Search

Motivation – egenföretagarens stora nöt

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 317

Motivation. Det är en tuff nöt när en jobbar själv så mycket som jag gör (utöver att en lätt börjar prata med sig själv, detaljstudera talgoxar och skratta åt ekorrar).
Att ha full motivation rakt igenom en arbetsvecka, termin eller år. Att gräva fram kraften att lyfta sig själv när det behövs, ta itu med de suraste surdegarna, fylla på med kunskap, se till att ta igen sig, att skruva upp tempot, att sälja, kläcka kreativa idéer och fixa admin och att….ja, koppla ifrån. Checka ut ibland.


Den dagliga showen med talgoxar och ekorrar ger faktiskt motivation, eftersom jag blir så himla glad av att se dem knasa runt. 

Som egen finns det alltid något du kan göra lite mer av och det finns så mycket som är bra att lära sig, helt enkelt eftersom ärligt talat ingen annan kommer fixa det åt dig. Jag kunde ha exakt likadana dagar och känslor när jag var anställd, men då kunde någon annan komma in och smitta av sig med sin energi, eller täcka upp och driva jobbet framåt. Vi växeldrog, kollegor emellan. Som egen är det bara upp till en själv att täcka upp för, ja sig själv. En utmaning alltså.


Underskatta inte vikten av små visuella peppord när ingen kollega finns där för att säga dem 🙂 

Ibland blir det tungt och jag är trött och låg och känner inte för någonting alls. I början som egen var det svårt att hantera det. Jag kände mig så himla dålig som människa som la mig på soffan eller började rensa garderoben fast jag borde kolla tutorials, jobba med sälj eller sortera kvitton. Den där bekanta tanken ”alla andra är så himla bra, ambitiösa och outtröttliga” flög ofta genom huvudet.

Idag har jag lärt mig att de flesta egenföretagare tampas med det här – kanske särskilt vi med lite kreativt orienterade yrken. Det är en stor utmaning att alltid leverera med kreativ höjd och samtidigt hålla företaget rullande. Helst inte vara sjuk och helst alltid vara sådär härligt taggad och idésprutande. Det är ju klart att ingen klarar att ständigt leva upp till det.

Katta
Ibland känns till och med en sån här utflykt som ett jobbigt projekt innan en kommit ut. Och så får det vara. Rätt så mänskligt.  

Men det finns bra sätt att ge sig själv goda förutsättningar. Mitt bästa –  även om jag inte alltid lever efter det – är att ge pauser och mumma till hjärnan (som tystnad, vackra vyer eller positiva människor) och rörelse till kroppen. De är de överlägset bästa nycklarna till att skicka in ny energi i systemet tycker jag. I förrgår hade jag rätt låg energi och tragglade med idéerna. Jag hade egentligen mest lust att slänga mig i soffan och vara en potatis resten av dagen, samtidigt som jag kände att jag behövde ombyte.

Jag var så trött på skärmen och på att sitta inomhus, så jag rev helt sonika av det viktigaste, stängde ner och drog till fjälls. Utanför var det en fantastiskt fin höstdag och jag visste att en tur upp på ett fjäll skulle fylla på depåerna. Och just så blev det ju, jag kom hem med massor av ny energi och glädje i hela kroppen. Och hur kan en inte göra det, när naturen bjussar på sånt här?

Utsikt från Nipfjället
Utsikt från Nipfjället, grannen till Idre Fjäll. Så vackert att man smäller av.

När jag flyttade hit till Särna så blev det såklart enklare för mig att ge mig själv vild natur – mina absoluta favoritpauser. Utanför dörren har jag sjön och milsvid skog och en kort biltur bort har jag fem fjäll att rasta själen på. Men även när jag bodde i stan kunde jag ganska så enkelt ta mig ut i skogen, till ett vatten eller springa en runda i en park. Då var det såklart också mycket lättare att träffa kompisar och frilanskollegor och få en boost.


