan av att vara på väg på äventyr, utan krav eller tider att passa. Det var den känslan som var bäst med den här resa/boendeformen tycker jag. Självklart hade vi övergripande tider att passa, men vi kunde stanna på vackra platser och äta lunch, ändra oss längs vägen och övernatta bekvämt mitt i ingenstans om det behövdes. Vi hade ju både boende, mat och all packning med oss hela tiden. Och toalett!Jag gillade verkligen den känslan och skulle vilja göra en riktig rundresa i Sverige också. Jag tror det är ännu enklare här att hitta vackra ställplatser (kombinationen höga berg och smala vägar gör att det inte går att stanna till lika enkelt i de delarna av Norge är min känsla).

 • Äventyrskompatibiliteten – krångligt ord, men sant! I en vanlig bil med tre personer får en ofta banta ner packningen för att få plats. När en reser med allmänna färdmedel och ska bära allt själv får den gärna bli ännu mindre, för att inte tala om vandring, som jag gillar. Då vill en inte ha onödiga gram och skrymmande prylar i ryggan.

  Nu kunde vi ha med oss klotgrill, muurikka, vandringskängor, SUP-bräda (jo, Sara hade med sin, men vi använde den aldrig) och bäst av allt: alla våra foto- och elektronikprylar. Allt fick plats och vi behövde inte släpa allt in och ut ur stugor och hotellrum. Även om jag gillar de andra sätten att resa jättemycket så var det härligt att ha det såhär i en vecka.

 • Ekonomin. Jag ska inte säga att det är billigt, men det finns såklart ekonomiska fördelar när en kan bo i sin bil och ha självhushåll. Husbilar är dyra investeringar har jag förstått – den vi hade, som i och för sig var en stor och välutrustad Deluxe-modell, går loss på 780.000 kronor ny. Inte gratis och kanske inte en så klok investering för den som inte vill resa mycket på det här sättet.

  Jag tror det handlar mer om att det blir en livsstil och att det då kan gå jämnt upp på sikt.Annars kan du hyra husbil en vecka och beroende på modell och säsong så går väl de flesta på mellan 8-15tkr/vecka. Bränsle tillkommer (vår bil drog ca 1-1,3 liter/mil), gasol, campingavgift och så självriskreducering (vi lade 2800kr för att få ner den till mellannivån – det kan bli väldigt dyrt annars).

  Men – säg att ni är 4-6 personer så blir det ändå rätt prisvärt. Genom att planera och handla all vår mat i Sverige sparade vi många slantar på restaurangbesök och höga livsmedelspriser i Norge. Eftersom vi hade både kyl & frysfack och gott om förvaring så kunde vi ha med oss allt hemifrån och bara komplettera med smågrejer.

Husbilsliv deluxe!

Är det bara härligt med husbilssemester?

Håller du inte alls med Karin Boye om att det är vägen som är mödan värd? I så fall ska du nog undvika att resa med husbil en längre tur. Det finns såklart några baksidor, men som med allt så handlar det ju om smaken och baken och det där.

 • Det tar tid! Vi plockade upp vår husbil i Stockholm och det är ju en bit till Lofoten. Ungefär 130 mil mellan Stockholm och Moskenes, där vi landsteg. Husbilar får generellt inte köras snabbare än 80-100km/h och de är inte gjorda för kaxig kurvtagning (förlåt Sara & Katrin för en och annan överskattning i början av resan, haha).

  Jag tror det handlar om att ställa om från transportmode med snabb bil till resemode. Och vägen är en himla fin del av resan, extra mycket så i Norges mäktiga landskap.Skulle jag göra om samma resa skulle jag dock förlänga den – vi hade bara 7 dagar totalt och ungefär 4 av dessa spenderade vi på väg till och från Lofoten.
  Nu hade vi otur och tappade en hel dag pga vägarbeten som gjorde att vi missade nattfärjan från Bodö, men jag hade gärna haft en hel vecka bara i Lofoten.

Helt okej transporttid ju

Fotostopp är ett måste ibland

 • Inte för den superbekväma – du måste tömma toalett och spillvatten och fylla på nytt vatten och sånt smått och gott. Men jag, som fick rollen som septiktank-manager, blev väldigt positivt överraskad över hur enkelt och fräscht det ändå var. Kassetten var enkel att ta ut och gav ingen insyn. Ut kom blått vatten som värsta tampongreklamen och helt utan doft. Det var ingen större fara tycker jag, men visst, alla gillar inte ”skitgöra”.

Sammantaget så gillade jag verkligen att resa med husbil – jag är ju en frihets- och äventyrsjunkie och jag tycker om att köra bil. Jag har redan börjat tänka på en längre tripp runtom i norra Sverige och så skulle jag gärna dra söderut och testa husbilslivet i både alper och på soliga stränder. Jag tror också det är riktigt grymt att hyra en husbil i lågsäsong – tänk att parkera vid havet en blåsig novemberdag, ta en promenad och göra en brasa på en milslång, öde strand!

Är du sugen på att testa? Eller är du redan en inbiten husbilsfantast som de här härliga experterna?  

