In Life Design

Första gången

Jag hörde för några år sedan en mening som fastnade hos mig. Den gick ut på att man ska fortsätta uppleva saker för första gången, många gånger, livet igenom. Jag tror att en stor del i att må bra handlar om just det – att uppleva nya saker, göra nya saker och lära nya saker. Det håller i alla fall mig från att bli uttråkad, ignorant och intellektuellt avstängd – det ger ett driv framåt på något sätt. För om en gör eller lär sig en ny sak har det ofta den fina fördelen att nya vägar öppnar sig och fler nya saker och människor kommer i ens väg. Ringar på vattnet. Jag har tagit till mig den där tanken och gjort den till en rätt så medveten filosofi.

För även om jag alltid varit jäkligt nyfiken och förtjust i att upptäcka, utvecklas och göra förändringar, så har jag också en bekväm och trygghetssökande liten jäkel i mig. Den där som ibland tycker att det känns lite jobbigt att hänga med på ett spontanäventyr och hellre stannar hemma. Om den får lite för stor del av kakan kan det hända att jag blir sittande där i soffan och har det skönt och bekvämt, i stället för att hänga med på eller gör egna små äventyr.

Därför känns det viktigt att ha en princip att luta sig mot. För även om det är just skönt och bekvämt att sitta i soffan i bland så är det sällan de stunderna en minns om en ska vara ärlig. Det skapas inga minnen för alla sinnen i det långa loppet.

Den här resan har faktiskt fyllts med flera första gången – från att resa med husbil (definitivt inte sista gången för det), till att äta fiskburgare i Henningsvaer (de som känner mig vet att jag har ett spökande barndomstrauma när det gäller allt som smakar fisk och skaldjur) och uppleva den majestätiska Lapporten på nära håll.

Det är en fantastiskt givande livsfilosofi när den appliceras. Obekväm ibland absolut – det är inte alltid härligt att vintertälta (fortfarande kvar att göra) eller gå runt på alldeles för få timmars sömn för att ett landskap i midnattssol är för magiskt för att sovas bort – men det är värt det nästan varje gång.

Den här resan upplevde jag dagsljusa nätter för andra gången – den första var i Svalbard för fem år sedan och jag minns fortfarande den känslan av total häpnad. Det kändes faktiskt likadant nu. Det är helt fantastiskt att ha flera timmar med golden rose hour.

Söndag kväll klockan 00:30.

Ska du göra något helt nytt i sommar? 

Share Tweet Pin It +1

You may also like

The turn

Posted on augusti 27, 2015

Besseggen – the report

Posted on juli 25, 2015

att resa med husbil

Frihet på hjul – att resa med husbil

Posted on juli 12, 2017

Previous PostLivets kontraster och en födelsedag
Next PostTre årstider på 36 timmar

22 Comments

 1. Mari
  8 månader ago

  Så enig med dina ord! Jag ska springa 27 km i Åre-fjällen…fjäll är inget nytt men distansen är det 🙂

  Reply
  1. Katta
   8 månader ago

   Woop! Vad härligt det låter!! Vart går turen?

   Reply
 2. Cecilia
  8 månader ago

  Det är ju helt magiskt ju!!
  Nä här blir inte så mycket nytt i sommar. Min plan är att njuta, inga långsiktiga planer alls…..det behövs!

  Reply
  1. Katta
   8 månader ago

   Ja, bara det kan ju vara rätt nytt och uppfriskande – att inte ha en massa planer jämt. Det är ju oftast nånting på gång för det mesta!

   Reply
 3. Inga
  8 månader ago

  Det där med allt nytt: när jag fick 40-års kris behövde jag byta ut allt (förutom min man). Jobb, bostad, frissa, garderob, religion, ja, vänner till och med. Det var bl.a. därför vi sålde huset, sa upp och och stack till Vietnam i ett år. Älskar nytt.

  Reply
  1. Katta
   8 månader ago

   Haha, ja, bästa grejen! Jag har nog en begynnande 40-årskris, fast på ett bra sätt liksom. Det är grymt härligt med nystarter!

   Reply
 4. Anna . P
  8 månader ago

  Älskar hur du tänker! Visst är det det där nya som lämnar avtryck i minnet.

  I sommar blir det lite nytt för mig, bland annat finns planen på vandring, har tidigare bara varit ute på dagsturer, nu blir det långhelger med övernattningar. Sen blir det cykelutmaning; rutten är känd sedan länge, men nu finns det ett tidsmål. Sen blir det även lite Norge, utforska nya miljöer. Ska bli otroligt roligt, ser fram emot min sommar!

