In Friluftsliv

Med Äntligen vilse till Fulufjället och Njupeskär

Njupeskär på Fulufjället

Jag har äntligen haft gäster här i ladan och inte vilka som helst! Först ut var Katarina a.k.a. Äntligen Vilse, som jag mötte upp utanför OK i Särna i torsdags. Hon är på en roadtrip genom Sverige och när vi insåg att hon skulle till Fulufjället och jag skulle vara i Särna så var det ju bara att lägga till en bloggare på hennes itinerary.

Jag har ju varit till Fulufjället & Njupeskär ett oräkneligt antal gånger sedan jag var bebis, men jag älskar det varje gång. Särskilt när jag får komma dit med någon som upplever det för första gången – som med Katarina i torsdags och med Sara & Katrin i lördags. I torsdags fick jag dessutom äntligen se Old Tjikko – världens äldsta träd.

Fulufjället är en av Sveriges nationalparker och är därför väl utmärkt med fina leder och information och ett Naturum vars arkitektur jag bara älskar.

 Finbesöket Katarina i början av leden – där en får njuta av myrmark och kärvt vackra fjällträd

Efter en stund går stigen genom orörd urskog – så otroligt drömsk och vacker. Riktig John Bauer-skog.

Njupeskär är Sveriges högsta vattenfall, med en fallhöjd på 90 meter och det är mäktigt att både se och höra. Du kan uppleva det både nere vid foten och uppifrån toppen av fallet. Jag och Katarina tog sikte på den övre delen av fallet först och halvvägs upp kom jag på att vi kunde leta efter Old Tjikko – världens äldsta träd. Katarina var på direkt och vi gjorde en avstickare. Efter en fika med mäktig utsikt över Städjan, Nipfjället & Idre Fjäll, så hittade vi fram till Tjikko. Första gången även för mig!

Det är egentligen rotsystemet längs marken som är världens äldsta (uppmätta) med hela 9550 år på nacken. Mäktigt att stå vid något som levt så länge. Tänk om rotsystem kunde tala…

Jag fotar Katarina som fotar Tjikko. Fasen vad kul det är att hänga med folk som oxå gillar att fota. När de dessutom är bloggare och man har en massa andra gemensamma intressen så blir det ju ännu bättre. 

Efter att ha hälsat på Tjikko (döpt efter upptäckarens hund) gick vi vidare till toppen av Njupeskär. Vattnet faller i några vackra etapper innan det slutligen droppar 70 meter fritt ner till botten av ravinen. Vid foten av det första lilla fallet finns en väldigt vacker fikaplats, där en bland annat kan stå vid kanten och det ser ut som världens mäktigaste infinitypool ungefär.

Foto: Sara Rönne

Det går att klättra ner närmare den sista fallkanten, men det är verkligen på egen risk. Just nu är vattenflödet litet och det är relativt torrt runtomkring, men det kan vara rejält halt nära fallet. Bilden här ovanför är tagen en bit ifrån den sista kanten och Katarina vinkar från den översta avsatsen.

Efter en vacker utsiktspaus uppe vid fallet så gick vi tillbaks på samma sida som vi kom från för att komma ner och gå fram till foten av fallet (det går också att fortsätta på en led som fortsätter över Fulufjället och tillbaks till parkeringen).

Katarina & Njupeskär

För den som gillar att klättra på stora (och delvis hala) klippblock så går det att gå ända fram till fallet. När vi var där var det några som passade på att bada allra längst fram. Vi nöjde oss med att fota & filma 🙂

När vi kom tillbaks till bilen hade vi gått ca 9km och 50 våningar enligt telefonen och benen hade fått sig en bra omgång! En del partier är rätt så branta och höjer pulsen, särskilt om du går till toppen av fallet. Det är ändå en hyfsat lättvandrad led och om du inte kollar in Old Tjikko så är det 5,5 km totalt runt fallet och 4 km om du bara går till foten av fallet och tillbaks samma väg.

Med möra ben var det alldeles lagom att grilla och basta nere vid sjön, innan vi somnade. Förutom att jag råkade bränna delar av maten på grillen så var det en riktigt bra dag, den allra första med finfrämmande i Nordomsjön!

Share Tweet Pin It +1
Previous PostEldmat och sommarkvällar vid sjön
Next PostTorpdröm i Söderbärke

14 Comments

 1. Mona
  5 månader ago

  Verkligen fint! Det är något speciellt med forsande vatten! 🤗

  Reply
  1. Katta
   5 månader ago

   Ja, det är ju så mäktigt! Så mycket kraft och samtidigt är det som vackra tunna slöjor. Kontrasterna!

   Reply
 2. Katarina
  5 månader ago

  Wihuu. Jag dyker upp lite överallt jag. Hehe

  Reply
  1. Katta
   5 månader ago

   Haha, ja! Blir häftigt att hänga med dig via alla bloggar jag följer, du har ju prickat in flera av dem 🙂

   Reply
 3. Dryden
  5 månader ago

  Vad vackert! Stor älsk på fjällvyer alltså, såna där milsvida som bara finns… tja, i fjällen. Typ. 🙂

  Reply
  1. Katta
   5 månader ago

   Haha, ja…de finns ju mest där 🙂 Frihetskänslan i de vyerna alltså!

   Reply
 4. Lisa / livet från den ljusa sidan
  5 månader ago

  Sjukt fina bilder (och dito natur + tjejer)!
  Och alltså – snacka om #vagabondform när den nyttjas som bäst!

  Reply
  1. Katta
   5 månader ago

   Tack 🙂 Ja, den där vagabondformen – den ska jobbas på! Så jäkla motiverad nu!

   Reply
 5. Emilia
  5 månader ago

  Wonderful! Gillar verkligen bilden på Katarina där ett dis kommit in på något vis, hon ser drömsk ut 🙂
  Jag måste säga att Sverige levererar när det kommer till natur! Fantastiskt fina vyer du delar med dig av!
  Vi ses om en månad 🙂

  Reply
  1. Katta
   5 månader ago

   Vi pratade faktiskt om det ikväll, mnere på en brygga i en riktig jäkla sommaridyll – tänk att det här är vårt land! Så himla vackert!

   Vet inte om du menar sista bilden (då är det ett vattenfall i bakgrunden) annars är det nog soldis – båda är ju så vackra 🙂

   Jaaaa!

   Reply
 6. Trailinspiration
  5 månader ago

  Så himla mäktiga bilder!! 🙂

  Reply
  1. Katta
   5 månader ago

   Tack! Så himla mäktig natur <3

   Reply
 7. Mia Bergvall
  5 månader ago

  Vilken trollskog, det kan jag sakna här utanför Norrköping! Ser ut att ha varit en jättehärlig utflykt!

  Reply
  1. Katta
   5 månader ago

   Ja, de är ju riktigt svåra att hitta, de där orörda urskogarna. Tyvärr! Det var fint som alltid, älskar Njupeskär och Fulufjället 🙂

   Reply

Leave a Reply