In Life Design

Mitt 2018 – att bygga en framtid

2018 är i full gång, men jag har varit ledig såhär långt och tagit mig tid att tänka igenom vad jag vill se tillbaks på när det är dags att fira in 2019. Jag tror verkligen att det ger effekt att reflektera, utvärdera och att på något sätt skriva ned hur en vill att ens år och följaktligen ens vardag ska se ut.

Sedan 10 år har jag varje nyår skrivit ett brev till mig själv om ett år, som jag svarar på ett år senare. Förutom att det är ganska roligt så har jag märkt att jag dels blivit mer medveten i mina val, dels i högre grad faktiskt förverkligat dem. Av dyrköpt erfarenhet vet jag att livet (och döden) ofta bara händer, men det finns delar vi verkligen kan påverka dit vi vill.

2017 var för mig ett stort förändringsår -precis som för 10 år sedan. Och precis som då ser jag fram emot ett år där jag förvaltar och tar vidare förändringen jag gjort och de insikter som landat. I år planerar jag inte för några drastiska hopp, men, kanske ännu mer utmanande, för att verkligen skapa mig en ny vardag och lägga grunden för framtida verksamhet.

Gryning över SärnsjönMen; först och främst hoppas jag att alla mina nära och kära och jag själv får vara friska och glada hela året. Det är själva grunden för allt.

Årets kaka tänker jag ska bakas av några riktigt bra ingredienser, nämligen följande:

FOKUS

Det här blir mitt ledord i år – jag vill att det ska genomsyra både fritid, jobb och framtid. De senaste åren har jag flängt så mycket, gjort lite av varje, bott i kappsäck och känt mig fram. I år vill jag renodla, skala av och fokusera. Det gäller i stort och smått – ner på daglig nivå.

Det är lätt att bli distraherad av sociala medier, allt som händer i världen, allt vi ”måste ha” och allt som ”borde göras”. I år ska jag välja och välja bort ännu mer medvetet, väldigt inspirerad av den här kloka kvinnan. Att min närmsta granne nu är skog och fjäll och att jag hellre kollar på ekorrar istället för instagram på morgonen känns som en bra början.

Ekorre snor talgboll

UTVECKLING

Planerade självstudier

Jag älskar att utvecklas (även om jag ärligt talar känner att jag invecklar en del på vägen) och så även i år. Jag har valt ut några områden där jag vill lära mig mer och har lagt upp planerade självstudier. Med fokus enligt ovan. Där jag tidigare strökollat tutorials på impuls har jag nu planerat temamånader för ett område i taget och tänkt mig ett slags ”examensprojekt” för varje område. Jag är riktigt taggad för det!


Självstudier i grupp, juni 2016 med Fotoresor

Skriva

Jag har alltid reflekterat genom att skriva, men det har blivit mindre av det efter att jag började skriva mer i jobbet. Mitt privata skrivande har begränsats till bloggen, men där hamnar ju inte allt. Därför har jag bestämt mig för att skriva mer vid sidan om igen. Kanske till och med analogt. Kanske är 2018 året då den klassiska dagboken får sin revival?

INSPIRATION

Detta viktiga bränsle! Särskilt viktigt som ensamjobbande egenföretagare. Jag har satsat på det ända sedan jag blev egen och började ansvara för det själv, men nu när jag också bor rätt så avskilt så är det ännu viktigare och därför hamnar det där.

Skaffa kollegor

Nej, jag tänker inte anställa, men jag längtar efter att få jobba med kollegor. Att utmanas, bollplanka och skapa tillsammans med andra är det jag saknar med att vara anställd. I år vill jag därför sälja in och genomföra ett projekt med en eller flera ”kollegor”. Har du lust och idéer, maila mig!

Elin Kero, Linda Hörnfeldt inos workation
Elin och Linda leker loss på INOS Winter Workation i Åre förra året. 

Keep the workations coming

Workations har blivit ett av mina favvosätt att få inspiration och lära känna nya människor. Det har blivit några stycken sedan den första för två år sedan och jag tänker fortsätta. Först ut i år är Winter Workation i Åre med INOS.  Jag vill både arrangera och åka på så många jag kan, för herregud vad det ger mycket.

Hantverk

Sist men inte minst så vill jag lära mig snickra i år. Ett mål jag har är att designa och snickra en egen möbel. Tänk, att kunna skapa precis det en vill ha – vad häftigt!

HÄLSA

Ju äldre en blir, desto viktigare känns den och desto mindre får en gratis 🙂 . Jag tror på att ha en bra mix av aktivitet, bra kost och väl valda relationer. Inte minst – en bra struktur för hur jag fördelar tiden på de olika delarna. Under 2018 vill jag – återigen med fokus i åtanke – hålla det enkelt.

Jag vill röra mig varje dag – gå, skida, springa eller hugga ved spelar ingen roll – och så har jag tagit upp styrketräningen igen.

Jag vill ha struktur för arbetstid, fritid, sömn och fysisk aktivitet. Viktigt när en jobbar hemifrån! Längtar till jag har ett eget hem så jag också kan packa upp och ha koll på alla saker.

Katta vid NjupeskärInga problem med träningsmotivation när gymmet ser ut såhär! 

Sist men inte minst – en ingrediens jag äntligen har som bas i mixen:

SÄRNA!

