Search

Tankar om mitt nästa hem – vad jag söker

Just precis nu pågår vår lägenhetsförsäljning och förhoppningsvis kan vi skriva på snart. Den vanligaste frågan jag får nu är vart jag ska härnäst. Och den har jag ärligt talat inget svar på. Tankarna går runt olika alternativ.

[insert] [/insert] Vår nuvarande lägenhet. Snart såld?

Ett är att köpa ett eget litet hus i Särna (eller bygga ett) och försöka hitta någon lämplig lösning för Stockholmsvistelser. Typ ett rum eller en andrahandslägenhet lite utanför stan.

Ett annat är att testa Åre ett tag, men det känns lite bökigare med nuvarande jobbuppdrag och återkommande Stockholmsbesök. Men vore ändå superhärligt.

Som jag och Sofia konstaterade i helgen – det är ett himla lyxproblem att ha så många möjliga alternativ. Det finns ju rätt många platser att välja på för ett nytt kapitel, där en bara har sig själv att tänka på och samtidigt inte exakt vet vart man vill. Jag vet vad jag vill, men var?

Kommer jag trivas med att bo själv i Dalarna, nära naturen men långt från vänner? Samtidigt har jag ingen som helst lust att bo i Stockholm på heltid. Det är för mycket tid i köer, för stressigt och för dyrt. Jag vill jobba för att leva, inte för att bo.

Jag har börjat ringa in vilka faktorer som är viktigast för mig, oavsett var jag hamnar. Med dem så är det kanske lite lättare att sålla och hitta rätt?

 • Det ska vara en plats som inspirerar – även om jag inte har ett sammanhang där ska det rätt omgående ha potential att kännas som hemma. För mig innebär det bra möjligheter till naturupplevelser, en bra energi (flummigt jag vet, men jag har alltid valt boende utifrån det)/bra människor och ett boende som har något speciellt. Om det så är historia eller fönster med utsikt vid köksbänken.
 • Det ska inte kosta så mycket att jag måste belåna mig högt. Jag vill helst hålla mig under en halv miljon i lån om det går.
 • Det får gärna vara hyfsat i ordning – jag vill inte ha något stort renoveringsprojekt själv. Lite målning och sånt går bra, men att dränera en grund, dra om el eller lägga nytt tak är jag inte jättesugen på nu när ladan börjar bli klar.
 • Det ska gå att ha fågelbord och finnas plats att odla. Jag har saknat fåglar så mycket i vår nuvarande lägenhet. Eller att kunna hänga ut kläder på vädring.

Mysig trädgård ju!

 • Jag vill gärna ha någon typ av uthus, som kan fungera som härlig atelje och förvaring för friluftsprylarna. Ett mysigt litet stall eller så. Kanske kan den hysa en bastu och ett litet gym också. Eller en häst.
 • Jag vill ha en utsikt. En vy som ger en känsla av space, en sån jag inte kan se mig mätt på. Där jag kan titta ut och följa årstiderna. Högt upp eller vackert placerat för soluppgång eller solnedgång.

Titta vad mysigt – ett härbre på köpet!

 Vedspis i köket. Det har jag drömt om länge! (De tre nedersta bilderna från svenskfast.se).

Vad skulle du leta efter om du fick välja helt fritt? 

16 comments

 1. Jag är alldeles säker på att du kommer att göra ett val som blir jättebra, i alla fall. Varför inte Åre?

  Jag bor på det som har varit min drömadress sedan jag flyttade till Stockholm 2006. Nu längtar jag ut på landet och allra helst till havet. Men jag tycker väldigt mycket om stan också! Och ibland vet jag knappt vad jag själv tycker och vad som är vad jag inbillar mig att jag borde tycka.

  Ser fram emot att följa dig in i nästa fas!

  1. Men jag vet, det är otroligt lätt att bli påverkad av allt man ser och hör. Finns liksom för mycket inspiration ibland. Men jag tänker att det som verkligen fastnar och hänger kvar, som ger ett pirr i magen – det är nog något värt att utforska!

   Tack <3

 2. En stuga i skogen, typ som ert Särna föräldrar hem!

  Vi har vår sommarstuga uppåt i landet, några mil söder om Umeå precis vid havet. Strandtomt alltså, inte helt fel. Mycket fiske och skog får man där….men har inte varit där på snart 10 år!!!!! :((((( Ända sedan jag varit i tonåren har jag spanat in hus i det området, för att jag inte klarar av all stress och allt folk i Stockholm, något sådant vill jag ha. Fast….nu bor vi ju i USA istället. Fairbanks var ju väldans bra, inte mycket folk, en sådan härlig positiv energi av alla människor, ingentingäromöjligt energi. Sådan finns inte på alla ställen tyvärr. Och min stuga var sådan där fin timmerstuga (iallafall nedervåningen), med träd som fallit efter en stor skogsbrand för en herrans massa år sedan. Och en vedkamin i hörnet…gud vad jag saknar den! Jag saknar till och med utedasset haha!

