Search

A beautiful mess – Lifehack för planering

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 316

Sitter framför datorn och fnular på veckans schema. Det är en enda röra faktiskt och jag försöker få trådarna att vävas ihop.

En stor utmaning med att bo på en ort och till största delen verka på en annan, det är när saker inte klaffar i ett optimalt flöde (och ärligt talat – hur många kalenderhändelser har den naturliga tendensen?).

När en får en sista-minuten-plats på något en verkligen vill gå på, men egentligen hade planerat ihop en annan räcka dagar av frånvaro. När helgförfrågningar och jobb och kompishäng beter sig som motpoler som absolut inte vill haka i varann. Då prövas verkligen min balans i vardagslivet och min planeringsförmåga. Alla grejer liksom flaxar runt i luften och jag kan inte ta ner dem och få en begriplig logistik på dem.

Grejen är att detta blivit ett problem först på senare tid. Och jag inser varför; helt enkelt för att jag för första gången på många år inse mina begränsningar. Mitt mest utmanande Lifehack tror jag.
Jag säger nej helt enkelt. Väljer bort saker jag vill göra, för att få den där lugnare vardagen jag jobbar för.

Jag försöker inte vara överallt samtidigt och pussla ihop resor mellan olika förorter och platser för att jag ska vara hos alla. Men det är rätt smärtsamt ibland – dels för att jag avskyr att göra folk besvikna, dels för att jag inte vill inse att jag inte räcker till för alla jag vill räcka till för. Alla roliga saker, alla fina personer.

Som för alla är tiden från nu och hela maj en riktig utmaning schemamässigt. Men jag ska få in strukturen. Lite obekväm får jag vara, men inte som förut. Det är en väldigt viktig del av mitt ”nya liv” så att säga.

I alla fall – jag tänkte dela med mig av några tips för en lagom skön, bokad och motiverande kalender!

  1. Först och främst – svara inte JA direkt! Det har varit min specialitet och sen vill man inte göra någon besviken genom att ändra och i stället viker du dig dubbel. Säg att du behöver kolla och återkomma.
  2. Sätt alla delar i ett sammanhang. Hur ser veckan/månaden ut i övrigt? Blir det ingen ledig helg på tre månader? Har du tre fullspäckade dagar i rad? Är det långa/krångliga sträckor emellan grejerna? Inte bra – vi behöver vila emellan.
  3. Om du är som jag – försök ta bort skuldkänslan. Det är inte fult att säga nej. Snarare smart. Det är ju värre att av- och omboka i så fall, när du redan är en del av någon annans planering.
  4. Börja med det svåra! Om du har något svårt/tråkigt som ligger och gnager – få bort det först. Det äter energi från allt annat. Ta hjälp av någon om det behövs, men bli av med det. Kan du inte få det gjort på en gång, så lägg upp planen och boka in. Ta reda på vad du behöver göra, så kommer du känna dig lugnare.
  5. Se till att en bra del av allt du ska göra är för dig själv – dvs inte bara saker för andras skull. Ibland är linjen svår att dra och det känns ego, men det är bra i rätt doser!

Det ska nog gå bra – och när jag tänker efter så är det ändå en angenäm röra. A beautiful mess. 

katta_åre

2 comments

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close