Search

2014 – the turnaround year

När jag ser tillbaks på året som gått så ser jag framför mig en riktigt väl tilltagen berg-och-dalbana. Det började på en ganska mörk ton, som vibrerade vidare ända in i juni. Sen vände allt.

Här följer mitt brev till mig själv, från nyårsafton förra året. Nu med svaren.

Hej Katten, i slutet av 2014. Det är dan före popparedan och jag sitter i soffan tillsammans med E och L, som just kommit upp från Östergötland.

Jag undrar vad du har bakom dig när du sitter där, förmodligen på nyårsafton, kanske med lite festpirr i magen. Jag hoppas hursomhelst att du har haft med dig de här små vägvisarna under året!

 • Som alltid är det bra att vara snäll mot dig själv, i allt du gör och tänker. Du är din bästa kompis i vått och torrt!

Jag har verkligen jobbat på det här under året – men det är svårt att lära gamla katter att sitta, eller hur är det de säger? Men framförallt så gick andra halvan av året ganska mycket i den tonen. Jag blev egen, med mer ledigt, sov siestor och tackade nej till fler saker än jag brukar. Framförallt så tog jag den längsta semestern jag haft sen jag började plugga och vilade och tränade så mycket jag kunde. Det bästa jag gjort!

 • Under punkt nummer två ger jag dig en rolig utmaning – en omdesign. Helst innan våren. Våga! Så ska du se att du lägger grunden för något riktigt bra.

Jag vet precis vad jag syftade på här – min jobbsituation och att starta upp den här bloggen som jag har nu. Och ja – jag gjorde det, big time. När året började hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle bli min egen, snarare var planen att jag skulle gå ner i arbetstid eller byta arbetsgivare. Men det blev bättre än jag hade kunnat tro och jag kan inte annat än ge mig själv 5 plus på den här punkten. Bra jobbat, jag!

 • Fortsätt att äta och dricka sånt som är bra för kroppen och världen. Sparsamt med kött, handla ekologiskt, frossa i bär och frukt och laga mer mat från grunden – det blir så extra smarrigt då!

Jag får väl halvt godkänt på den här punkten – jag har dragit ner på köttkonsumtion och köper numera ekologiskt så mycket jag kan. Däremot så har jag inte varit toppen på att laga mat, utan har jobbat mycket med frukost, frukost, frukost. När jag övernattat i Stockholm har det mest blivit yoghurt, granola eller omelett till middag tyvärr. Jag har dock fortsatt min bärtradition – jag har ätit bär nästan varje dag det här året – framförallt till frukost. Och när jag väl lagat mat – eller Eric – så har vi lagat mycket från grunden. Grytor, såser, potatismos – alltid från grunden!

 • Du vill vara utomhus mycket mer, rör på dig varje dag och hitta på aktiviteter både själv och med familj som ger dig det, för det mår du bra av! Och du, glöm inte bort rörligheten…

Jag har försökt – men den stressiga vardagen följde mig in i frilanslivet och jag har inte haft luft för utomhusaktivitet varje dag. Men hela semestern vigdes åt livet på landet och nu de sista månaderna innan jul har jag försökt nå 10000 steg/dag oavsett var jag är. Det går inte alltid men jag snittar just nu 7283, vilket får vara ok med tanke på att jag bara åkt bil och flyttstädat de senaste dagarna. Jag har dragit med mig Eric och Linnea ut i skogen, vandrat på fjäll och promenerat runt i mina hemstäder. Men mer landsbygd måste jag ha i mitt liv, definitivt!
Rörligheten? Sämre än någonsin tyvärr. Ska 2015 bli the year of yoga på riktigt kanske?

 • Boka in regelbundna kompisträffar och fortsätt träffa nya människor – kanske över gemensamma intressen?

Under året har kompisdelen varit väldigt upp och väldigt ner så att säga. Första halvåret var jag deprimerad, stressad och inte på topp. Andra halvan har jag i stället varit mindre i Stockholm och har därför inte haft samma tid som förut att träffa alla jag vill träffa. Det gör ont i mig att jag inte räckt till för alla fina vänskaper, men jag ska planera bättre under 2015 – bjuda folk söderöver och boka in träffar norröver.
Något jag är glad för är att jag fått nya vänner och lärt känna några av de nyare ännu bättre. Och det till stor del över gemensamma intressen – vilken bonus!

 • Låt sommaren bli en sån där rolig löparsommar som 2010 och släng in ett cykeläventyr också!

