Search

Kroppsjobb och fjällfika – saker att göra i smörväder

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 316

[:sv]Vi har haft några riktigt smöriga höstdagar här i Särna. Solen har skinit, soluppgångarna varit frostiga och färgsprakande och fjällen har varit sådär höstigt tillgängliga men ändå bjussat på lite snö.

Kalla morgnar har börjat med brasa i spisen och kaosig, gemensam frukost i det trånga köket. I lördags var vi till Nipfjället. Några av oss ville passa på att ta en topptur upp på Städjan, men vi enades till slut om att ”bara” ta en tur vid Nipfjället, som var lite mer lättvandrad för kidsen (tålamodsmässigt alltså, fysiskt hade de nog klarat Städjan).

När vi väl kom till toppen av Nipfjället blåste det storm – vädret var strålande i övrigt men med blankis & stormvindar är det ingen höjdare att gå på fjälltoppar för vare sig barn eller vuxna. Jag testade att segelglida på parkeringen, men insåg att det var väldigt svårt när man skulle vända tillbaks.

Vi ändrade planerna och tog en annan promenadled som utgick från parkeringen och gick till Nipvallen. Det är en vacker fäbodvall som är privatägd, men där vi kunde sitta i en solig backe strax utanför staketet och fika. Det var en lagom tur på totalt 4km och med härliga vyer över både norska & svenska fjäll.

[insert]Nipfjall-utsikt [/insert] Underbar vy från parkeringen på toppen av Nipfjället. Jag tror att det är Lofsdalen som syns med pister i fjärran, men är inte säker.

[insert]Fika-nipvallen [/insert] Så jäkla gött alltså. Fika med mina favvisar i solig skog med fjällutsikt!

[insert]Nipvallen [/insert] Norska fjäll i fjärran.

I söndags var det dags att börja jobba med vinterförberedelser. Hela högen hjälptes åt att kratta och köra bort löv. Det är sjukt mycket löv runt vår nedfart, så det tar sin lilla tid. När det var klart åkte jag och pappa upp och jobbade med en grej i skogen några timmar. Har sådär skön träningsvärk idag som man får efter hårt kroppsjobb, älskar det!

[insert]johanna-lov[/insert] Syrran och löven

[insert]lovtomning[/insert]  Pappa hade ivriga barnarbetare till hjälp. Släng in en fyrhjuling så får du dem att göra vilket tråkjobb som helst!

[insert]kratta-lov [/insert]

Nu väntar vi in den stora snöstormen som ska komma inatt/imorgon. Idag har vi gjort klart det mesta inför att snön & vintern kommer. Vi har isolerat det som behövs isoleras på bygget och vi har säkrat vattentillförseln i vinter, genom att slita hårt med rörläggning och isolering av bäcken som leder ner vårt källvatten genom skogen. En rotvälta hade ställt till det i den bäck som våra förfäder grävde ur och som runnit oavbrutet i 200 år. Hårt jäkla jobb var det, men nu lär vattnet rinna 200 år till, minst!

Så, nu är jag och gården redo för vinter – Bring it on! [:]

25 comments

 1. Vilken härlig plats att ha sitt fritidsboende på! Jag tror faktiskt att jag har varit på den där fäboden för sådär 44 år sedan (då jag var 11 år). Då var det en massa söta getter där som tiggde godis. Men det kanske finns fler fäbodar i trakten av Nipfjället? Men är det inte synd att det finns en bilparkering på toppen av Nipfjället? Jag tycker att det skulle förstöra känslan av frid i naturen lite grann.

  Jag skulle vilja ha ett litet ställe i närheten av Dalarnas fjällvärld. Det måste vara när jag har surfat runt på allt möjligt med anknytning till det som jag hittade din blogg. Trevlig blogg måste jag säga 👍Mycket fina bilder. Men det där med frtidshus ligger nog inte inom räckhåll för mig än på ett par år.

