Search

Fördelningsledighet

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 317

Jag har haft en speciell sommar i år. Förra sommaren var mest bara ledighet och lösdrift, medan den här sommaren handlade om jobb. Det är lite så jag vill leva – varva asmycket jobb med mer lediga perioder – och sprida ut det över veckan, året, livet.

Jag har sen några år insett – och gjort om livet efter – att jag inte trivs med det klassiska upplägget att vara ledig på helger och 4 veckor på sommaren. Jag vill ibland jobba helger och vara ledig en tisdag – eller jobba hela sommaren och ta mer ledigt på vintern.

Bada i Njupeskär
En rätt så ledig katt förra sommaren

Jag visste redan när jag klev på det här uppdraget i januari att det skulle bli väldigt komprimerat med jobb fram till åtminstone september. Mitt stora uppdrag är att jobba med lanseringen av Idre Fjälls nya webb och bokningssystem, som nu är ca 3 veckor bort.

Jag visste också att sommaren skulle bestå av jobb och därför har jag sedan januari sett till att ge mig själv små mikrosemestrar längs vägen.

Idre Fjäll, magiskt fångat av min begåvade kollega Alexander Neimert

Jag har inte haft någon ledig vecka i sommar, men jag känner mig ändå i balans och som att jag haft en riktigt härlig sommar. Jag tror det beror på några olika saker och kanske kan de vara bra tips till dig!

 1. Jag har hela tiden varit inställd på läget och ser det här projektet som en spännande utmaning med ett leveransdatum. Jag vet att just det här upplägget med mycket jobb har ett slutdatum och därför är det mer taggande än tröttande.
 2. Jag har använt helger, ibland weekends, till att byta miljö, lägga in vardagsäventyr eller kortare resor som givit mig en riktig boost och känsla av att jag haft en liten semester. Som mitt besök i Järvsö, följt av besök hemma hos mig, med små miniäventyr.
 3. Jag har använt sommarkvällarna! Jag brukar lätt bli trött och bekväm när jag jobbar mycket, men i sommar har jag använt kvällarna. Jag har lagt kajaken i sjön och paddlat till en ö för ett kvällsdopp, hajkat upp på en fjälltopp efter jobbet och grillat över öppen eld med semesterledig familj.
 4. Kanske viktigast av allt: de senaste veckorna – när vi gått in i en närmast dygnet-runt-fas av projektet – har jag lagt mig i tid och infört en morgonrutin där jag yogar, tar ett kort cirkelpass, eller en topptur tidigt varje morgon. Det har givit mig så mycket mer energi att lösa problem och mata på med allt som ska göras.
Minisemester Östomsjön
En övernattning i husvagn med nattbad, vid en strand 3km hemifrån – som en full semester!

Jag vill verkligen slå ett slag för det här med fördelningsledighet – kanske särskilt för dig som jobbar heltid och försöker hinna ta hand om det mesta av ditt välmående under 3-5 korta sommarveckor.

Gör inte det. Eller gör det också, men ge dig själv mikroledigheter hela året, med koncentrerade shots av det du behöver och tycker om. Oavsett hur du jobbar eller är ledig tror jag det är nyckeln till att inte bara transportera sig till nästa semester, utan faktiskt trivas hela vägen.

Nästa sommar? Jo, då tänker jag ta en hel del ledigt faktiskt. Och en massa härliga mikrosemestrar på vägen dit!

10 comments

 1. Hej Katta hösten är här, för min del är alla fyra års tiderna jag tror det är deras sen förändringar som jag gillar, hösten med mörkret som smyger på hög och klar luft, färgerna, lite av återhämtning en skön tid, lite mindre jag måste hinna. Micro ledigt tror jag passar mej perfekt kunna haka på det som kommer förbi. Önskar dej en skön fortsättning på hösten. Ps gillar det fotografiska öga / Kram

  1. Det gör ju det! och nu har jag typ lärt mig, litegrann iaf 😉
   Nu kan du gå in och kika! Allt är inte klart och mer funktionalitet adderas kommande veckor, men det vore kul att höra vad du tycker, eftersom du är bekant med den gamla 🙂

 2. Tänker som du, är max ledig tre veckor på sommaren för att sprida ut resten över året. Nu när jag kan styra mina arbetstider är sammanhängande ledighet mindre viktigt, men det är skönt att kunna koppla bort helt på t.ex. skidresor osv. Ska bli kul att se webben när den blir klar (tror den blir grym om du projektleder!!).

  1. Ja, jag har också känt ett mindre behov av långledigt när jag styr själv – det är väl frihetskänslan som suddar ut känslan av att ”jobba-jobba” liksom. Tack, vad snällt sagt! Jag är jättestolt över den och när den är helt implementerad blir den grym!

 3. Klokt!
  Jag kanske inte är riktigt klok men jag började fantisera om boken som du ska skriva (enligt mig ska du det i alla fall). Det heter kanske Vid fjällets fot? Den berättar historien om din flytt; beslutet, genomförandet, utmaningarna, vinsterna. Men det finns också stycken eller kapitel om minnen som format dig, berättelser om resor, och inte minst en massa material om fjället från olika besök året runt. Homage till Städjan, typ. Och allt vackert där omkring, med sjöar och skogar. Så, det var min lilla fantasi. Lova mig ett signerat ex om det blir verklighet?

  1. Alltså guuuuud vilken fin idé! Och vad roligt att du fantiserat fram den så bra och detaljerat! Det är ju bara för mig att börja skriva 🙂 Och jag LOVAR att du får ett signerat ex om det nånsin blir av, haha! Kan inte tänka mig nåt finare än att få hylla Städjan <3

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close