Jag tror faktiskt att jag har helt rätt när jag påstår att utomhus är bästa kryddan. Oavsett om det är jägarsnus på fjällvandringen eller en äggmacka och varm choklad en kall vinterdag så smakar det banne mig gudomligt.

Ända sedan Katrin först introducerade mig till mackjärnet så har jag haft en vurm för dessa eldredskap. Jag köpte snabbt ett eget järn och vi har kompletterat med fler. Varma mackor över eld är snudd på oslagbart gott och precis som flera andra av mina favoriträtter så går de att variera efter sug (pajer, risotto, soppor, kladdkakor) – stoppa i det du gillar och det blir nästan alltid gott!

I lördags ville jag ta med mitt finbesök till en favoritplats – dit åker vi ofta med familjen och fiskar och där finns en eldstad med rediga sittplatser (som vi återkommit till sedan generationer bakåt). Jag föreslog att vi skulle göra en macklunch och mina kloka gäster kläckte idén att fylla dem med chevre, rucola, valnötter och honung. Mumma med andra ord.

Vi tog fyrhjulingen och eftersom vi var tre och skulle ha lite packning med oss så kopplade vi på vagnen också. På ditvägen fick Danny nöjet att sitta i den skumpiga vagnen – hur skumpig den var hade jag nog förträngt, för på hemvägen satte jag mig där och herregud. Det var inte skönt en sekund, men jag asgarvade konstant när vi åkte i skogen, pga helt brutal åkupplevelse.

Jag visste att vi inte skulle komma hela vägen fram med fyrhjulingen, eftersom det regnat massor och det är myrmark den sista biten. Jag stoppade ungefär där det började klafsa runt hjulen, men Danny hävdade kaxigt att ”här skulle jag åkt med bil” och jag testade en bit till (han är norrlänning och kompis med Sara så jag tänkte att jag litar på honom). Det bra med det beslutet är att jag nu har testat vinschen och den funkar bra tillsammans med en tall när en behöver dra sig loss från exempelvis en myr. Haha.

Fyrhjuling myrTest av vinschfunktionen – check!

Alla platser där Städjan syns är bra platser enligt mig.

Skogspromenad i höstfärgerEfter att vi kommit loss & parkerat fyrhjulingen gick vi till fots den sista kilometern.

Väl framme så ägnade vi oss åt våra respektive favoritsysslor – fiske och skogspromenad med fotofokus. Det är bra att jobba upp en hunger med lite fysisk aktivitet, som att dra loss fyrhjuling och gå i blötmark.

Vi gick längs en vacker bäck – som en trollskog. Det är så himla kul att utforska mina nya hemtrakter.

Katta på myrenPaus vid en myr. När världen är långt bort och naturen så nära.

Sara skogspromenadSara och hösten 

Napplöst fiske

Efter våra strapatser var det dags för mat. Den här helgen har jag verkligen inspirerats att gå all in på elddesign. Det är en hel vetenskap, det här med eld. Jag måste verkligen skaffa mig ett tändstål nu, så kul!

chevretoast i mackjärnEld med tändstål

Mackjärn över eldMackjärnen gör sitt jobb med våra chevremackor…

Chevretoast deluxe - utomhus är bästa kryddan

Ni ser ju hur gott det blir! Här är lördagens recept:

Chevretoast i mackjärn

Skivor av levain (blir godast)
Getost från Skärvångens mejeri
Rucola
Ekologisk honung
Rostade valnötter (praktiskt att rosta hemma innan)
Smör

  • Smöra brödskivorna på båda sidor (för att det inte ska fastna lika lätt i mackjärnet).
  • Lägg på rucola, chevre och valnötter på den ena brödskivan, lägg den andra över.
  • Stoppa in i mackjärnet och lägg över elden.
  • Grilla några minuter, vänd sedan på järnet. Öppna och kolla så att de inte bränns.

Ringla honung på den färdiga toasten och njuuuuuut!

Sara fixar kokkaffeEfter maten var det dags att inviga Saras nya kaffepanna. Sådär skinande kommer den aldrig bli igen! 

Det blev en riktigt fin och något äventyrsbetonad lördag, precis som jag vill ha det! Och mackorna, ja de smakade helt jäkla fantastiskt. Utomhus är bästa kryddan!

Vilken är din favoritmat när du är ute?