Search

Ever curiousEver curious

Nuförtiden finns verkligen hur mycket som helst att tillgå för den som vill lära sig nya saker. Det finns en hel guldgruva online faktiskt – allt från akademiska examina till fantastiska tutorials om allt från ekonomi till origami.

Jag älskar att lära mig nya saker. Det finns en sån jäkla lockelse i insikten att jag skulle kunna kunna något som jag liksom drömt om att kunna. Om ni förstår. Vilken power!

Tyvärr har jag lite dåligt tålamod ibland (min dröm är att ha fotografiskt minne…oh, the possibilities!) och jag märker att jag blivit sämre på själva lärandet med åren. När jag var liten var jag som en svamp – jag lärde mig engelska från syrrans skolbok när jag gick i ettan (på den tiden började vi ju inte med sånt förrän i fyran) och jag önskar verkligen att jag hade samma förmåga nu.

Nåja. Jag tänker inte sluta försöka i alla fall, även om jag skulle behöva minst 4-5 liv för att lära mig allt jag vill. Jag tänkte tipsa om bra platser jag hittat på nätet för den som törstar efter ny kunskap. Det är såklart lite vinklat utifrån mina egna intressen, men kanske delar vi några?

Fotografi & film

 • Moderskeppet – här finns jättebra gratiskurser och så kan du köpa medlemskap om du vill lära dig de flesta grunder i fotografi och bildbehandling. En grym början om du vill bli bättre på att fota och ta hand om dina bilder. Det finns också lite filmkunskap att hämta här.
 • Olika magasin har också forum och guider för oss vanliga dödliga, som t.ex Fotosidan eller de här amerikanska magasinen. Varför inte skicka in ett foto till en tävling?
 • Glöm inte att kolla in duktiga bloggare. Här hittade jag grymma tips för såväl allmänt foto som bloggfoto, (inklusive en skitbra guide för det här med att välja objektiv), och här hos Sara finns många bra tips (sök lite på sajten) och här och här och så vidare
 • Jag har alldeles precis nyligen hittat den här strålande onelineskolan. Jag är mest inne på foto & film just nu, men de har allt från business & music till lifestyle (!?) på schemat. Min nya skattkista!!
 • Och så givetvis – allas vårt älskade Youtube! För allt! Och alla! Gratis!

Digitalt

 • Jag har länge önskat att jag kunde svänga mig med HTML & CSS-skills (och de där mystiska delarna av Photoshop, som är mest för AD:s och som jag inte vågat uforska ännu) – det skulle göra livet så jääääkla mycket enklare dessa dagar. Lyxen att kunna fixa sin egen sajt, precis som en vill?! Att dessutom kunna designa snyggt..det är en dröm. Och nästa steg. Tills vidare vill jag tipsa om den här ljuvliga lilla skolan som jag just hittat och där jag påbörjat min bana på hacka kod-temat…
 • Givetvis har Udemy också en kurs för detta...eller snarare många…
 • Här kommer en drömkurs. Jag tror jag övat upp ett öga för att bedöma design, men jag vill så himla, himla gärna lära mig att skapa den också. Jag har ingen grundtalang vad jag vet och jag tror att det är sånt som en måste vara galet begåvad för, men jag älskar design. Jag skulle älska att bara få hänga på, för den här kursen ger mig gåshud. En vacker dag…!

Yrkesgrejer

Jag vill lära mig massor av grejer som kopplar till mitt jobb (se ovan). Här är det egentligen ingen skillnad på ”för skojs skull” och ”bra att kunna” men bara för att ha lite bra kategorier så skapar jag en för jobb också. Även om det går in i fritid…ja ni hajar.

 • PR, varumärke, kommunikation. Vilka ämnen. Här finns det hur mycket som helst att lära (även om det nuförtiden känns som att en Try&share-grupp med andra yrkesaktiva skulle vara bättre). Som till exempel den här kursen, som jag varit sugen på länge. Eller ja, egentligen vill jag gå typ ALLA kurser på Berghs. Hittills har jag gått den här och den var så jäkla bra. Kul att de har kursen online, men de är ju långt ifrån gratis tyvärr!
 • Jag vill också gå typ varenda utbildning på Hyper Island, men de är inte online tyvärr. Och inte särskilt gratis de heller…Jag har hört så mycket om den här (de som deltagit verkar på riktigt helt tagna) så därför tipsar jag om dem ändå. En får ju drömma!
 • Det här har jag nyligen hittat – edX – och det låter nästan för bra för att vara sant. En mängd kurser från de bästa universiteten och gratis?! Låter ju fantastiskt för den som vill läsa på akademisk nivå, gratis och när det passar. Jag återkommer när jag testat något, men de ska tydligen ha väldigt bra och roliga e-learning-verktyg (design ni vet, bra design förgyller livet!)
 • Jag är också väldigt nyfiken på Psykologifabrikens olika träningsprogram – det är väl liksom ett sätt att lära sig genom att göra istället för att gå kurser. De har kört KBT via app och nu har de ett program som heter Tidsfabriken som hjälper en att sätta nya bra vanor. Spännande appar och de låter verkligen psykologi möta teknik på ett riktigt intressant sätt. De brukar också hålla föreläsningar och så kan man anmäla sig som testperson, vilket är en kul möjlighet tycker jag. Plus att de andas så enormt mycket kreativitet i allt de gör och sånt älskar jag också.

Jag kanske ska sluta här, innan jag självantänder – men jag hoppas att du hittat något matnyttigt att börja leka med – kunskap är inte bara makt, det är riktigt roligt också!  

1 comment

 1. Jag är likadan, gillar utveckling och framför allt: att nya världar öppnas. Idag finns en tillgänglighet som möjliggör kompetensutveckling, men man måste också kunna skilja agnarna från vetet. Jag kan också bli stressad av kunskapstörsten, det är så mycket som jag vill. Men tänker att lär jag mig en sak bra per år, så är det good enough 🙂 Vad är du utbildad inom sen tidigare?

  Boken om LinkedIn kan jag varmt rekommendera, tack också för din feedback. Du får gärna lägga till mig på LinkedIn om det känns ok 🙂 Emilia Arvidsson heter jag. Om du är med där vill säga 🙂

Write a response

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close