[:sv]Något som fascinerar mig mer och mer är relationen mellan Internet och hjärnan. Jag har skrivit om det tidigare och min egen, högst ovetenskapliga, magkänsla är att hjärnan förändras av allt vårt surfande och multitaskande, i högre grad än vi vet just nu.

Internet, sociala medier och överlag ny  teknologi som är uppkopplad har ju i grunden förändrat hela vårt samhälle, det är ingen nyhet. Revolutioner som börjar på facebook, virala videos som skapar superkändisar, 50 miljoner uppkopplade apparater osv etc – vi har hört, läst och upplevt det själva.

Men det här med hur vi påverkas långsiktigt och fysiskt, det har det faktiskt inte rapporterats lika mycket om. Forskningen är bara i början här, eftersom det ju sker just precis nu. Men faktum är att plastiska förändringar i hjärnan redan verkar kunna dokumenteras , på gott och ont, som en följd av vårt nya sätt att jobba och umgås. Jag själv känner knappt en enda person (under 40) som klarar av att göra en enda sak i mer än 30 minuter utan att avbryta sig för att kolla mobilen eller bara göra något annat, gärna samtidigt.

Det är fullkomligt hopplöst att försöka komma igenom en hel fika eller middag utan att några sitter rätt långa stunder och scrollar facebookflödet och interagerar med helt andra än de som faktiskt sitter mittemot. Jag kan låta som en motvalstant här, men jag har varit likadan och även om jag numera stoppar undan mobilen när jag umgås, så sitter jag fortfarande och kollar den i TV-soffan.

Jag tror den här koncentrationsstörande och dopamintriggande eran kan ge både positiva och problematiska konsekvenser och det är nog ingen slump att 2016 års stora hälsotrend spås bli sökandet efter lugn och en god mental hälsa. 

Det är framförallt multitaskandet som verkar ställa till det för vår hjärna, tillsammans med den mer indirekta stress som det faktiskt ger att alltid vara nåbar, att se vad alla andra gör som du själv inte gör (FOMO!), utsättas för andras tyckande och kommentarer. Jag är också osäker på om mänskligheten verkligen kan hantera att vara globalt uppkopplade mot varandra i realtid – kommunikation är som bekant inte helt enkelt!

Jag tror inte vi hängt med i hur vi ska hantera den här utvecklingen och det blir en spännande tid framöver att se vad dels de långsiktiga effekterna blir, dels hur vi kommer hantera allt detta om 10 år.

Vad jag tror? Att koppla ned blir ännu hetare och att vara mer i naturen blir vår räddning
Vad tror du? Märker du av en förändring i koncentrationsförmåga eller annat? 

 [:]