Search

[:sv]Nipfjället – en topptur med väder och vyer[:]

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 316

[:sv]Dagen började med förmiddagsjobb och fotande nere vid sjön, innan jag åkte mot Nipfjället. Nipfjället ligger några kilometer förbi (och bredvid) Idre Fjäll – man kör alltså mot Idre Fjäll och fortsätter förbi avfarten in mot fjällbyn . Nipfjället är ett av mina favoritfjäll här i krokarna och ett typiskt dalafjäll (lågfjäll), precis som Fulufjället. Dalafjäll är för mig klippblock, stenar täckt med grön lava (vet inte vad den heter faktiskt) och mer runda former än dramatiska branter. Jag älskar både och, även om dalafjällen har en alldeles särskild plats i mitt hjärta.

När jag kom körande på Trollvägen var vädret ganska så disigt, precis som utlovat. Men som vanligt i fjällen så växlar vädret snabbare än en Formel 1-förare. Det är det häftiga med fjäll, även låga som dessa. Idag var det väldigt milt, runt 2-3 grader, så det var bara utsikten som påverkades av växlingarna.

[insert]Nipfjället [/insert] Pampig entre till Nipfjället

[insert]Nipfjallet-vy [/insert] Nipfjället och omgivning i grådis

[insert]Nipfjallet-trollvagen [/insert] Trollvägen – där du kan rulla uppför med bilen i friläge. 

Jag parkerade i slutet av Trollvägen, där flera vandringsleder jag tänker ge mig på framöver börjar. Jag valde till att börja med en kort stig upp till en topp, där jag hoppades på en 360-utsikt med såväl Idre Fjäll & Städjan som fjällen mer norrut. Och det fick jag. Till en början drev molnen förbi i tät följd, med små, små luckor av mäktiga vyer, som jag försökte hinna med att både uppleva och fota.

[insert]Nipfjallet-stig[/insert] Stigen upp till toppen

[insert]Nipfjallet-vader [/insert] Väderväxling fjällstyle – ena sekunden såg jag min bil därnere, nästa var det bara vitt.

[insert]Nipfjallet-moln [/insert] Lucköppning i sin bästa form

[insert]Stadjan-moln [/insert] Städjan skymtar förbi bland molnen

[insert]Katta-nipfjallet [/insert] Huvudet bland molnen

[insert]Nipfjället [/insert] På toppen, med utsikt över Sveriges vackraste (och sydligaste) topp – Städjan!

Efter någon halvtimme började det lätta och lagom till att jag gick ner från toppen så var det mestadels eftermiddagssol och fantastiska vyer över min favorittopp Städjan och det omgivande, böljande landskapet.

[insert]utsikt-trollvagen [/insert] Städjan längst till vänster, Idre Fjäll strax bakom (med påbörjade pister) och Nipfjällets södra kant längst till höger.

När jag hade kommit ner igen så lastade jag av lite kameragrejer i bilen och sen gick jag en bit av en vandringsled (som jag funderar på att springa imorgon) och bara njöt. Jag gick och funderade på det här med att vandra en längre sträcka själv och hur det skulle vara. Jobbigt, underbart och förmodligen givande. Roligt att jag direkt jag kom hem igen såg det här inlägget på Vandringsbloggen.

[insert]Nipfjallet-kullar[/insert] Typiskt rundade, grönfärgade dalafjäll

[insert]Stadjan-nipfjallet [/insert] Majestätiska Städjan. Kan inte få nog av henne 🙂

Idag har jag återigen fått känna på hur underbart det är med det här runt knuten och jag är så ruskigt tacksam över att mamma och pappa kommer från denna plats och gav mig och syrran stora doser av den när vi växte upp och möjligheten att uppleva den nu. Vildmark, fjäll, skog och väder. Det gör verkligen under för min inspiration och hur jag mår. Jag älskar att vara här.[:]

15 comments

 1. Jättefina bilder! Du verkar ha haft en härlig dag igår. Vad har du för kamera? Jag är också sugen på att åka till dalafjällen snart och även på att gå över gränsen och vandra i Femundsmarka nationalpark. Har du varit där?

  1. Tack så mycket! Det var en väldigt bra dag i min bok 🙂 Jag har en Canon EOS 5D MarkIII, som är två år gammal. Väldigt nöjd med den!

   Jag har inte varit där, tackar för tipset! Var tvungen att bildgoogla lite, ser superfint ut ju! Jag har vandrat in i Norge från Grövelsjön en gång, på en kort tur. Minns faktiskt inte exakt hur vi gick dock!

 2. Älska när molnen drar in sådär och förändrar vyerna var och varannan minut. Väldigt tacksamt fotoväder också. För att inte tala om de kala avrundade bergsformationerna (förutom Städjan då). Det är något speciellt med våra fjäll. 🙂

  1. Ja, de är så fantastiskt fina och ”mjuka”. Och så Städjan då, som en härlig klammer som håller allt på plats 🙂
   MKT härlig fotoväder, det är ju trist med klarblå himmel faktiskt!

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close