Search

Fun in the snow – min winter bucketlist

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 317

Isen har lagt sig, lite snö likaså och idag satte jag i värmekabeln till vattenledningen. Vintern är här med andra ord och min winter bucketlist är redo för säsongsstart!

Det här är den första vintern som jag bor heltid i ett riktigt vinterland och det känns så pirrigt att jag nästan inte vet vart jag ska börja. Om vi nu får en normal Särna-vinter så innebär det snö från ungefär nu fram till april. I vanliga fall riktigt mycket snö den större delen av tiden, men utan att bli för dyster så har ju vintrarna blivit lite kortare och varmare på senare tid. Men jag håller tummarna.

Jag ser fram emot att göra mesta möjliga av den här vintern. Det innebär såklart att vara utomhus så mycket jag kan och leka med snön på alla möjliga vis. Men det handlar också om att mys-huttra inomhus efter bitande kalla vinteräventyr.

 

Winter Bucket List 17/18

 

Åka släde med facklor en mörk vinterkväll

Finns något mer vintermysigt än att glida fram bakom ångande hästkrafter i skenet av facklor, till ljudet av knarrande snö och bjällror, inbäddad i varma filtar och skinn? Jag kommer nog inte på något och det här är något jag vill uppleva igen!

winter bucket list - slädtur

Uppleva norrsken

Jag har säkert sett norrsken någon gång när jag var liten, men jag har liksom inte blickat upp och upplevt ett norrsken som jag minns. I vinter vill jag få vara med om det, på riktigt. Jag har en app och väntar ivrigt på att den ska meddela mig när chansen är extra stor. Tack vare Helena har jag också hittat den här sidan som rapporterar dagligen om chanserna för norrsken.

Läsa böcker framför brasan

Åh vad jag saknat att förlora mig i en (riktig) bok och med många timmar utan dagsljus tänker jag att det är en perfekt syssla för mig här i vinter. Nedkopplat, avkopplat och alldeles, alldeles underbart. Vilka böcker får jag inte missa?

Ta sparken över sjön för att handla

…och för att fota, hälsa på grannen eller ta mig ut i skogen. Även om jag gillar att köra både skoter och äventyrsbil så gillar jag allra mest att ta mig fram med Katta-krafter och sparken är ett perfekt sätt att ta sig över på byn, få hem varor på ett smidigt sätt eller frakta kameraväska och stativ på små utflykter. Tänkte att min underbara fasters gamla spark ska få komma ut i snön igen. Då blir hon nog glad i himlen.

Skoteräventyr med vintertältning

Jag har bestämt mig för att köpa en egen skoter i vinter och den tänker jag använda till roliga äventyr! Bland annat planerar jag, Sara & Katrin en liten strapats där vi ska ta oss an en vintrigare väg mellan Åre & Särna. Mer om det sen. Men jag skulle gärna vilja kombinera ett skoteräventyr med en vintertältning också. Efter att jag och Sara var på den här helgen i Idre och vår Städjanguide berättade om vintertältning har tanken legat där och lurat. I vinter tänker jag att den ska bli av. Men då vill jag ha sovsällskap!


En vacker februaridag med syrran på Vedungenleden


Skoterskoj med Inos-gänget i Åre

Bada isvak

Egentligen vet jag inte om jag vågar skriva den här. Jag både vill innerligt och är absolut livrädd för den upplevelsen. Men efter att jag under hösten upptäckt tjusningen med riktigt kalla bad så tänker jag att det här är nästa naturliga steg. Om bad i nollgradigt vatten är helt fantastiskt (efteråt) så borde ju bad i isvak vara överjordiskt (efteråt), eller? Har hört att en inte ska ge sig på det här ensam, så vem är med mig?

