Search

Kallgrader – en kärleksförklaring

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 317

Det är som om luften är full av osynliga kristaller när jag andas in. Det nyper sådär lagom ont, lagom friskt och jag tänker att den nog är det, att det är de som lägger det här vackra, vackra filtret på allt och river mig i näsan för att påminna mig att jag är mitt i det vackra. Att jag andas in det.

Fullmånen lyser på gården

När jag kommer hem och kliver ur bilen sent på natten är jag inte trött. De sista milen hem har jag tvärtom vaknat till igen. Under några dagar i Stockholm har jag stängt ner delar av mig själv, helt enkelt för att jag måste. Alla ljud, alla som finns överallt vart jag än ska, alla tutor, byggmaskiner, tvärnitar och flygplan – det är som att volymen skruvats upp sen jag bodde där. Så jag drar ner den och stänger den ute. Försöker hitta mina bubblor.

Mörk kvällspromenad i Särna

Men de sista milen hem har snön gradvis målats fram i takt med att temperaturen sjunker och höjdmetrarna stiger. Jag är ensam på vägen, genom skogen i natten. I ljuset från bilens lyktor tornar stora granar och gnistrande björkar upp sig och de är helt täckta i vitt. I minus 23 blir allt så vackert, så skirt.

När jag kommer hem och kliver ur bilen sent på natten så är jag mer vaken än någonsin. Lugn, med en stark känsla av välbefinnande. Stjärnhimlen är så klar, luften så kall, träden så vita och snön så orörd och luftig. Allting så tyst.
Jag står där en stund, lampan vid dörren slocknar och det blir alldeles mörkt.
Jag tittar upp på stjärnorna och andas ut. Jag är hemma och jag är vaken.

Stjärnhimmel winter bucketlist

 

6 comments

 1. Det låter och ser så härligt ut! Jag kan sakna dagarna och nätterna ute i det fria på olika ställen i norra Sverige och underuppväxten i Skellefteå. Det är något alldeles särskilt när det enda man hör är knarret från snön när man går eller åker skidor.
  Visst kan det vara kallt, men det är ändå lättare att klä sig för ganska extrem kyla än för extrem värme.
  Njut!
  I Stockholm så är det 100% luftfuktighet, mörkt och grått. Jag kommer inte ihåg när jag såg stjärnor senast.

  1. Jag njuter för fullt! Imorrn ska jag neråt så jag tankar vinter här så det ska räcka över jul 🙂
   Ja, det är på nåt sätt lättare att klä sig för riktigt kallt – kanske för att man verkligen har respekt för riktig kyla medan man kan underskatta de där små plusgraderna 🙂

 2. Känner igen känslan! Och de där sista milen går bilen lite saktare och man njuter av färden. Beroende på snömängd kan man gå ett varv runt tomten eller gårdsplanen och bara landa.
  Tack för kloka blogginlägg och poddavsnitt och god jul och gott nytt år.

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close