Search

Midsommar i Särna – gammalt och nytt

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 317

Jag tror inte att jag firat midsommar i Särna sedan jag var nere på ensiffrig ålder. Det finns några gamla super 8-filmer från när jag var 3-4 år och jag, mamma & syrran dansar runt midsommarstången på den vackra gammelgårn i Särna. Det såg ungefär likadant ut nu – något färre deltagare eftersom Särna på den tiden hade mer än dubbelt så många invånare, men det är precis lika mysigt nu som då.

Gammelgården i Särna är som gjord för midsommarafton. Med gamla gärdsgårdar och sommarängar som omger de välbevarade gamla fäbodstugorna och så gapskjulet (eller slogboden som det också heter) där spelmännen står och skapar den där underbara folkmusiken med dragspel och fioler.  Precis bredvid står den otroligt vackra gammelkyrkan, helt gjord i trä och byggd 1684. Tänk vilket hantverk, som står sig 333 år!

Efter att vi hälsat och pratat med diverse släktingar och bekanta så åkte vi över till Nordomsjön igen. Där hade vi pyntat ladan och förberett för långbord med 16 gäster – bara släkt och såna som är så gott som släkt. Riktigt mysigt och jag var så glad över att det var som förr, när farmor & farfar bodde här och det alltid var fullt med folk på gårn.

Vi åt bland annat västerbottenpaj, älg, egenfångad & egenrökt fisk och så hade jag köpt en stor flaska mousserande till midsommarskålen.

Efter riktigt mysig och lugn kväll gick jag och pappa till sängs – för äventyrsväckarklockan skulle ringa kl 05 på midsommardagen. Men mer om det äventyret nästa gång!

midsommar i SärnaRegnet höll sig borta så det blev en tur till Gammelgårn. Sån nostalgi!

Det var många som hade klätt upp sig otroligt vackert. Vet inte var de här dräkterna är ifrån dock, men vackra är de!

Den här trion var jag tvungen att gå fram till och be att få fotografera. Så himla fina dräkter – de är från Österåker om jag inte minns fel.

Vacker musik från spelmännen, som kom i lövad skrinda med hästkortege genom byn. Det missade jag tyvärr, men jag fick ju höra dem spela i alla fall!

Dragspelande dansledare!

Midsommar i Särna - särnadräktenHär är den vackra Särnadräkten – tycker allt är så fint! Såg att det fanns en till salu i min storlek på Blocket. Lite sugen, men 7000 kronor är ju rätt mycket pengar. Men tänk att komma iklädd Särnadräkt nästa år!

Gammelkyrkan. Tänk vad många människoöden den kunde berätta om ifall den kunde tala.

Pappas kusiner Marianne (som har huset bredvid vårt) & Leo och Leos fru Ines. Leo är en historieberättare av rang och en social mästare – bland annat kände han Olof Palme en gång i tiden.

Långbord i ladan. Vi passade på att midsommarsmycka takbjälkarna – i jul blir det granris i stället!

Vi börjar få lite ordning på utsidan, men tills allt är klart så har jag planterat blommor och så drog pappa upp lite björkkvistar här också.

Jag trivs så fantastiskt bra här – vill typ aldrig åka härifrån. Just nu sitter jag inne & kurar vid brasan medan åskan dundrar utanför. Blir inte mycket mysigare än så!

Hoppas du haft en riktigt härlig midsommarhelg, oavsett väder! 

8 comments

  1. Så himla fina bilder, och verkligen fint midsommarfirande! Jag älskar alla dessa folkdräkter. Mamma jobbade på Skansen så det var som mitt andra hem, och klädkammaren där alla vackra kläder finns. Mamma jobbade som guide i de gamla husen och var alltid klädd tidsenligt, inte direkt någon folkdräkt men ändå. Vi var även med i teatersällskapet och ett år spelade jag en flicka som kom från dalarna, då fick jag ha en av alla dessa helt underbara folkdräkter! 🙂

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close