Katta fullmoon swim

Fota natthimlen på Fulufjället

Så mörkt, flackt och vackert. Har en övertygelse om att det är en fantastisk plats att fota natthimlen från. Inga ljus som stör, bara jag, snön och tystnaden. Om jag har massor av tur kanske ett norrsken också. Och helst en kompis, eftersom inte heller vinterfjäll är en ideal plats att ge sig ut ensam på och speciellt inte nattetid. Så, vem är med mig? 🙂
Stjärnhimmel winter bucketlist
Gårdagens natthimmel här i Särna

Fira vintersolstånd med brasa

Ända sedan jag läste om Saras tradition att fira sommarsolståndet så har jag tänkt att jag ju borde fira vintersolståndet. Den där stunden när det vänder mot ljusare tider igen. Förra året hade jag hoppats på en vinterbrasa här i Särna, men pga julfirande och annat i Stockholm och Norrköping så blev det inte så. Men i år har jag och Sara dragit ihop just en sån ”ceremoniell” brasa, hos Sara i Hälsingland. Hurra!

Sådär, det var min winter bucketlist – jag kommer alldeles säkert att komma på fler saker att göra och allt jag planerat platsar inte på den här listan över särskilt härliga vinterupplevelser, men får jag uppleva hälften av detta så är jag nog väldigt nöjd framåt vårkanten.

Vad vill du allra helst uppleva i vinter? 

21 comments

 1. Åh jag skulle så gärna vilja följa med upp på fjället och fota stjärnhimlen! Har lagt rätt många kvällar här på att fota stjärnor men jag får för mig att det är mer stjärnklart uppe på fjället!

 2. Alltså. Jag har gjort bucketlist för sommaren men aldrig för vintern. Och egentligen – varför inte? Den här listan lät ju hur nice som helst och skulle lätt vara med på merparten av det, framförallt norrsken/stjärnskådning uppe på ett fjäll, det har jag drömt lite om sedan jag flyttade till Östersund typ. 🙂 Hojta om det blir fler photocations och länge leve vinterhalvåret (säger jag som drar söderut i januari…).

  1. Alltså jag tycker att varje årstid förtjänar sin egen bucketlist – de har sin egen speciella tjusning allihop!
   Vi får ta och dra ihop en natthimmel-orienterad photocation tror jag 🙂

 3. Härligt inspirerande lista!

  Böcker att läsa:
  Elena Ferrantes Neapelserie
  Flickorna av Emma Cline
  Den svavelgula himlen av Kjell Westö
  Vända hem av Yaa Gyasi
  Jag var precis som du av Negra Effendic
  De förklädda flickorna i Kabul av Jenny…+ efternamn
  Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr
  När man skjuter arbetare av Kerstin Thorwall
  Gone girl av Gillian Flynn – bästa deckaren jag läst!

 4. Vackra bilder! Jag hoppas på snö i Stockholm i vinter 🙂 Exakt vad jag ska göra då vet jag inte, men jag älskar att hänga här i vår marina när snön ligger tjock och det blir sjörök på vattnet. Och så ska vi jul elda i kaminen i husbåten förstås 🙂

  1. Åh, det låter så mysigt! Nån gång ska jag testa att bo i husbåt 🙂 Ja, Stockholm gör sig bra i snö, om en inte är beroende av bil eller kommunaltrafik 🙂

 5. Du kan ju åka upp på vedungen,till lövhögen.”Wallenbergarnas”där kan ni tälta på ängen och för den som vill ha sängar så finns det ett kryp in med kamin där.Annars har skoterklubben en koja vid fjätälven (dalkojan)där finns det 12-14 sängplatser,kamin och ved :-)då kan ni ta skotern upp på vedungen och kolla på himlen 🙂

  1. Men jaaa, vilken bra idé! Det blir förhoppningsvis många stjärnklara nätter och upp på Vedungen har jag inte tagit mig än. Tack för alla bra tips (och fina bilder 🙂 )!

 6. Fota natthimlen på Fulufjället- vilken strålande ide! Har ju varit uppe på det där fjället flera gånger per år sedan barnsben och det är en av mina favoritplatser i världen så varför har tanken aldrig slagit mig tidigare?

  1. Men åh vad roligt! Är du här i krokarna? I så fall kan vi ju göra gemensam sak 🙂 Och jag har ju gjort samma tankemiss – men det går ju att reparera 🙂

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close