Search

Älgjakt – en dag i skog och fjäll

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 317

I går följde jag med pappa & jaktlaget på en dag i skog och fjäll. Älgjakten pågår för fullt och även om jag inte jagar (och inte tycker om tanken på att döda något levande utom knott & fästingar) så har jag respekt för jakten. Häruppe är den en naturlig del av livet, den präglas av kärlek och respekt för djuren och den går långt tillbaks i historien. Men, det här inlägget handlar inte om jakt eller inte, utan om naturupplevelsen i att hänga med en dag på pass.

Vi klev upp tidigt, tidigt igår morse. Kvart över fyra ringde klockan och vid halv sex var det samling vid Stormorvallen, precis vid foten av Fulufjället (ni vet, där det där vattenfallet ligger 🙂 ). Över en kaffe och bulle planerades dagen och vi skulle börja nere i skogen omkring Stormorvallen. På eftermiddagen skulle vi högre upp mot fjället och eftersom jag skulle fota så tilldelades pappa & jag ett av de vackrast belägna passen på eftermiddagen.

På väg till första passet strax innan soluppgången. Dimman är på väg att lätta och tjärnen ligger alldeles spegelblank. Vilken start på dagen.

Vi installerade oss på första passet och gjorde en långsam, liten eld. Pappa förklarade hur röken är bra för att se hur vinden ligger och det är en viktig faktor i jakten. Älgar har skarpt korn och vi hade satt oss så att en eventuell älg skulle gå mot oss mellan en myr och en tjärn och passera på ett tiotal meter. Om den kände lukten av oss skulle den istället fortsätta på andra sidan myren eller tjärnen. Det var kul att lära sig mer om hur älgar fungerar och hur mycket strategi som ligger bakom en lyckad jakt.

Väl installerad handlar det mycket om väntan och tystnad. Riktig mindfulness med andra ord. 

På radion kunde vi höra hur hundförarna rörde sig och när Tia, den briljanta älghunden, hade älg på gång. Så himla spännande. Jag var väldigt trött efter att ha sovit ruskigt dåligt (fullmåne?) så jag lade mig ner och vakenvilade i tystnaden. Så otroligt rofyllt.

Jag fick en så stark känsla av…ja, välbefinnande. Lycka kanske en skulle kunna säga, men det var inte pirrigt, bubblande, utan det var liksom lugn. En känsla av att vara precis där jag skulle vara. I trädtopparna hängde dimman kvar, elden knastrade bredvid och allt var så fridfullt.

Utsikten över tjärnen åt ena hållet. Hösten har börjat färga allting nu och jag ser så väldigt mycket fram emot att få uppleva hela hösten här.

Älgjakt - en dag i skog och fjällVisst ser jag nästan ut som om jag har koll på det här? 

Efter bara en halvtimme eller så så hörde vi Tia skälla alldeles i närheten. Vi förstod att en älg var på ingång och strax efter brakade den fram mot oss genom lite sly. Det var en vacker älgko och hon stod och tittade på pappa en stund innan hon vek av och passerade oss på 40 meters håll.

Jag undrade varför pappa inte sköt (och var lite glad att han inte gjorde det) och han berättade att de bara fick skjuta en tjur eller en kalv, eftersom de hade skjutit en ko några dagar tidigare. Hon fick springa vidare och strax efter kom Tia förbi oss. Det var häftigt att se hur ivrigt och pricksäkert hon spårade älgen.

På radion hörde vi att någon skjutit en kalv och det bestämdes att vi skulle avbryta och mötas upp i jaktstugan och placera om oss för nästa område.

Tia, den duktiga älghundenTia – en fantastiskt fin och duktig jakthund. Hon var väldigt ivrig på att komma iväg på nästa sväng!

Lite samråd och planering, sen var vi på väg igen. Jag jublade lite inombords över att få komma upp på fjället igen.

Vi gav oss iväg och installerade oss på nästa pass, ungefär en kilometers promenad upp på Fulufjället. På vägen såg vi några vandrare och jag undrade om de visste att det var jakt på gång eller om de skulle bli väldigt förskräckta över att höra skott under sin vandring. Det skjuts ju aldrig i riktning mot vandringsleder, så det är ingen fara för dem såklart.

Till fjälls! Hösten är verkligen här, så vackert!

Pappa meddelar att vi är på plats till jaktledare Åke – vi hade passet längst bort. 

Utsikten en dag i skog och fjällOch vilken utsikt vi hade från lagets finast belägna pass, särskilt när molnen hade spruckit upp.