Mitt andningshål i Norrköping – Ågelsjön

Jag tror att nyckeln till att trivas och utvecklas på lång sikt som egenföretagare ligger i att hitta det som ger rätt energi in för just en själv och sen skapa rutiner och förutsättningar (och disciplin!) för att få in de delarna i vardagen eller åtminstone med regelbundna intervall. För min del blir det viktigt att dels ta mig ut och röra på mig varje dag i någon utsträckning, dels planera in träffar med människor som inspirerar mig. När jag får de delarna i bra doser, då mår jag så himla bra.

Vilket är ditt bästa sätt att ge dig själv påfyllning när det går trögt? 

En Katt med ny motivation
Från soffpotatis till full tank på tre timmar – tack Nipfjället!

8 comments

 1. Jag har ju precis tagit beslutet att inte gå tillbaka till min tjänst utan köra mitt företag för fulla muggar efter nyår (när föräldraledigheten mer eller mindre är klar….). Känner mig modig ena dagen och lite dum andra dagar .:) Redan nu så jobbar jag måndagar och fredagar med företaget. Och för mig har det varit viktigt att verkligen strukturera upp dagarna,, (det är nog ett behov hos mig för att jag egentligen inte alls är särskilt strukturerad). Sen får vi se så småningom hur det blir med allt. Jag har ju haft mitt företag vid sidan om i flera år och det har under den tiden skapats massor av ideér och tankar, så just nu sliter jag inte med motivationen. Utan mer med att få tiden att räcka till för allt som jag nu kan genomföra. Så tidsplanering på alla ideér vore nog bra för mig med inser jag nu….prioriteringslista kopplat till tid ::) Jag tankar energi med promenader ute i skog och mark, träna ett kort intensivt pass, läsa en bok osv. Får se om det ändras eftersom tiden går!

  1. Jäklar vad kul, vad spännande att följa! Ja, struktur är skitviktigt när man jobbar själv och med fria tider. Tydliga att-göra-listor och framförallt tydliga avgränsningar mellan jobb och annan tid. Det blir lätt en oklar gräns där! Jag är ju inte heller i grunden strukturerad – eller ska jag säga målorienterad – jag är ju mer passionsstyrd och motiveras av den stora bilden snarare än att bocka av grejer på en lista. Men struktur är skönt! Det uncluttrar hjärnan så att den stora bilden blir klarare liksom, när inte krafs ligger och stör. Så det är superviktigt och underlättar flow.
   Lycka till!

 2. Nu gick jag ju jag åt andra hållet, från helt egen till anställd och frilansar istället. Jag kände många gånger att jag inte kom över kampen, kampen för att hitta kunder, för att få fram kreativiteten och till slut så kände jag att jag jobbade dygnet runt utan att egentligen aldrig komma framåt. Att vara anställd samtidigt som frilansare passar mig bättre och jag trivs att gå till jobbet, träffa mina kollegor och få energin till att få utlopp för min kreativitet på fritiden. Sen är jag ju oändligt glad för de bloggträffar, workations och liknande som anordnas för där hittar jag 100% ny och fräsch energi och kan leva på det länge efteråt :). Kram Ulrica

  1. Helt rätt ju, jag är verkligen öppen för att jag kommer vilja mixa deltid och egenföretagande nån gång framöver. Det ÄR ju tufft att driva runt allt själv och dra in pengar löpande!
   Älskar att få träffa folk sådär, oavsett hur man jobbar så tror jag det ger massor att få bolla strul, möjligheter och kunskap med andra.
   Kram!

 3. Hög igenkänning på det där, att man får dåligt samveten är man gör annat än det man ”borde” (jag som inte ens är egen).
  Men om jag typ jobbar hemifrån nån dag (som imorgon) och grejar med något annat i typ 20 minuter. Även om det inte ens PÅVERKAR mitt jobb negativt, så får jag dålig samvete. Så jäkla dumt!

 4. Naturen, finns det någon bättre inspiration och break? Så himla skönt att gå ut och andas ibland mitt på dagen, släppa tankarna på jobbet och istället jobba när kreativiteten och inspirationen finns där. 🙂

  1. Jag har hittills inte hittat något som slår det faktiskt 🙂 Och jag kommer ALLTID tillbaks med någon ny idé och mer energi än när jag gick ut!

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close