In Frilansliv

Fri som i frilans – att göra det bästa av sin tid

Livet som egen är långt ifrån perfekt. Det är ensamt, osäkert och kantat av kreativ, ekonomisk och kompetensorienterad ångest titt som tätt. Men det finns en megagigantisk fördel som jag verkligen aldrig vill byta bort och det är friheten. Det finns väl en tanke med att det heter just frilans.

En sak jag lärt mig under mina snart tre år som frilans är att planera arbetet på ett sätt som ger min bästa balans mellan egen arbetstid och mer styrd mötestid. Jag skrev lite om att lägga in återhämtningstid efter hårt jobb i det här inlägget till exempel. Men det finns fler tips på ämnet!

En stor fördel med att dels jobba digitalt, dels som frilans är ju möjligheten att göra sin favoritplats till ett tillfälligt kontor. Men det kräver också sin planering. Det kan bli bökigt att vara en vecka i Dalarna om jag har ett möte i Stockholm mitt i. Och jag vill inte gärna omboka möten utan en riktigt giltig anledning, så det gäller att tänka framåt.

Jag brukar scanna av kalendern och markera några veckor eller förlängda helger där jag kan få in lite arbetstid i till exempel Dalarna eller Åre. Sen försöker jag lägga mina kundmöten koncentrerat i andra veckor, som får bli Stockholms- och mötesveckor (för än så länge är de flesta av mina fysiska möten i huvudstaden).

Den här veckan har jag planerat som en mötesvecka, där jag har tre möten i Stockholm och en arbetsdag i Sundsvall. Det är en rätt intensiv vecka, men jag vet att i helgen kan jag fara upp till ladan för flera dagars lugn och arbetsro och då är det värt det. Mötesrace denna vecka, produktionsvecka nästa. Då ska jag producera det som kommer ur veckans möten och samtidigt passa på att njuta av fjäll, skog och kvällsbrasor.

Brukar du tänka likadant? Vilket favoritkontor försöker du planera in tid på i så fall? 

Efter påsk stannade jag kvar en extra dag för att njuta av mitt favoritkontor – visst är det fint? 

Världens finaste kontor!

Share Tweet Pin It +1

You may also like

Ready for worcation

Posted on juli 10, 2015

Samtidigt i huvudet

Posted on januari 26, 2015

Previous PostEn efterlängtad påsk i ladan
Next PostAfter work i sin bästa form - fredagshälsning från Särna

14 Comments

 1. Rania {Rowan Tree}
  8 månader ago

  Jättebra tips! Och ska du vara i Sundsvall? Vilken dag?!

  Reply
  1. Katta
   8 månader ago

   Kul att du tyckte det! Kanske självklarheter för många, men jag har ofta bara planerat in och sen kommit på att jag kunde ha gjort det smartare.
   Jag for över dagen idag – körde upp i morse, filmade och intervjuade i några timmar och vände hemåt direkt. Men nästa gång ska jag se till att ha luft för ett stopp i skogen 🙂

   Reply
 2. sara
  8 månader ago

  jag tycker att det finns en enorm tjusning i den där planeringen; att tänka över den kommande tiden och sina insatser ger i sig ett större engagemang för det jag gör – tycker jag. fri som i frilans, bästa uttrycket. PLUS JAG ÄLSKAR ATT ÅRE INGÅR I DIN PLANERING! jag är i sthlm första veckan i maj btw, coffice?

  Reply
  1. Katta
   8 månader ago

   Haha, KLART Åre ingår! Och ja, engagemanget och nivån på det man gör blir bättre när man trivs, det tycker jag också.
   Coffice är givet! <3

   Reply
 3. Mari
  8 månader ago

  Synd att jag missade dig =/ Hojta till nästa gång 🙂

  Reply
  1. Katta
   8 månader ago

   Ja, det ska jag göra! Hade bara några timmar på kundens kontor, så det blev inga utsvävningar i trakterna denna gång. Men kul att få köra över den vackra bron!

   Reply
 4. Inga
  8 månader ago

  Jag vill också! Nu när vi är hemma efter året i Asien och jag vet inte hur jag ska dra igång mitt företag, jag känner ingen entreprenör och har ingen att bolla idéer med. Dessutom börjar jag tvivla på mig själv. Det är så mycket jag skulle vilja fråga dig om Katta, som hur gick du till väga, vart fick du stöd, hur lång tid det tog mm. Får jag mejla dig privat?

  Reply
  1. Katta
   8 månader ago

   Men ja, såklart ska du mejla! Kanske har några bra tips för att komma igång och framförallt hitta dina nätverk. Och skippa tvivlet. Det är en massa osanning som hjärnan håller på med. Och fullt normalt (har det hela tiden), men det gäller att inte tro på det och framförallt inte låta det styra för mycket.
   Välkommen hem förresten!

   Reply
 5. Resfredag/Annika
  8 månader ago

  Bra tips. Och ja, friiiiiheeeteeen! Även om min nyvunna frihet består i att vara sjuk alt ta hand om sjuka barn… 🙁

  Reply
  1. Katta
   8 månader ago

   Det kommer vända! Och du är så cool. Så impad av din väg!

   Reply
 6. Mia
  8 månader ago

  Det är verkligen för friheten jag vill starta eget! Så härligt!

  För tillfället är nog mitt favoritkontor hemma, mest för att det är löjligt skönt att jobba ostört 🙂 Coffice är inte heller så dumt!

  Reply
  1. Katta
   8 månader ago

   Hemma är bra grejer det också, gillar att kunna fixa och komma ikapp parallellt med jobbet. Och coffice för att kolla på folk. Alltid så inspirerande!

   Reply
 7. Kari
  8 månader ago

  Jag har ju inte riktigt den där friheten men jag brukar försöka pussla ihop arbetsveckorna så att jag kan jobba hemifrån en dag i veckan, bara det är underbart! Dels är det väldigt skönt att få jobba ostört utan möten en hel dag och dels så ger det mig lite fler möjligheter till bra lunchträning. Ingenting jämfört med lyxen att frilansa men lite guldkant på kontorslivet i alla fall!

  Reply
  1. Katta
   8 månader ago

   Men åh jooo, det är ju precis det! Att skapa sina små luckor av frihet – exakt samma känsla!

   Reply

Leave a Reply