Mina morgnar här börjar alltid med att jag går fram till balkongdörren i köket och kollar läget vid frukostbordet därute. Där hänger mina gangsta-ekorrar med alla småfåglarna (ja, jag vet, jag håller på att morpha till crazy bird lady, men alltså, det är morgonens höjdpunkt, förutom första kaffekoppen såklart). De är så jäkla söta och roliga att kolla på.

I morse höll jag som bäst på att filma ekorrarnas thuglife när jag plötsligt skymtade en rörelse nere vid sjön i ögonvrån. Där stod en lite tonårsranglig älg och funderade på vart han skulle gå. Efter bara några sekunder gick han in bland träden igen och jag funderade på om jag skulle ge mig över till grannens gård och se om jag hittade honom. Jag laddade kaffebryggaren enligt devisen ”first coffee, then the moose” och kikade ut igen och plötsligt ser jag fjolingen (fjolårskalv) med sin mor spankulera ut på sjön i skoterspåret.

Jag kan nog inte beskriva hur fullkomligt tagen jag blev. Strunt i kaffet! I den guldlila soluppgången stod två majestätiska skepnader, precis där vår äng slutar. Jag har aldrig sett älgar här – väldigt många spår på mina skid- och snöskoturer, men jag trodde inte jag skulle få se dem så här öppet. Och så länge. Och utanför mitt fönster.

Jag SPRANG ut med kameran i handen, ner till sjön. Där kunde jag följa dem under deras ispromenad i morgonsolen. De gick rakt förbi över den lilla viken vid oss och upp på badplatsen på andra sidan. Fjolingen kollade lite nyfiket när jag kom flaxande, men sen gick de lugnt vidare. Precis när de kom upp på udden började de trava upp i skogen mot gångbron och försvann bakom träden.

Då upptäckte jag att jag knappt kände händerna. Jag blev så till mig att jag sprang ut utan vare sig jacka, mössa, vantar eller halsduk. I 25 minusgrader. Det är väl ungefär så det märks att jag är nyinflyttad här :). Det gjorde lite ont när jag kom in igen och började tina, men euforin satt kvar längre än kylan. Vilken början på jobbdagen!

Älgar på SärnsjönTonåring på vinternöje

 

Älgko med fjolårskalvOch plötsligt var det en ko på isen. 

Älg i SärnaSå vackert att jag spricker. Så glad att fick uppleva det. Fjolingen tyckte nog mest att jag var konstig, jag kan ha varit lite odiskret på vägen ned.

Queen of the forest, captain of the lake

Tack för den här gången, you made my day!