Search

Sjötomt igen – vårflod 2019

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 317

Minns du förra årets vårflod? Den kommer i alla fall inte jag glömma. Det var min första här i Särna och den kom obehagligt nära ladans väggar.

För ett år sen firade vi Valborg i ett Särna som fortfarande hade kvar en bra bit av den vinterns tjocka snötäcke. Isen låg kvar om än inte helt kompakt. Dagen efter åkte jag söderut och då slog värmeböljan till. Maj var ju som en sommar vid medelhavet – i Särna. På 6 dagar hade all is och snö smält och förvandlats till vatten när jag kom tillbaks.

Vårflod i Särna 2018
Förra årets sjötomt

Att vårfloden blev stor då var inte konstigt. All denna snö som smälte på rekordtid. I år har jag varit väldigt lugn – det har inte alls varit lika mycket snö och den har smält bort gradvis under några varma veckor med kalla nätter.

När jag kom tillbaks till Särna igår efter fyra dagar på Idre Fjälls säsongsavslutning blev jag väldigt förvånad. På bara ett dygn (vi har en kamera ner mot sjön som pappa höll koll på) hade sjön stigit från stranden till bara några meter från ladan.

I går när jag kom hem (29 april) såg det ut såhär. Tänk att vi satt på den 80cm tjocka isen och drack påskbubbel bara 7 dagar tidigare!
Ny strandlinje - vårflod i Särna
Förra året när jag kom hem (7 maj) var vattnet lite högre. Och ett dygn senare hade det stigit 40 cm.

Jag fick börja kvällen med att dra på pappas vadarstövlar och plaska ner till slogboden, för att undvika förra årets extrajobb med att samla ihop allt som ligger där (inklusive ett massivt, stort träbord) från ängarna runt gårn.

Prylarna i slogboden var fortfarande över ytan. Tänk att vattnet steg ända upp till nederkanten på slogbodstaket förra året!
Förra året var majkasen täckt av snö och kunde inte eldas på Valborg (och sen vet ni ju vad som hände med eldningsregler) – i år hamnade den i sjön i stället. Vilket år som helst nu kan vi säkert elda upp den här vackra rishögen.

Till skillnad från förra året så har vattnet inte fortsatt stiga än så länge. Några centimeter bara på ett dygn. All snö i skog & fjäll har inte smält ännu och det ska regna en del nu, så det lär bli lite till innan det vänder. Men förhoppningsvis behöver jag inte oroa mig för att få sjötomten ända in i vardagsrummet i år. Även om den är otroligt vacker så föredrar jag nog furugolvet här inne.

Hur ser det ut där du bor? Märker du av någon vårflod, är ni redan mitt i sommaren eller har du snö utanför fortfarande?

10 comments

  1. Jo vi har samma fenomen i Norrbottens kustland, där vi körde skoter till påsk finns nu ingen snö/is kvar!!!

  2. Här i Kalmar har vi knappt nån vinter längre… Vilka kontraster vi har ändå… Här kämpar bönderna redan med torkan och dom stora bevattningsapparaterna (eller vad dom kallas) står redan och kastar sitt vatten långt ut på åkrarna. Det gäller att passa på innan bevattningsförbudet… Rapsen har börjat så smått att slå ut. Vackert så det gör ont!!!

    1. Ja, torka och bränder redan söderut, hoppas att det kommer en hel del regn den här sommaren. Åh, rapsfälten – hoppas få se dem utanför tågfönstret nästa vecka 🙂

  3. Hej! Jag följer men kommenterar inte så ofta… Eftersom jag sitter i en region som lever dessa klimatfenomen väldigt ofta och numera permanent, så är det intressant (och oroväckande) att se dessa fenomen bli allt vanligarre även i Sverige – torka på fel tid, översvämningar på fel ställen, tidigare brandrisk varje år etc. Såklart är din lilla plätt på jorden en mindre skala men det är trots allt anmärkningsvärt att detta händer två år i rad. Har ni pratat om att t.ex. bygga skyddsvallar? Det kanske är helt överdrivet men dock – blir ju dyrt om det fortsätter och förstör egendom. Sorry att jag blev lite yrkesmänniska här men men… I alla fall tycker jag mycket om din blogg och skickar en kram (vi har ju träffats i samband med Annies bröllop om du minns)!

    1. Ja, såklart jag vet vem du är 🙂 Vad kul att du läser och jag håller med – helt plötsligt har vi metrologisk sommar i fjällen i april. De här vårfloderna är kanske till viss del orsakade av onaturligt snabb snösmältning, men de har förekommit långt tillbaks. Just här handlar det nämligen om en älv som har utlopp just där Särnsjön har sitt smala utlopp i Österdalälven, så när den har full fräs på vårfloden så ”täpper den till” sjöns utlopp så att den stiger. Men såklart blir det ju extra stora flöden när det kommer en värmebölja som smälter det mesta av snön på någon vecka.
      Vi har inga planer på skyddsvall ännu, men mitt nybygge som planeras kommer byggas för att kunna klara höga vårfloder, då byggnaden är planerad att förlängas ner mot sjön jfrt med idag.

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close