I år ska jag börja bygget av mitt egna hem och det ser jag fram emot så himla mycket! Men jag vill också lägga en mer yrkesmässig grund för min framtid här. Exakt hur den ska se ut vet jag inte än, men jag har ringat in vad jag vill och i år vill jag sätta spaden i marken så att säga.

Jag vill också fortsätta njuta av allt som den här bygden erbjuder i form av skog, fjäll, stillhet och tid. Och jag vill bli ännu bättre på att lyfta fram livet på landet och i naturen. Inspirera fler som funderar till att våga ändra sin mix att innehålla mer av naturen och mindre av det som på sikt drabbar den.

Hej 2018 – vi ska ha så roligt tillsammans! 

Natur i Särna

Share Tweet Pin It +1

You may also like

Förändring och office-romantik

Posted on januari 14, 2015

147 döda och mjölken är slut

Posted on april 7, 2015

Previous PostEn vinterdag till arkivet
Next PostKalla dagar som värmer själen

15 Comments

 1. sara
  2 veckor ago

  Fokus, SÅ BRA! och ja på fler workations. lever fortfarande på det från augusti!

  Reply
  1. Katta
   2 veckor ago

   Jag med! Det är en sån boost alltså 🙂

   Reply
 2. Amanda Matti
  2 veckor ago

  Så kloka tankar och ord! älskar upplägget med ”Tema-månader” för attt lära sig saker, det tror jag att jag ska anamma också! Och kommer gärna på workation hos dig 😍 KRAM!

  Reply
  1. Katta
   2 veckor ago

   Klart du måste komma!
   Ja, jag kände att jag spretar för mycket när jag försöker lära mig nytt. Tänker att om jag ger mig själv ett go på att göra en sak i taget så funkar det bättre. Lätt att vilja börja i alla ändar när en är nyfiken av sig 🙂 Fokus!

   Reply
 3. Mia Bergvall
  2 veckor ago

  Dina tankar om självstudier låter superspännande, skulle vara kul om du viill dela med dig mer av det framöver!
  Tror att det där med kollegor är så viktigt, framförallt när man är enmansföretagare. Jag överväger att läsa mitt sista år på universitetet på distans men tvekar just för att jag är rädd för att känna mig ensam. Och andra sidan, hur mycket ger det mig att delta i grupparbeten med personer som ändå bara glömmer bort vad de ska göra, försover sig, missar bussar osv? Hur gör du för att inte känna dig för ensam och som att dagarna flyter ihop?

  Workation i Särna låter som en dröm!

  Reply
  1. Katta
   2 veckor ago

   Tack, vad kul, det kan nog bli en bra grej att skriva om faktiskt – tack för tipset!

   Hur gör jag – alltså jag älskar ju att vara själv för det första. Men det är klart jag kan bli uttråkad ibland. Men jag har ju haft så mycket besök här och börjat nätverka med andra här, så det är faktiskt inget problem.

   Att dagarna flyter ihop är jag van med- helg och veckor finns för att mina kunder har det så, men själv kan jag ju jobba på helgen och vara ledig måndag om det funkar. Så för mig är det liksom positivt. Sen listar jag vad jag vill göra klart med i jobbet och vad jag vill fixa hemma, för att få struktur på dagarna. Plus att jag nu ser till att komma ut och röra på mig en timme om dan minst.

   Reply
 4. Emilia
  2 veckor ago

  Fokus is da shit! Denna måndag är jag helt ofokuserad. Splittrad på grund av dålig nattsömn. Men jag vet också vad jag vill. Jag vill frihet 365 dagar om året. Och jag är på god väg. Så glad att ha träffat dig och våra allierade. Och jag kan DEFINITIVT tänka mig att göra något ihop framgent. Vi gillar olika – men i det här fallet: vi gillar lika <3

  Reply
  1. Katta
   2 veckor ago

   Men vem är inte ofokuserad ibland 🙂 Känner igen sömngrejen, det kan däcka mig en hel dag. Den måste liksom funka för att resten ska funka.
   Jag är verkligen enormt tacksam för vårt lilla, stora team. Det som att ha ett gigantiskt extrabatteri av superkraft. Det vore grymt kul att hitta på nåt ihop!

   Reply
 5. Det vilda livet i norr
  2 veckor ago

  Så klokt! Så spännande! Så vackert! 🧡

  Reply
  1. Katta
   2 veckor ago

   Tack fina du! Och ja, så spännande 🙂

   Reply
 6. Resfredag
  2 veckor ago

  Så bra ingredienser, tror kakan kommer att bli utsökt!

  Heja 2018. ❤️

  Reply
  1. Katta
   2 veckor ago

   Jag hoppas det! Och jag hoppas på ett vilsamt och glädjefyllt år för dig, stor kram <3

   Reply
 7. Jenny
  2 veckor ago

  Underbart inspirerande! Att lära sig nya saker och ställa sig inför utmaningar är liksom meningen med livet, enligt mig!

  Reply
  1. Katta
   2 veckor ago

   Men gud ja, jag håller med!Jag hoppas att jag är nyfiken livet ut 🙂 Tack så mycket!

   Reply
 8. Det här vet du kanske inte om mig. EnEmilia behind the scenes.
  2 veckor ago

  […] som jag vill kunna. Men jag återkommer kring vad som är fokus för under 2018. Läs förresten det här inlägget hos Bucketlife – gillar hennes sätt att lära sig något nytt varje månad (Katta – kan du inte […]

  Reply

Leave a Reply