  Reply
  1. Katta
   8 månader ago

   Vilken jäkla sommarplan! Sugen på det där med cykeläventyr jag med, men jag känner att jag skulle vilja ha med mig nån som är vass på att byta (bak)däck – och är redo med följebil – vet ju aldrig vart en fastnar annars, haha. Vore kul att cykla från Stockholm till Särna nån gång till exempel.

   Ja, jag tror det där med nytt ger mer wow och åh i livet. Bra grej!

   Reply
 5. Malin
  8 månader ago

  Nytt är uppfriskande tycker jag! Ska sluta vara föräldraledig i sommar, det blir nytt. Och bli yogafröken i slutet på sommaren blir också nytt, och välbehövligt. Försöker också tänka nytt på jobbet, annars kvävs jag!

  Reply
  1. Katta
   8 månader ago

   Ja, det är ju verkligen stora förändringar, särskilt att gå tillbaks efter föräldraledighet ju. Vad kul med yoga-grejen, är det något du tänker köra på heltid sen?

   Reply
 6. Dryden
  8 månader ago

  Fint inlägg Katta! Och jag ska faktiskt göra det där i sommar. Uppleva midnattssol. Svalbard på midsommar så jag hoppas verkligen på bra väder för det ska bli en upplevelse utöver det vanliga. Har jag bestämt. 🙂

  Er roadtrip norrut har sett helt fantastisk ut, av det jag sett på Insta. Galet (och) inspirerande!

  Reply
  1. Katta
   8 månader ago

   Men åh woooooow! Svalbard på midsommar – så otroligt härligt! Det ser jag fram emot att ”hänga med” på. Svalbard är fantastiskt verkligen.

   Ja, vi har haft det bra! Jäkligt mycket körande och såklart hade man velat ha många fler dagar på plats i Lofoten – men det här var ett bra intro till en plats jag tänker besöka igen!
   Tack!

   Reply
 7. Ann Rumbleinthearctic
  8 månader ago

  Vilka bilder, så otroligt vackert det är där uppe!!
  Denna sommar blir min första med heltidsjobb, ever liksom, helt sjukt egentligen att man ska ha blivit så gammal innan man äntligen börjar med heltidsjobb, men så är det när man studerar i all evighet. Annars tror jag inte att det blir något nytt, eller, W och jag är ju redan gifta borgligt, men ska nu ha bröllop och ”gifta oss igen” i sommar, så alla vänner här osv. kan närvara. Så det är ju egentligen helt nytt 🙂

  Reply
  1. Katta
   8 månader ago

   Men wow, vad kul med bröllopsfest! Och heltidsjobb, vad spännande. Det är ju verkligen en ny grej då, hoppas du kommer trivas med det! Låter som det blir en rätt häftig sommar 🙂

   Reply
 8. Trailinspiration
  8 månader ago

  Såg ditt citat på insta om att aldrig sluta prova nya saker för första gången. Sååå klockrent!! 🙂

  Reply
  1. Katta
   8 månader ago

   Ja, jag minns inte var jag såg det nånstans, men det gick in! Tack 🙂

   Reply
 9. Beata Rydén
  8 månader ago

  Jag tror supermycket på det där med första gången men är tyvärr alldeles för dålig på det själv :p Jag märker att jag alltför ofta hamnar i tankar som: ”Jag är sådan här, därför skulle jag aldrig göra si eller så…” Mitt senaste exempel är att jag inte vågar doppa mig i havet nu när det varit fint väder. Flera jag känner har redan doppat sig i vattnet, bara för att få en kick, och då sitter jag och tänker: ”Jag är inte en sådan som badar i kallt vatten”, samtidigt som jag önskar i hemlighet att jag vore en sån person. Men tänk om jag skulle prova? Tänk om jag KAN vara en sådan person? 😉

  Vilka fantastiska bilder förresten <3 Den första är helt otrolig! Kram

  Reply
  1. Katta
   8 månader ago

   Men jaaaa, tänk om!! Haha, visst pirrar det? Jag är också en jäkla badkruka när det gäller kallt vatten. Det är som att jag inte kan förmå mig att ta det där sista hoppet/doppet, det är liksom omöjligt. Men jag längtar också efter att känna den där känslan efteråt som alla pratar om. Kanske är det i år du och jag blir kallbadare?

   Tack – betyder mycket att höra från dig, älskar dina bilder! <3

   Reply
   1. Beata Rydén
    8 månader ago

    Haha ja! Jag hoppas på att du och jag blir kallbadare i år!!! 😀 Men åååh vad fint att höra! Tusen tack <3

    Reply
    1. Katta
     8 månader ago

     Vi tar det som en distansutmaning 😉

     Reply
 10. sara
  8 månader ago

  älskar att vi fick till bilden!!

  plus allt annat i det här inlägget såklart!

  Reply
  1. Katta
   8 månader ago

   Jaaaa! Vill se dina varianter 🙂

   Reply

Leave a Reply