Vårflod i Särna – utökad sjöutsikt

av | Maj 7, 2018 | Vardagsliv | 14 Kommentarer

När jag körde ut på bron över Österdalälven insåg jag att det är ingen vanlig vårflod i Särna. Särnsjön var inte så långt ner under bron som den brukar vara och det var ett helt nytt landskap jag kom hem till. Den första maj åkte jag söderut och då var stranden hemma vid sjön där den brukade vara. På Valborg gjorde vi eld därnere och njöt av att sjön började spegla himlen igen.

Ikväll när jag kom hem, sex dagar senare, hade strandlinjen krupit upp nästan hela vägen till ladan – alltså ungefär 50 meter högre upp än vanligt. Vår äng ner mot sjön ligger pyrt till vid vårfloden och det godkändes och signerades av min farfar inför bygget av Trängsletdammen på 50-talet. Han fick ersättning för det hela så det är ingen nyhet att vi ibland kan ha båten förtöjd utanför dörren i stället för nere vid slogboden, men det är inte ofta det händer alltså.

Vägen ner mot sjön – i vanliga fall

Ikväll såg den ut så här!

Jag tycker det är så häftigt att för första året få uppleva alla årstider här – och i år är de ju extra allt! Vinter var mer snörik och kall än på många år och våren nu verkar bli rätt speciell den också. Det finns en gammal bild nånstans där farmor står vid båten, som är förtöjd uppe vid ladan. Jag minns att jag har tittat på den och häpnat över hur hög sjön kan bli, men det var ju liksom en extrem vårflod nån gång på 70-talet.

Nu är strandlinjen nästan där den var på den bilden. Häftigt att få uppleva och ganska så nervöst. Det är ju långtifrån all snö som smält så vi vet inte riktigt var det här slutar – jag kanske kan köra isbad framför brasan i vardagsrummet om några dagar.

Baksidan av ladan – sjöutsikt har fått en helt ny innebörd här! I vanliga fall är sjön nedanför tallarna bakom rishögen. Tur att vi dikade ur och gjorde en ny damm, annars hade jag nog stått knädjupt i vattnet på den här bilden.

Om sex dagar ska bygget starta här är det tänkt – men om vattnet stiger mer måste vi omboka allt.

I morgon ska jag gå ut och mäta hur högt vattnet stigit från pinnen jag satte vid vattenkanten idag. Redan nu har det stigit runt 5 centimeter, så vi får se hur det här slutar.

Hur är det där du bor? Full sommar eller är du också mitt i vårfloden?