Efter någon timme med fika och lite blåbärsplock (jag passade på medan hundförarna var långt bort fortfarande) hörde vi plötsligt två skott från passet alldeles nedanför tjärnen här. Pappa sköt en älgko där i måndags och nu var det en tjur som fallit. Efter ett tag bröt de jakten och vi gick tillbaks ner för att börja ta hand om köttet.

Två älgar på en dag är en bra utdelning och särskilt för Ulf som sköt båda två. Efter att de tagit ut alla inälvor på plats där djuren fallit, så åkte vi till gården där de slaktar djuren. Det är hårt jobb att stycka och ta reda på en älg och jag tänkte att alla som äter kött egentligen borde äta kött från vilt och få koll på eller testa hela processen från skog till bord.

På plats öppnar man buken och halsen och tar ut inälvorna. Allt utom hjärtat blir till en festmåltid för björn och andra köttätare i skogen. 

I slakthuset flås och styckas älgarna och sen får de hängmöras olika länge beroende på temperaturen. 

Per och pappa i färd med att vinscha upp tjuren. 

Även om jag för egen del föredrar att gå runt i skogen och på fjället och njuta med kameran över axeln, så var det både spännande och lärorikt att hänga med på jakt en dag. Det var en naturupplevelse där jag lärde mig mycket om skogens villkor och nödvändiga ekobalans. För de som har en hund som jaktkompis tror jag också det handlar mer om samspelet med den än om själva fällandet av vilt.

Imorgon ska jag fira lördag på ett favoritsätt – och om tekniken är med mig så tänkte jag dela med mig av det i en film.

Vad ska du göra i helgen? 

14 comments

 1. Wow vilken upplevelse! Vakenvila, bra grejer. Jag gick Hällmarksslingan idag. Och det tog ett tag, men sen var det där: välmåendet och lugnet. Så glad över det! Kram Hoppas du får en fin helg!

  1. Skogen alltså – förr eller senare blir en alltid lugn och avstressad. Vad bra att du gick ut!

   Ja, det är häftigt att vara med på jakt, har trott att det är rätt så trist, men det var riktigt spännande mellan varven. Och avkopplande resten av tiden – perfekt alltså 🙂

   Ha en riktigt skön helg du också!

 2. Men ååå! Så himla bra beskrivet! Precis så är det ur jägarperspektivet också! Samspelet med sina jaktkamrater, speciellt de fyrbenta. Samspelet och njutningen med/av skog och mark. Välmående och välkänd mat på bordet. Fantastiskt! 🤗💛

  1. Vad glad jag blir att du som jägare säger det och känner igen dig 🙂 Jag har faktiskt aldrig varit med ut förr, trots att pappa (och farfar) jagat så länge jag kan minnas. Men det blir nog fler gånger – måste ju testa att filma också 🙂

 3. Visst är det en häftig upplevelse! Jag var med många gånger som tonåring i skogen runt Sörsjön, och har både suttit på pass oxh gått med hund.
  Fina dagar man minns.

 4. Vad spännande! Jag funderar ibland på att fråga jaktlaget här hemma om jag kan få följa med ut på pass någon gång, ska nog ta tag i det!
  I helgen. Hmmm…jag ska kolla på mtb-tävling och fira en farfar och plocka svamp, men hoppas förstås att planerna hastigt ändras. Och så hoppas jag du får en fin helg och att tekniken är med dig!

  1. Åh, jag hoppas planerna ändras 😀 Tycker absolut du ska ta en dag med jaktlaget, det var himla fint faktiskt! Ha en härlig helg och hoppas allt går som du vill 🙂

 5. Är också sugen på att följa med på jakt! Det verkar så fridfullt att sitta på pass!
  Till Norrpan har hösten inte kommit än men nu längtar jag verkligen till alla vackra höstfärger!

  1. Tack så mycket! Ja, jag förstår dem också. Är kluven till just dödandet, men oj vilken skillnad det är på det här och all grymhet som pågår runtom i köttfabriker. Ska människan äta kött så är det ju såhär det borde gå till.

 6. Fullkomligt älskar ditt inlägg. Som uppvuxen i jaktskogen blir jag glad att du berättar så fint. Min pappa skulle vara stolt över hur du beskriver jakten och jag fick en stor saknad av honom av att se dig och din pappa på bilder. Så mycket kärlek! Till skogen, till fjällen, naturen och även till djuren.

  1. Åh! Vill höra mer om din pappa nästa gång vi ses. Och dina upplevelser i jaktskogen :). Det var en verkligen en lärorik dag och det gav en ny förståelse för jakt och alla lager som hör till – det är så mycket mer än att skjuta djur när det är sån här jakt.

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close