Just nu känns det lite som att vi eldar för kråkorna, eftersom vi är en bit ifrån att ens komma igång med själva ombyggnaden. Men, det är jag som är så ivrig att komma igång med ”det riktiga jobbet”. Vissa saker måste fixas först för att vi ska ha förutsättningar att bygga med flyt, så jag får helt enkelt vara sådär mogen och chilla lite. Inte min starkaste sida… 😛

När det känns lite frustrerande att vi jobbar med städning av redskapsboden och tömning av källaren i ”huvudhuset” istället, så tar jag en titt på ritningarna och liksom hittar syftet igen. Slutmålet är verkligen en dream come true och det är värt allt arbete och det får ta sin tid helt enkelt. Vi kommer ju komma dit!

Häromdagen satt vi och kollade igenom allt och diskuterade lite kring etapper. Allt kan inte göras samtidigt, så vi har bestämt oss för att börja med det viktigaste – sovplatser och kök & bad. Då kan vi bo där även om vi inte kommer ha stora umgängesytan och det där lilla extra på plats.

Först ut är att dra ut el till ladan och att lägga grunden till ett golv i vad som ska bli sovrumsdelen. Halva det befintliga golvet har fallit in, så det ska rivas ut och sen göras om. Det hoppas vi hinna börja på nästa vecka, parallellt med att vi målar i källaren (som ska bli vår tillfälliga ”lägenhet” medan vi bygger, när vi är fler familjer här).

barn-renovation1

Den senaste versionen av ritningarna. Förmodligen kommer vi ändra lite till längs vägen, så det är nog inte den sista…

 

 

barn-renovation3En mer visuell ritning. Den här kan jag inte se mig mätt på! Jag fantiserar om härligt gänghäng med massor av kompisar & familj. Hur underbart? 12-14 bäddar har vi planerat in, men det kan bli fler.

barn-renovation2
Längst till vänster är den huvudsakliga sovavdelningen, som vi alltså börjar med. Sen kommer två duschrum och en WC, de där tre mindre rummen bredvid varandra. Längst till höger är ett sovloft/övervåning som vetter ner mot sjön. Idag är det ett mycket högt beläget utedass som så att säga levererar ner i gödselrummet som ligger under. Där mockade de också ut kossornas skit genom en lucka, för fjöset (kostallet) låg där hörnsoffan och matbordet är på ritningen. Himla fiffigt!

Den murade spisen finns idag (även om den är mycket förfallen) och var den som värmde kossorna. Fast från allra första början bodde de där och det är därför den finns där egentligen. Idag finns också små rum där dusch/wc kommer ligga och det var fjöskammarn. Det var för pigor & drängar, men där bodde en av farfars bröder ett tag.barn-renovation4Pappa visar olika vyutsnitt inifrån sett. Coolt att se det så också, som om man står där.

I morgon ska jag fota bra ”Före”-bilder inifrån ladan – blir kul att ha sen och jämföra med! Här är en bild på fjöset (alltså där kossorna bodde förr) så länge, där vi ställt in allt som stod i lidret inför golvläggningen.
fjöset

Däruppe, längst bort är alltså nuvarande utedass (som inte används längre annat än av nostalgiker här på gårn). Bakom diskbänken är luckan där de mockade ur. Där diskbänken står ska det alltså bli en trappa upp till ett sovrum, med stora fönster ner mot sjön. Det kommer jag nog lägga rabarber på så ofta jag kan… 😉

Hoppas det inte blir tjatigt med alla inlägg om vårt sommarprojekt, jag ska försöka variera mig lite. Kanske blir ett om hur otroligt mycket jag avskyr knott också, detta djävulens påfund. Sen tänkte jag ge er en update på svalungarna i morgon, det händer grejer där!