Search

Mitt 2018 – att bygga en framtid

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 316
Deprecated: Function create_function() is deprecated in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-content/plugins/wp-spamshield/wp-spamshield.php on line 2033

2018 är i full gång, men jag har varit ledig såhär långt och tagit mig tid att tänka igenom vad jag vill se tillbaks på när det är dags att fira in 2019. Jag tror verkligen att det ger effekt att reflektera, utvärdera och att på något sätt skriva ned hur en vill att ens år och följaktligen ens vardag ska se ut.

Sedan 10 år har jag varje nyår skrivit ett brev till mig själv om ett år, som jag svarar på ett år senare. Förutom att det är ganska roligt så har jag märkt att jag dels blivit mer medveten i mina val, dels i högre grad faktiskt förverkligat dem. Av dyrköpt erfarenhet vet jag att livet (och döden) ofta bara händer, men det finns delar vi verkligen kan påverka dit vi vill.

2017 var för mig ett stort förändringsår -precis som för 10 år sedan. Och precis som då ser jag fram emot ett år där jag förvaltar och tar vidare förändringen jag gjort och de insikter som landat. I år planerar jag inte för några drastiska hopp, men, kanske ännu mer utmanande, för att verkligen skapa mig en ny vardag och lägga grunden för framtida verksamhet.

Gryning över SärnsjönMen; först och främst hoppas jag att alla mina nära och kära och jag själv får vara friska och glada hela året. Det är själva grunden för allt.

Årets kaka tänker jag ska bakas av några riktigt bra ingredienser, nämligen följande:

FOKUS

Det här blir mitt ledord i år – jag vill att det ska genomsyra både fritid, jobb och framtid. De senaste åren har jag flängt så mycket, gjort lite av varje, bott i kappsäck och känt mig fram. I år vill jag renodla, skala av och fokusera. Det gäller i stort och smått – ner på daglig nivå.

Det är lätt att bli distraherad av sociala medier, allt som händer i världen, allt vi ”måste ha” och allt som ”borde göras”. I år ska jag välja och välja bort ännu mer medvetet, väldigt inspirerad av den här kloka kvinnan. Att min närmsta granne nu är skog och fjäll och att jag hellre kollar på ekorrar istället för instagram på morgonen känns som en bra början.

Ekorre snor talgboll

UTVECKLING

Planerade självstudier

Jag älskar att utvecklas (även om jag ärligt talar känner att jag invecklar en del på vägen) och så även i år. Jag har valt ut några områden där jag vill lära mig mer och har lagt upp planerade självstudier. Med fokus enligt ovan. Där jag tidigare strökollat tutorials på impuls har jag nu planerat temamånader för ett område i taget och tänkt mig ett slags ”examensprojekt” för varje område. Jag är riktigt taggad för det!


Självstudier i grupp, juni 2016 med Fotoresor

Skriva

Jag har alltid reflekterat genom att skriva, men det har blivit mindre av det efter att jag började skriva mer i jobbet. Mitt privata skrivande har begränsats till bloggen, men där hamnar ju inte allt. Därför har jag bestämt mig för att skriva mer vid sidan om igen. Kanske till och med analogt. Kanske är 2018 året då den klassiska dagboken får sin revival?

INSPIRATION

Detta viktiga bränsle! Särskilt viktigt som ensamjobbande egenföretagare. Jag har satsat på det ända sedan jag blev egen och började ansvara för det själv, men nu när jag också bor rätt så avskilt så är det ännu viktigare och därför hamnar det där.

Skaffa kollegor

Nej, jag tänker inte anställa, men jag längtar efter att få jobba med kollegor. Att utmanas, bollplanka och skapa tillsammans med andra är det jag saknar med att vara anställd. I år vill jag därför sälja in och genomföra ett projekt med en eller flera ”kollegor”. Har du lust och idéer, maila mig!

Elin Kero, Linda Hörnfeldt inos workation
Elin och Linda leker loss på INOS Winter Workation i Åre förra året. 

Keep the workations coming

Workations har blivit ett av mina favvosätt att få inspiration och lära känna nya människor. Det har blivit några stycken sedan den första för två år sedan och jag tänker fortsätta. Först ut i år är Winter Workation i Åre med INOS.  Jag vill både arrangera och åka på så många jag kan, för herregud vad det ger mycket.

Hantverk

Sist men inte minst så vill jag lära mig snickra i år. Ett mål jag har är att designa och snickra en egen möbel. Tänk, att kunna skapa precis det en vill ha – vad häftigt!

