Isen har lagt sig, lite snö likaså och idag satte jag i värmekabeln till vattenledningen. Vintern är här med andra ord och min winter bucketlist är redo för säsongsstart!

Det här är den första vintern som jag bor heltid i ett riktigt vinterland och det känns så pirrigt att jag nästan inte vet vart jag ska börja. Om vi nu får en normal Särna-vinter så innebär det snö från ungefär nu fram till april. I vanliga fall riktigt mycket snö den större delen av tiden, men utan att bli för dyster så har ju vintrarna blivit lite kortare och varmare på senare tid. Men jag håller tummarna.

Jag ser fram emot att göra mesta möjliga av den här vintern. Det innebär såklart att vara utomhus så mycket jag kan och leka med snön på alla möjliga vis. Men det handlar också om att mys-huttra inomhus efter bitande kalla vinteräventyr.

 

Winter Bucket List 17/18

 

Åka släde med facklor en mörk vinterkväll

Finns något mer vintermysigt än att glida fram bakom ångande hästkrafter i skenet av facklor, till ljudet av knarrande snö och bjällror, inbäddad i varma filtar och skinn? Jag kommer nog inte på något och det här är något jag vill uppleva igen!

winter bucket list - slädtur

Uppleva norrsken

Jag har säkert sett norrsken någon gång när jag var liten, men jag har liksom inte blickat upp och upplevt ett norrsken som jag minns. I vinter vill jag få vara med om det, på riktigt. Jag har en app och väntar ivrigt på att den ska meddela mig när chansen är extra stor. Tack vare Helena har jag också hittat den här sidan som rapporterar dagligen om chanserna för norrsken.

Läsa böcker framför brasan

Åh vad jag saknat att förlora mig i en (riktig) bok och med många timmar utan dagsljus tänker jag att det är en perfekt syssla för mig här i vinter. Nedkopplat, avkopplat och alldeles, alldeles underbart. Vilka böcker får jag inte missa?

Ta sparken över sjön för att handla

…och för att fota, hälsa på grannen eller ta mig ut i skogen. Även om jag gillar att köra både skoter och äventyrsbil så gillar jag allra mest att ta mig fram med Katta-krafter och sparken är ett perfekt sätt att ta sig över på byn, få hem varor på ett smidigt sätt eller frakta kameraväska och stativ på små utflykter. Tänkte att min underbara fasters gamla spark ska få komma ut i snön igen. Då blir hon nog glad i himlen.

Skoteräventyr med vintertältning

Jag har bestämt mig för att köpa en egen skoter i vinter och den tänker jag använda till roliga äventyr! Bland annat planerar jag, Sara & Katrin en liten strapats där vi ska ta oss an en vintrigare väg mellan Åre & Särna. Mer om det sen. Men jag skulle gärna vilja kombinera ett skoteräventyr med en vintertältning också. Efter att jag och Sara var på den här helgen i Idre och vår Städjanguide berättade om vintertältning har tanken legat där och lurat. I vinter tänker jag att den ska bli av. Men då vill jag ha sovsällskap!


En vacker februaridag med syrran på Vedungenleden


Skoterskoj med Inos-gänget i Åre

Bada isvak

Egentligen vet jag inte om jag vågar skriva den här. Jag både vill innerligt och är absolut livrädd för den upplevelsen. Men efter att jag under hösten upptäckt tjusningen med riktigt kalla bad så tänker jag att det här är nästa naturliga steg. Om bad i nollgradigt vatten är helt fantastiskt (efteråt) så borde ju bad i isvak vara överjordiskt (efteråt), eller? Har hört att en inte ska ge sig på det här ensam, så vem är med mig?

Katta fullmoon swim

Fota natthimlen på Fulufjället

Så mörkt, flackt och vackert. Har en övertygelse om att det är en fantastisk plats att fota natthimlen från. Inga ljus som stör, bara jag, snön och tystnaden. Om jag har massor av tur kanske ett norrsken också. Och helst en kompis, eftersom inte heller vinterfjäll är en ideal plats att ge sig ut ensam på och speciellt inte nattetid. Så, vem är med mig? 🙂
Stjärnhimmel winter bucketlist
Gårdagens natthimmel här i Särna

Fira vintersolstånd med brasa

Ända sedan jag läste om Saras tradition att fira sommarsolståndet så har jag tänkt att jag ju borde fira vintersolståndet. Den där stunden när det vänder mot ljusare tider igen. Förra året hade jag hoppats på en vinterbrasa här i Särna, men pga julfirande och annat i Stockholm och Norrköping så blev det inte så. Men i år har jag och Sara dragit ihop just en sån ”ceremoniell” brasa, hos Sara i Hälsingland. Hurra!

Sådär, det var min winter bucketlist – jag kommer alldeles säkert att komma på fler saker att göra och allt jag planerat platsar inte på den här listan över särskilt härliga vinterupplevelser, men får jag uppleva hälften av detta så är jag nog väldigt nöjd framåt vårkanten.

Vad vill du allra helst uppleva i vinter?