Jag hörde för några år sedan en mening som fastnade hos mig. Den gick ut på att man ska fortsätta uppleva saker för första gången, många gånger, livet igenom. Jag tror att en stor del i att må bra handlar om just det – att uppleva nya saker, göra nya saker och lära nya saker. Det håller i alla fall mig från att bli uttråkad, ignorant och intellektuellt avstängd – det ger ett driv framåt på något sätt. För om en gör eller lär sig en ny sak har det ofta den fina fördelen att nya vägar öppnar sig och fler nya saker och människor kommer i ens väg. Ringar på vattnet. Jag har tagit till mig den där tanken och gjort den till en rätt så medveten filosofi.

För även om jag alltid varit jäkligt nyfiken och förtjust i att upptäcka, utvecklas och göra förändringar, så har jag också en bekväm och trygghetssökande liten jäkel i mig. Den där som ibland tycker att det känns lite jobbigt att hänga med på ett spontanäventyr och hellre stannar hemma. Om den får lite för stor del av kakan kan det hända att jag blir sittande där i soffan och har det skönt och bekvämt, i stället för att hänga med på eller gör egna små äventyr.

Därför känns det viktigt att ha en princip att luta sig mot. För även om det är just skönt och bekvämt att sitta i soffan i bland så är det sällan de stunderna en minns om en ska vara ärlig. Det skapas inga minnen för alla sinnen i det långa loppet.

Den här resan har faktiskt fyllts med flera första gången – från att resa med husbil (definitivt inte sista gången för det), till att äta fiskburgare i Henningsvaer (de som känner mig vet att jag har ett spökande barndomstrauma när det gäller allt som smakar fisk och skaldjur) och uppleva den majestätiska Lapporten på nära håll.

Det är en fantastiskt givande livsfilosofi när den appliceras. Obekväm ibland absolut – det är inte alltid härligt att vintertälta (fortfarande kvar att göra) eller gå runt på alldeles för få timmars sömn för att ett landskap i midnattssol är för magiskt för att sovas bort – men det är värt det nästan varje gång.

Den här resan upplevde jag dagsljusa nätter för andra gången – den första var i Svalbard för fem år sedan och jag minns fortfarande den känslan av total häpnad. Det kändes faktiskt likadant nu. Det är helt fantastiskt att ha flera timmar med golden rose hour.

Söndag kväll klockan 00:30.

Ska du göra något helt nytt i sommar?