  1. Åh, tack så mycket Gunilla! Vad roligt att du hittade hit! Den här vallen heter Nipvallen, kan nog mkt väl vara den! Men det finns ett helt område (som är kulturmärkt) med gamla fäbodvallar en bit ned mot Idre Fjäll till, kan ju ha varit där också. Just nu var inga getter på plats, men det är möjligt att de har djur här på somrarna – det är fortfarande en omskött och fin fäbodvall!

  2. Jo förresten – inser att jag skrivit tokigt om parkeringen, haha! Den ligger inte på toppen av fjället, men det finns en parkering vid foten, och sen kan man åka en liten grusväg vidare en bit till (uppför Trollvägen) och parkera ännu lite högre upp. Därifrån kan man sedan vandra på olika leder.

 2. Alltså. Jag vet inte hur många gånger jag skrivit men… fjällvyer. Släng på höstlöv, frost och fina soliga dagar så måste ju den här delen av landet vara den vackraste en kan vara på så här års. Och ja, bring on the snö.

  Med vänlig hälsning
  Bitande snöblandat regn vid promenaden till jobbet förut – charmigt på ett märkligt sätt.

 3. Jag ÄLSKAR att läsa om Särna. Det är många på nätet som har dröm-hus men Särna känns som om det nästan är inom räckhåll (jag kommer tex aldrig att göra som Jonna Jinton eller Underbara Clara) och då är det extra härligt att läsa om det. Inte för att jag tror att jag kommer att köpa ett eget Särna men det är hypotetiskt möjligt så då blir det lättare att drömma om det.

  1. Åh gud vad glad jag blir att av att höra det, tack så mycket!! Det är en lyx att ha en plats som Särna att varva övriga livet med. Att vi dessutom har all vår histora där ger en väldigt speciell koppling som jag är väldigt glad över att ha. Jag hoppas att du får skapa ett eget Särna någon gång!

 4. Härliga bilder!
  Jag är verkligen imponerad av din blogg och det personliga varumärke du byggt upp. Jag drömmer om att starta eget och ha min blogg som utgångspunkt för detta. Min tanke är att så snart som möjligt registrera ett domännamn till bloggen. Men min fundering är; bör jag ta mitt namn (miabergvall.se) eller registrera ett annat namn såsom du reggat bucketlife?
  Jag förstår att det inte finns något rätt eller fel men vore intressant att veta hur du tänkte kring det 🙂

  1. Men vad glad jag blir, tack så jättemycket!! Och vad spännande att du ska köra igång eget, det är så roligt! Min tanke var att vara tydlig med vad konceptet handlar om – bucket list är ett ganska så vedertaget begrepp och att då använda det för att kommunicera mitt tänk med life design – ett bucket life – kändes helt rätt. Det känner jag fortfarande. Mitt namn är ganska så vanligt och svårgooglat och skulle helt enkelt inte vara lika tydligt – så därför valde jag bucketlife. Jag hade också en tanke om att separera mitt konsultande och bloggande så därför behövde jag inte pusha mitt namn lika mycket. Men det finns ju strålande exempel på de som använt sitt namn konsekvent och är en person med olika ben så att säga, som Sara Rönne. Jag tycker du ska fundera igenom hur och vad du vill kommunicera och sälja och skapa scenarios kring vad de olika valen kan ge. Lycka till!

   1. Tusen tack för svaret!
    Ja, det är inte helt lätt det där. Först kändes det så självklart att registrera mitt namn men har senaste tiden blivit allt mer tveksam. Förhoppningsvis klarnar det medan jag pluggar och vet mer vad jag vill. tack igen och trevlig helg!

 5. Hej, vad roligt att er utflykt till Nipvallen var uppskattad. Det är mitt hus du har på bilden. Går inte att beskriva hur avkopplande vi har det där. Men getter som någon skrev har det inte varit där,endast kor och hästar.
  Stugorna går i arv på Nipvallen vilket är ganska viktigt så vallen bevaras på rätt sätt.
  Trevlig sida du har och välkomna tillbaka till Nipvallen 🙂

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close