  I slutändan vill vi ju till Montana, men det är lång väg tills dess. Det kommer vara minst 4 år tills vi stadgar oss på ett och samma ställe, kanske till och med fler år än så. Men så är det, Winslow vill ju bli professor och då måste man ha iallafall minst en post doc, som oftast är 2 år. OCH vi är inte där än. Innan dess kanske vi hamnar i Boston, California, Utah? vem vet? Jag skulle inte ha något emot Jackson, Wyoming, men det måste ju finnas bra universitet dit vi vill, och sedan måste man ju bli anställd också. Men tills dess så samlar jag inspiration från alla möjliga håll, men ja, i slutändan så vill jag ha en stuga/iallafall ett hus, någonstans med berg i närheten. Men precis som du vill jag ha egen trädgård så jag kan odla. Vi har drömmar om höns och getter också…men det får vi se hur det blir med. Vi vill kunna jaga själva också i närheten så vi på så sätt kan äta mer ekologiskt. En dag i taget. Och vi har ju även den där drömmen i bakhuvet om att så fort som möjligt då vi har råd köpa en bit mark i Alaska och bygga något sommarställe där i framtiden.

  Ska bli spännande att följa med på din resa och se vart ni hamnar!!

  1. Åh, jag förstår att du saknar den platsen! Och det är ju inte helt lätt att bo någonstans av praktiska skäl – men när ni har målet i sikte så kanske det är lättare att se alla avstickare som ett steg på vägen.

   Höns och getter vill jag också ha nån gång – så roliga, mysiga djur! Men det dröjer nog.

   Jag hoppas ni får möjlighet att köpa den där tomten – vilken dröm!

 3. Både Åre och Särna låter lovande tycker jag! Och man ska inte glömma att inget beslut varar för evigt, även o det är jobbigt och krångligt kan man alltid flytta igen 🙂

  För mig är det viktigt med ett hus med, precis som du säger, rätt känsla. Det gäller platsen också. Jag vill ha lugn och få grannar, närhet till naturen – helst både skog och berg och så vill jag ha ett riktigt litet hus, typ 25kvm med sovloft. Helst timrat, med en mysig veranda. Öppen spis står högst upp på prioriteringslistan. Uthus och saker som förråd och bastu KAN man ju alltid få till i ett senare skede, men de är helt klart en trevlig bonus om det finns med från början.

  Har heller inget problem med att hyra hus, jag måste inte köpa / äga 🙂

  1. Nej precis, allt går ju att ändra på! Även om jag längtar efter att hitta ett hem också – där jag verkligen vill rota mig, även om jag vill fortsätta flänga lite också 🙂

   Känslan är ju superviktig. Jag kan känna väldigt snabbt om det är ”rätt” eller inte. Om omgivningen känns vänlig och med bra energi. Kan inte föklara men det handlar väl om vad som får en att trivas egentligen.

   Roligt,jag har funderat på ett Attefallshus, det blir typ 35 med loft. Egentligen behövs ju inte mer, även om jag gärna skulle ha plats för ett kreativt rum för jobb & sånt – som är separerat från rummen där jag ska sova & leva.

   Jag kommer kanske börja med att hyra, för att se vad jag trivs med. Vi får se!

 4. Åh vad härligt! Såg er lägenhet på hemnet häromdagen, den ser jättehärlig ut! Särskilt med takhöjden!

  Jag bor redan på landet men skulle vilja ha något kortare resväg till stan. Kan tänka mig att bygga alternativt köpa ett äldre men fräscht hus. Vi har renoverat så det räcker och blir över här så det slipper jag gärna. Sjö- eller havsutsikt står på önskelistan, likaså veranda där man ser både solens upp- och nedgång 🙂

  1. Ja, den är härlig – nästa familj där kommer trivas!
   Hoppas du hittar något bra – kan ju vara lurigt att hitta alla rätt har jag märkt, men man får vikta faktorerna och hoppas på så många som möjligt 🙂

 5. Åh, jag vill ha lite både ock… Lantis från början så jag vill självklart ha skog. Gärna skogen i ryggen och sen utsikt över åkrar/vidder. Men, eftersom jag flyttat ut mot kusten (bor en mil ifrån) vill jag till havet! Ett hus målat med järnvitrol, liggandes lite högt, i en gles tallskog, men med omedelbar närhet till havet.

  1. Åh, havet är inte fel det heller. Finns samma frihetskänsla som i fjällvidder tycker jag! Och estetiken du målar upp, den är härlig. Enkel, lite karg liksom. Hoppas du hittar ditt drömboende där!

Write a response

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close