Search

[:sv]Lärdomar om bildhantering och hårddiskar[:]

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 317

[:sv]Nu har jag fått en läxa i bildhantering som jag tänkte dela med mig av! Hoppades att den här dagen inte skulle komma, men igår ledde lite olyckliga omständigheter till att en småglapp (rätt så sproilans ny) hårddisk numera är stendöd. Jag köpte en stor hårddisk i somras (en WD My Passport Ultra – varning för den, känslig strömkontakt! Dessutom har de lött fast strömkontakten på kretskortet och det går inte att tanka ur den utan att skicka den till labb om strömmen pajjar. Askorkat). Då tänkte jag nämligen att jag kunde ha tillgång till typ alla bildmappar samtidigt och slippa bläddra bland tusentals raw-filer i Dropbox webbversion.

I alla fall åkte jag till Media Markt för att höra hur jag skulle göra – jag ville byta hårddisken men hade ingen tillräckligt stor hemma att tanka över allt på innan. Det visade sig att jag var tvungen att lämna över min i utbyte för en ny (vilket oxå är korkat – jag vill ju få den lagad, inte slänga allt mitt innehåll och få en ny). Killen där skulle se hur mycket jag hade på den för att ev göra en överföring på plats i butik. Och då ruckade han sönder strömkontakten helt. Hårddisken som jag jobbat med på förmiddagen funkade nu inte alls och jag fick kämpa för att inte börja gråta på plats.

Alla mina Åre-bilder är därmed fast på en hårddisk utan ström som förhoppningvis har skivan intakt. Jag som hade velat dela med mig av ljuvliga fjäll och fina vänner även i bildform. Nu ser det ut som om jag måste vänta fyra veckor och pungat ut ett antal tusenlappar för att få tillbaks dem och en hel del annat från i sommar.

Som tur är finns det värre saker att råka ut för. Jag får gå ut och ta nya bilder så länge och nu har jag skaffat mig en dyr lärdom:

 • Backa alltid upp, hela tiden, löpande och online. Alltid.
 • Hårddiskar är opålitliga stycken. Sa jag backa upp online?
 • Det är värt att köpa utrymme online för dublett (det kostar många fler tusingar att försöka rädda data på ett labb i Uppsala)

Hur löser du det här med all data som ska sparas nånstans? Just det här var nog lättare förr ändå? 

[insert]bildhantering[/insert] En gammal vinterbild eftersom jag längtar efter att kunna gå på isar igen

 [:]

16 comments

  1. Jaaa, gör det! Hårddiskar är lömska! Kommer framöver ha dem som reseförenklare, men tanka upp allt i molnet, hela tiden!
   Väldigt smidigt oxå att ha bilderna (jpg) tillgängliga i mobilen med dropboxappen.

 1. Åh nej!!! Fan så surt!! Jag kör också med hårddisk men har en backup-disk som jag för över till med jämna mellanrum. Problemet just nu är väl att jag drar hårddisken framåt och tillbaka mellan skola och hemmet (och att min lightroom-katalog) ligger på den. När jag blir rik (läs inte student längre) så ska jag också backa upp mot molnen.
  Hoppas det löser sig med din disk.

  1. Jag hade oxå katalogen där! Blir galen på hårddiskar alltså, tredje gången det händer :/
   Jag hoppas oxå det och att antingen WD eller MM erbjuder klmpensation, men det lär ju inte hända…!
   Tack!

 2. NAS med speglade diskar hemma och så en portabel disk på annan ort som jag tar hem och backup:ar backuperna till emellanåt (en WD MyPassport faktiskt…). Dock inget i molnet, jag tycker inte att tjänsterna räcker till ordentligt och är väl för snål för att köpa utrymme där. Plus att jag upplever dem som ganska långsamma? Jag kanske bara cyklar.

  Går i funderingarna på att skaffa en WD-portabel disk till och ha filmmaterial på. Alltså, filmar 4K med mobilen och det tar ju sån hiskelig plats!

  1. Jag har funderat på en NAS oxå, en men litar inte riktigt på egna hårddiskar nu längre. Tänker att en tjänst i molnet backupas mkt mer, men det kanske inte heller är safe 🙂 Dessa data-problem. Kanske bäst att ta tag i det där med årsalbum i fysiskt form så nåt finns sparat analogt också!

 3. Jag har några lösningar, som eventuellt kan hjälpa. Har hänt mig förr (kopplingen till hårddisken på kretskortet). Får kommentera om det senare då jag har tid, men det finns hopp, kommenterar senare så håll utkik!

  1. Åh, spännande! Ser fram emot tips, för jag känner mig lite rådvill nu, även om jag kommit fram till ett temporärt hyfsat säkert upplägg. Inte det smidigaste dock!

   1. OK, först och främst, jag hatar WD, och har märkt då jag googlat på nätet att de flesta andra människor i världen också hatar WD, främst för att detta händer så HIMLA OFTA!