16 comments

 1. Känner igen mycket från vårt husvagnsresande! Husbil skulle egentligen passa oss bättre, en sån är ju smidigare än ett husvagnsekipage. Just nu har vi dock ingetdera, men drömmer om att ha det igen…

  1. Ja, det är ju väldigt likt, så har de olika för- och nackdelar. Du kan ju hyra! Touring cars är verkligen superbra, även om jag såklart inte testat några andra. Hoppas du får ta en husbilssemester snart då 🙂

 2. Jag tror aldrig jag satt foten i en husbil faktiskt men jag tycker att färdsättet och konceptet känns spännande, framförallt på en sån roadtrip som ni gjorde. Åkte runt en hel del som liten och campade i tält när jag var barn och det var nog det som födde resmuppen i mig. Fantastiska upplevelser som jag fortfarande minns med glädje.

  1. Ja, det gjorde sig verkligen klockrent med likasinnade äventyrskompisar – blir sån frihet liksom!
   Häftigt ju, hur man präglas som liten. Och hur enkelt (och billigt) det kan vara att skapa de där minnena för barn i ens omgivning. Vi tyckte ju Särna var paradiset!

 3. Är uppväxt med husvagn och gillar egentligen det bättre än husbil, för det är enklare att kroka av husvagnen när man vill ta de där korta tripparna, kanske in till stan och köpa en glass, eller en fototripp till den där solnedgången bakom berget eller liknande. Ska husbilen med så måste man ju packa ihop allt på sin plats för att det inte ska fara runt överallt. Men med det sagt så har du ju nyss sett att jag har förmånen att få låna mina föräldrars husbil när vi vill och det passar så jag biter mig lite i läppen och är oändligt tacksam för den möjligheten. Att campa är något jag verkligen gillar massor så ja, jag säger väl att hsubil är lite av livet då :-). Fast nu när vi åker roadtrip upp i Sverige på semestern tillsammans med mina föräldrar, då tänker jag försöka bo i vårt söta fina tält så mycket som möjligt, så jag kommer nog campa utanför husbilen då *S*.

  Men att roadtrippa med tjejkompisar, såsom ni gjorde, DET är en stor dröm för mig!!! Att dessutom få göra det med likasinnade, tjejer som älskar att fota och blogga, det är en ÄNNU större dröm 🙂

  1. Men alltså, vi får dra ihop fler såna resor – och typ åka i karavan med flera husbilar eller vad det nu blir 🙂 FÖrstår verkligen fördelen med att kunna koppla loss bilen. Vi parkerade ju för kvällen när vi kom till campingen (iofs för att vi oftast kom dit på kvällen) och det är ju ett litet projekt att packa ihop alla lösa delar varje gång 🙂

   Så himla sjyst att ni får låna deras husbil – den såg så himla fin ut alltså!

 4. Tack för länken! Och vad roligt att ni upptäckt friheten med husbil! Vi reser gärna på många olika sätt, men varje gång vi sätter oss i vår husbil känner vi att det är så vi reser allra helst! Vi planerar sällan mer än en dag i taget och hittar man ingen camping kan man sova på en skogsväg eller en bensinmack. Äääälskar! 🙂 Just nu har vi husbilat runt i Polen och Tjeckien i tre veckor. Fantastisk resa! Superfina bilder i ert inlägg för övrigt! Tack för det!

  1. Ja, det är så himla flexibelt! Har följt er litegrann på vägen, häftig resa 🙂 Ska läsa ikapp alla favvobloggar nu när jag äntligen ska landa på en plats för lite semester 🙂

   Tack! Det är ju tacksamt att fota i Lofoten – vilket magiskt ställe alltså!

  2. Är riktigt sugen på husbil (har aldrig längtat efter husvagn) och planerar att köpa begagnad då jag får för mig att den går att avyttra utan allt för stor värdeminskning om husbilslivet inte blir som tänkt. Sydligare nejder lockar, men jag känner oro för allt ”elände” man hör och läser om. Vill ju ha trygga stopp, även om man stannar till i ”det fria”. Förstår att man inte skall stanna direkt vi ”stora vägen” men hur ser det ut med ställplatser runt om i Europa? Någon som har koll och erfarenhet?

   Dennis

 5. Efter att ha sett dina magiska bilder blir man ju helsugen på att testa. Jag inser fördelarna med en dylik men vi har fjällstuga och våra föräldrar mer kustnära stugor. Mycket mer hinner man inte…just nu… 😊
  De där glaskåsorna var för övrigt hur fina som helst! 😍 Är det något man kan beställa av tomten?

  1. De är så jäkla fina alltså! De kan du önska dig från Åre Glashytta, sök efter dem på facebook! Katrin hade ju fixat dem graverade oxå, sån himla fin present alltså <3

   Nej, det är svårt att äga allt en vill ha, haha. En får hyra/bytlåna ibland också, husbil är ju rätt så himla dyrt att köpa 🙂

 6. Vi är ute med vår husvagnnu och det är verkligen en sådan frihetskänsla, precis som du beskriver! Just att kunna ta det spontant och stanna till när man vill samt ändra resrutt när man känner för det är härligt! Nu är vi i norra Tyskland i några dagar. Efter detta åker vi antingen ner till Bodensee eller tillbaka mot Sverige och Västkusten. Få se!
  Vi har pratat om att åka till Lofoten nästa år. Det verkar ju magiskt och dina bilder därifrån är magiska!

  1. Ååååh, vilken tripp! Har hängt med lite på insta stories! Himla mysig familjegrej ju. Och den där friheten – den är ju så jäkla svårslagen!

   Ja, Lofoten är ju grymt. Jag måste tillbaks, vi hann alldeles för lite när vi var där. Men vi hade otrolig tur med vädret har vi förstått!

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close