HÄLSA

Ju äldre en blir, desto viktigare känns den och desto mindre får en gratis 🙂 . Jag tror på att ha en bra mix av aktivitet, bra kost och väl valda relationer. Inte minst – en bra struktur för hur jag fördelar tiden på de olika delarna. Under 2018 vill jag – återigen med fokus i åtanke – hålla det enkelt.

Jag vill röra mig varje dag – gå, skida, springa eller hugga ved spelar ingen roll – och så har jag tagit upp styrketräningen igen.

Jag vill ha struktur för arbetstid, fritid, sömn och fysisk aktivitet. Viktigt när en jobbar hemifrån! Längtar till jag har ett eget hem så jag också kan packa upp och ha koll på alla saker.

Katta vid NjupeskärInga problem med träningsmotivation när gymmet ser ut såhär! 

Sist men inte minst – en ingrediens jag äntligen har som bas i mixen:

SÄRNA!

I år ska jag börja bygget av mitt egna hem och det ser jag fram emot så himla mycket! Men jag vill också lägga en mer yrkesmässig grund för min framtid här. Exakt hur den ska se ut vet jag inte än, men jag har ringat in vad jag vill och i år vill jag sätta spaden i marken så att säga.

Jag vill också fortsätta njuta av allt som den här bygden erbjuder i form av skog, fjäll, stillhet och tid. Och jag vill bli ännu bättre på att lyfta fram livet på landet och i naturen. Inspirera fler som funderar till att våga ändra sin mix att innehålla mer av naturen och mindre av det som på sikt drabbar den.

Hej 2018 – vi ska ha så roligt tillsammans! 

Natur i Särna

18 comments

 1. Så kloka tankar och ord! älskar upplägget med ”Tema-månader” för attt lära sig saker, det tror jag att jag ska anamma också! Och kommer gärna på workation hos dig 😍 KRAM!

  1. Klart du måste komma!
   Ja, jag kände att jag spretar för mycket när jag försöker lära mig nytt. Tänker att om jag ger mig själv ett go på att göra en sak i taget så funkar det bättre. Lätt att vilja börja i alla ändar när en är nyfiken av sig 🙂 Fokus!

 2. Dina tankar om självstudier låter superspännande, skulle vara kul om du viill dela med dig mer av det framöver!
  Tror att det där med kollegor är så viktigt, framförallt när man är enmansföretagare. Jag överväger att läsa mitt sista år på universitetet på distans men tvekar just för att jag är rädd för att känna mig ensam. Och andra sidan, hur mycket ger det mig att delta i grupparbeten med personer som ändå bara glömmer bort vad de ska göra, försover sig, missar bussar osv? Hur gör du för att inte känna dig för ensam och som att dagarna flyter ihop?

  Workation i Särna låter som en dröm!

  1. Tack, vad kul, det kan nog bli en bra grej att skriva om faktiskt – tack för tipset!

   Hur gör jag – alltså jag älskar ju att vara själv för det första. Men det är klart jag kan bli uttråkad ibland. Men jag har ju haft så mycket besök här och börjat nätverka med andra här, så det är faktiskt inget problem.

   Att dagarna flyter ihop är jag van med- helg och veckor finns för att mina kunder har det så, men själv kan jag ju jobba på helgen och vara ledig måndag om det funkar. Så för mig är det liksom positivt. Sen listar jag vad jag vill göra klart med i jobbet och vad jag vill fixa hemma, för att få struktur på dagarna. Plus att jag nu ser till att komma ut och röra på mig en timme om dan minst.

 3. Fokus is da shit! Denna måndag är jag helt ofokuserad. Splittrad på grund av dålig nattsömn. Men jag vet också vad jag vill. Jag vill frihet 365 dagar om året. Och jag är på god väg. Så glad att ha träffat dig och våra allierade. Och jag kan DEFINITIVT tänka mig att göra något ihop framgent. Vi gillar olika – men i det här fallet: vi gillar lika <3

  1. Men vem är inte ofokuserad ibland 🙂 Känner igen sömngrejen, det kan däcka mig en hel dag. Den måste liksom funka för att resten ska funka.
   Jag är verkligen enormt tacksam för vårt lilla, stora team. Det som att ha ett gigantiskt extrabatteri av superkraft. Det vore grymt kul att hitta på nåt ihop!