    Först tänkte jag att du hade en större hårddisk (alltså jag är fortfarande lite konfunderad, för har du en hårddisk med strömuttag och usb uttag, eller hårddisk med usb uttag där den även får ström?), den större är alltså deras mer klumpigare, för den hade jag förut, och den ramlade och bröt av usb porten från PCB kortet där även strömkontakten sitter. WD är så bökiga för att de kodar all data på deras hårddisk så även om du skulle ta ut hårddisken från förpackningen och sätta in den i en hårddisksläsare så kan den inte läsa din data… SÅ IRRITERANDE. Så tyvärr har jag ingen lösning på hur du kan få din data från den mindre ultra disken :/

    Iallafall, den gången då jag bröt av usb kontakten från PCB kortet (på den större WD varianten, 3.0 TB SATA/64MB) var jag tvungen att köpa ett exakt likadant PCB kort med samma nummer från typ Japan, men det funkade och jag fick tillgång till all min data. Då köpte jag den där dumma WD passport Ultra som ska var lite mindre och smidigare och inte kunna välta lika enkelt. Men jag råkade tappa den från 5cm ner i marken och det var det. Har fortfarande massa bilder där som jag hoppas jag kan få någon gång i framtiden om jag blir rik. Vet även inte heller exakt vad som är fel, om den är helt kaputt eller om jag ens kommer kunna rädda lite av min data på den.

    Mitt första tips är att skippa allt som har med WD att göra, om du googlar lite så finns det hur mycket info som helst och tusen anledningar till att INTE använda WD.

    Nu använder jag en backupdisk till datorn, Crashplan som är en online backup på både datorn och min externa hårddisk. När jag får lite mer pengar ska jag köpa en backup hårddisk till min externa hårddisk också. Jag vet, så många hårddiskar, men vad ska man annars göra liksom…

    Den hårrdisk jag använder nu är en Seagate, för den var mycket prisad bland google sökningarna.

    Ser du även hur dom beskriver hårddisken du länkar till ”Säker, bärbar säkerhetskopiering och lagring” jomenvisst.

    Vet inte om du blev någe klokare, men men….du är inte den enda detta har hänt tyvärr..
    🙁

    1. Intressant alltså. Jag fattar inte att man gör en så känslig kontakt (och löder fast) på något som har så viktigt innehåll. Kedja och länkar osv. Att det sen inte går att tanka ur infon utan att skicka till labb är ju bara elakt mot kunderna. Aldrig mer WD för min del. Labbet ska alltså ta ut skivorna i disken (vilket måste göras i ett lufttätt labb med alla rätta förutsättningar typ) och sedan sätta in dem i sina egna grejer så att de kan tanka över datan. Hade de haft en vanlig disk inuti så hade killen i databutiken kunnat koppla in sig på plats och tanka över allt för 699kr. Nu kostar det typ 8000kr istället.

     Jag hade en usb-ansluten portabel disk, 3TB. Nu har jag köpt en Seagate som enligt ”datakillen” är bättre för ev liknande händelser.

 4. Jag har alltid dubbel backup, så händer det något med en hårddisk så finns materialet på en annan. Jag har funderat på online backup men kommit fram till att jag inte gillar det. Vad gör jag om jag är på resande fot och wifi:t inte fungerar? Då kommer jag ju ändå inte åt mina filer. Jag använder också WD My Passport diskar (utan strömkabel) och har aldrig haft problem med dom. Och så har jag även Lacie Porche diskar med strömkabel. Det enda jag inte gillar med mitt system är all plats som alla mina diskar tar!

  Lightroom-katalogen har jag dock sparad online på Dropbox. Den synkas direkt där och det fungerar superbra ifall jag behöver komma åt den från olika datorer.

  1. Det blir ju en herrans massa diskar och backuper alltså, baksidan med allt fotande 🙂 Jag tänker mig såhär: jag har en portabel där jag har så mycket som får plats, samtidigt som jag laddar upp allt på dropbox oxå. Så har jag det på två platser, varav en är mer safe än en hårddisk som kan strula. Fördelen med dropbox är att jag kan dela leveransmappar och annat med berörda, vilket är smidigt. Numera har de ju bra bildbläddring på jpgs oxå.

   Hmm – jag kanske måste flytta min lightroomkatalog oxå. Har funderat på det där och har just nu en katalog per dator, vilket är jobbigt när man måste redigera om bilder som redan fixats på en annan plats. Tack för det tipset!

   1. men då borde det väl synkas automatiskt? jag kategoriserar mina bilder i mappar för resp månad (med vissa undermappar) och har alltid nuvarande+föregående månad lokalt. sedan kopplar jag loss så det bara ligger i molnet. då riskerar man aldrig att tappa om inte molnet havererar.

    1. Jo, när jag har sparat på droppan så synkas det ju så klart, men på resande fot var jag tvungen att bara spara på externa hårddisken pga dator var full. Trots att jag avsynkat så gott som alla dropboxmappar. Så det är en hel del bilder som jag bara haft på externa under sommaren & framåt tyvärr 🙁

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close