Åh, jag var på så god väg! Löparsuget större än någonsin och det började bra, tills det gick dåligt. Jag fick konstaterad hälseneinflammation någon vecka in på semestern och istället för långa trailturer blev det daglig cirkelträning på tomten, cykelturer och rehabiliterande tåhävningar 3 gånger om dagen. Till slut kunde jag börja springa upp till 3 kilometer i alla fall och nu kan jag köra som vanligt, även om det kan bli lite ömt ibland.

 • Ägna ledig tid åt att lära dig nya saker – fortsätt med fotoskillsen, språkkursen du blev sugen på, handarbete till exempel.

Jag har verkligen ägnat mer tid åt fotografering det här året – det är verkligen något som gör mig lycklig in i själen. Jag har pluggat, testat, övat och lekt. I slutet av året slog jag till på en ny kamera, en investering jag är så otroligt glad över, varje dag. Språkkurs och annat har jag inte velat lägga kraft på i år. Det här har varit ett år av läkande, och sen hela äventyret med företagande och fotograferandet är det enda jag velat lägga min lediga tid på faktiskt. Jag har verkligen följt lusten där och det tänker jag fortsätta med!

 • Och du – häng inte på planerandet av årets RESOR, stora som små. Jag skickar med några uppslag…Roadtrip i Europa i sommar, med mat, bad, kultur, trail och vandring, en vinterresa till Mexico med dyk och surf, en vårtripp till NYC eller kanske en septembertur till Mallis? Eller är det dags för en fjordupplevelse i Norge och en fjällvandring i Lappland kanske? Spara in på onödigt spenderande så kanske du kan pricka in flera av dem?

Jag har gjort nästan alla de resor jag ville göra i år. I somras planerade vi en roadtrip i Europa, men i maj kände jag att allt jag ville och behövde var en lång semester på samma plats, riktig vila. Så vi planerade om och hyrde hus på landet och jag och Eric är rörande överens om att det är den bästa semestern vi haft. Att vi spenderade en vecka i Särna var grädde på moset och lade grunden till mitt beslut att satsa på mitt livs allra viktigaste favoritplats. Det enda som jag hade lovat mig själv och inte uppfyllde var en vinterresa till solen – jag har svårt för mörkret numera – men det har gått ganska bra ändå. Kanske tar vi en spontanresa efter årsskiftet.

 • Sist och absolut viktigast – jag hoppas att du och alla dina nära och kära haft ett strålande år, fritt från sjukdom och sorgligheter.

Det har inte varit sorgfritt direkt, men samtidigt så uppskattar jag kontrasterna. Jag och nära till mig har upplevt sorg och varit olyckliga men också varit lyckligare än på länge. Tänk vad som kan hända på ett år!

Överlag summerar jag ett riktigt bra år på de flesta fronter utom träningen – men den kommer nu!

Tack Katta för ett år sedan – dina riktlinjer och dina spirande tankar om en stor förändring av jobbsituationen var precis spot on. Nu kör vi vidare!

[insert]katta-forest[/insert]Jag hade en helt fantastisk sommar…

[insert]nordomsjön-view[/insert]Återfann mitt älskade Särna – och nu med familj! Något av årets bästa är att jag fått min pappa och lillebror tillbaks. 

[insert]yoga[/insert]Jag föll för yogan, men tappade bort den lite sen. 

[insert]blueprints_särna[/insert]Jag har smidit planer för vår gård tillsammans med pappa och syster yster
[insert]0F9A7663[/insert]min fina lillebror

[insert]Cafe_New_York_Budapest_view[/insert]Jag skrattade och åt mig igenom en helg med barndomspolarna i Budapest. 

[insert]sara-traningsgladje[/insert]Veckan efter njöt jag för fulla muggar med Sara i fjällen. Foto, fjäll, snö och utomhusliv – det blir fasen inte bättre än så! 

[insert]apartment[/insert]
Sen sålde jag min lägenhet i Stockholm – och köpte en ny i Norrköping. Vilken kapiteldelare! [insert]Idre[/insert]Jag bestämde mig för att det här ska bli en mycket större del av mitt liv – fjäll, skog och fotografi. Gärna i kombination. 

4 comments

  1. Otroligt bra med summering och ”analys” – framförallt väldigt roligt att stanna upp och se på vad som hänt och vad som inte hänt!
   Tack för berömmet – jag är väldigt kär i min kamera och vill bara bli bättre 🙂

 1. Vilken härlig ton du har brevet till dig själv. Och vilket år sen! Att ta steget och göra något helt annat är både modigt och svårt på samma gång. Men du verkar ha lyssnat ordentligt gå dig själv. Det är en konst.

  1. Tack för de fina orden! Ja, det är svårt och spännande och så jäkla skönt när det klickar med magen. Ett väldigt lärorikt men utmattande år har det varit 🙂

Write a response

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close