 4. Fy fabian Katta just nu lever du i våra drömmar.. EN VARDAG MED REN NATUR OCH MASSA SNÖ! Jag sitter här mer eller mindre naken i tropikerna och svettas i över 35 graders värme begraven i ton av skräp och känslan av förändring i denna vardag ligger djupare och är minst sagt problematisk då ingen förbättring syns i värde av natur- miljöförståelse eller livskvalité. ”The garbage Issue” i den här delen av vår vackra värld är verkligen hjärtekrossande och för första gången befinner vi oss i en situation där vi inte trivs. Sammanfattat kort så befinner vi oss för tillfället i Indonesien som vi har tagit oss med vår lilla trygghet – segelbåten Tua-Lisa som varit vårt hem i över tre år nu. Under dessa år har vi upplevt fantastiska möten med människor, nya platser och kulturer runtom klotet som minst sagt gett oss ett perspektiv på livet, kontakter för livet, nya familjemedlemmar och utmanat oss till max i ren överlevnad och språk.
  Ibland räcker man inte till efter försök av försök och blir nerbruten på kuppen och då är det helt enkelt dags för en förändring. Vädermässigt är det inte tillåtet men vi väntar på att monsunen vänder så vi kan fortsätta mot Europa som faktiskt är inom snar framtid. Det bästa jag kan göra för att skingra tankarna är att dokumentera med hjälp av att fotografera och filma, vilket hjälper enormt och förhoppningsvis leder till något positivt. Kan det inte tas emot här så finns det fler vägar och projekten har vuxit längs vägen och jag längtar tills jag också kan börja fokusera och bearbeta allt material och följa upp och slutföra idéer samt pågående projekt! Alla erfarenheter är bra och en del av resan, verkligheten och livet. Jag hoppas min ”kommentar” inte blev för lång och jag ber om ursäkt om jag krossat den romantiserade bilden av seglingslivet – haha – men livet är så mycket mer än bara ”package deals” och jag försöker förmedla den äkta varan i mitt instagramkonto (som du hittar via hemsidan) där jag delar våra oplanerade destinationer och obetalbara upplevelser, gränslös gästvänlighet och skatter vi aldrig hade kunnat drömma om! 🙂
  Tyvärr kan jag inte just nu uppdatera mig i ditt så spännande Bucketlife (klockrent namn) med en aning begränsande internetuppkoppling, elektricitet och aktivitet samla vatten, men jag och min partner ”Kapten Mo” gör tummen upp för den smygtitt vi fått 🙂 STOR KRAM från en gammal kollega som också ändrat livstil en aning sen senast våra vägar möttes!

  1. Alltså Maria! Blir både så himla glad och djupt sorgsen av det du skriver. Först av allt – TACK för allt fint du skrivit, det värmer verkligen! Min största calling just nu är en kombination av att visa hur mycket livskvalitet som finns på landsbygden och att inspirera så många som möjligt till att reflektera över shopping/storstad/ekorrhjulsnormen som både människor och planet mår piss av rent ut sagt.

   Jag har läst en hel del om det här plast- och skräpberget i haven, men när jag kollade på din insta och läser vad du skriver här så inser jag att jag inte fattat vidden av problemet. Dessutom har det ju här rapporterats omså många innovativa initiativ och positiva lagändringar att jag känt att det ärpå rätt väg. Men fy fan vad långt det är kvar att gå.

   Jag kommer följa ditt dokumenterande och hjälper gärna till på de sätt jag kan att göra något åt saken. Det måste fasen gå att vända den här sorgliga utvecklingen.
   Kram på dig och segla säkert!

   1. Oh dear… du ska inte känna så för det är helt obegripligt att förstå och ta in om man inte är på plats. Jag skulle beskriva det mer som att läget har kommit till ”The tipping point”. Jag ska inte gå in på för mycket detaljer men det är så problematiskt och på en så låg nivå att det handlar om att försöka få folk att förstå att plast inte är en del av naturen. #consumingsocietyofsingleuseplastic Det finns inte ett begrepp som återvinning eller objekt papperskorg men kolossala mängder skräp. Ett mysterium. Jag har inte delat något av detta material än då vår elektronik beter sig en aning vajsing av ett tufft saltigt liv i extrema förhållanden på båt! 😀 Jag har dokumenterat så mycket som energin räcker innan känslorna tar över och jag har redan en Argentinsk organisation som efterfrågat en video till deras föreläsningar i skolor angående nedskräpning och att vara rädda om sin miljö så det fokuserar jag på samt möjligen en mer informativ dokumentär som jag inte behöver skriva på spanska 😉 Sydamerika har samma problem.

    Usch det var absolut inte med mening att ta energi ifrån dig 🙁 men jag hoppas att du kan vända det och se det som du ger energi till oss! Fortsätt så <3 OCH TACK SJÄLV 🙂 Ahoy

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close