Search

[:sv]Life design och medvetna val[:]

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 317

[:sv]Jag pratar ju en del om Life design och det handlar i grunden om val. Det finns så många val i vår vardag att man kan bli matt (och blir det också 🙂 ). Stora val, mindre val, omedvetna val, aktiva val, passiva val. Det är inte sällan upplagt för beslutsångest de luxe att navigera sig fram i en värld som på många sätt blir allt öppnare vad gäller möjligheter.

Jag har lagt extremt mycket tid och kraft på val i mina dagar (det kan de som känt mig länge intyga!). Jag har också skitit fullkomligt i tänkandet några gånger och bara kastat mig ut.

Uppsidan med det är att jag faktiskt tror jag blivit såväl modigare som lite mer effektiv när det gäller hela min valprocess. En sak har jag kommit fram till för egen del; när intellekt och logik får för mycket say in the matter – då blir det sällan bra, eller rätt så ofta så blir det faktiskt inte alls.

För mig har alltid magkänslan styrt de där besluten som blev bra. Och jag tror inte att man intellektuellt kan tänka sig fram till allt och ha kontroll över alla delar. Oftast uppstår oförutsedda faktorer som en följd av själva handlingen du gör; människor du möter, val som kommer längs vägen, följder som bara uppstår för att du tar steget och som kommer bidra till att forma din situation. Det är snudd på omöjligt att veta sånt på förhand.

Om jag ska försöka förklara hur jag gjort och tänkt vid olika valsituationer så är nog gången ungefär såhär:

VAD VILL JAG UPPNÅ?

Börja med the basics – någonstans har idén eller känslan uppstått och det finns ju en anledning. För att ta reda på vad och varför så behöver jag börja med att skala bort alla hinder och förutsättningar som kanske hindrar tankegången. Vad skulle jag göra om inga hinder fanns? Vad är det jag vill uppnå?

Den inre kompassen kan vara väldigt tydlig, men den kan också ganska lätt grumlas av borden & måsten, rädsla, ekonomi eller normer till exempel. Inte för alla, men för rätt många tror jag att det är bromsande, mer eller mindre medvetet.

Jag kan till exempel påverkas av att något verkar så härligt för någon annan och bara ”gud jag borde oxå sälja allt och bo på kloster i Nepal” typ.  Säkert jättevanligt i dessa sociala medier-tider! Det brukar dock rätt snabbt bli tydligt om det är min innersta önskan eller bara en tillfällig dagdröm.

Men det där som hänger kvar och som växer till något starkt inombords, det är ofta värt att göra något med och nummer ett är att definiera det.

Life design - kompass

OK, VAD KRÄVS?

Sen handlar det om att ta reda på förutsättningarna – även om jag ofta kastat mig ut i rätt så oklara situationer så har jag haft någon slags grundfakta med mig och har tänkt igenom vilka konsekvenser som skulle kunna bli jobbiga.

Men -stort Men! Jag tror det är väldigt få beslut som kan tas där du har full kontroll över alla faktorer innan och de gånger jag försökt att tänka mig fram till ett facit på förhand (vore inte det ljuvligt? som jag har önskat mig ett facit i mina dar) så har det ibland tagit mig många år att ta steget. Älta inte bort dig för det kan hålla dig sysselsatt i en evighet, är min lärdom.  Däremot kan du förbereda dig mentalt och resursmässigt för olika eventualiteter.

När jag sade upp mig och startade eget så var det rätt så impulsivt – jag såg och agerade på en möjlighet som dök upp och hade jag försökt säkra alla risker och eventualiteter så hade jag nog aldrig tagit den. Jag tror det tog en vecka från min första tanke till att jag hade sagt upp mig och registrerat företaget.

Men, jag hade drömt om det länge som en viktig del av min önskade Life design och det var nog därför jag ens såg möjligheten när den kom. Jag ville ha ett friare liv, för att koppla tillbaks till punkt ett och det hade jag vetat länge.

Jag hade skaffat mig grundkoll på vad som krävdes (några månader tidigare var jag på en Starta-Eget-dag och lärde mig grejer om F-skattsedel, företagsformer och sånt där) och räknade lite på hur jag skulle gå runt. Jag fick löfte om halvtid i 5 månader och då vågade jag ta steget. Men jag kunde ju inte vara säker på att det verkligen skulle bli 5 månader, eller att jag skulle trivas eller att inget skulle förändras för min kund. Lite måste man riska helt enkelt och för mig är det också en del av tjusningen, men jag vet att det inte är det för alla.

Jag tror det viktigaste är att valet ligger i riktning med ens passion. Då kommer man klara av motgångar bättre och hitta motivation enklare längs vägen. När vi drivs av lust och passion istället för rädsla eller att fly från något, blir det så mycket enklare att navigera.

Life design - vägval

BAMSEKLIV ELLER STEGVIS RAKET?

Alla val i ens life design behöver inte handla om allt eller inget. Det viktiga är att inte tappa siktet och strunta i det helt för att hela klivet inte kan tas på en gång. Jag vill ju till exempel bo nära skog och fjäll, men tills dess kan jag få in mycket skog i min vardag genom att åka någon mil bort, ofta. Jag kan lägga min semester på att fjällvandra eller vara i Särna. Fundera på vilka steg jag kan ta jobbmässigt för att komma dit jag vill. Välja bort vissa kostnader och bo billigare för att kanske ha ett landställe här eller kunna spendera mer tid i Särna.

Summa summarum: damma av din inre kompass och ha den i krokarna som beslutsstöd och planeringsverktyg och du kommer märka att du rör dig dit du vill.
Ta det där jobberbjudandet som smickrar? Nja, det kanske inte var i rätt riktning, även om det var smickrande? Lägga 5000kr på en chartervecka? Oj, där rök kanske en grundplåt till en utbildning? Eller så var det värt det i alla fall. Och så vidare.

Funderar du över något val just nu eller har du något som du minns lite extra? 

 [:]

12 comments

 1. Åhh, jag borde verkligen damma av min inre kompass! Men den är rätt så dold av de där normerna, borden och måsten… Jag är nog lite av en sån där som så gärna vill hoppa, men först måste se till att jag har både livrem och hängslen innan jag släpper sargen. Det innebär att allt tar ganska mycket längre tid även om jag har ett mål där långt inne någonstans!

  1. Jag vet preciiiis hur det är, det där med livrem & hängslen!
   Men ibland är det faktiskt så att man är nöjd där man är och att det är därför man inte gör några förändringar. Och det är ju ett guldläge!

 2. Vi brukar lita på ödesgudinnan, vem det nu är… 😉 Just nu är vi inne i en osäker period. Efter att vi reste ett år har ingen av oss fast jobb. En massa alternativ rullar förbi. Vad ska man hoppa på? Vad ska man kämpa för? Vad ska man låta rinna förbi? Inte helt lätt att veta, men det är också spännande när förändringens vindar blåser 😉

  1. Jag tror på er strategi! Hade samma läge när jag kom hem från min jorden runt-resa och gav mig själv tre månader att vara kräsen i jobbsökandet – det skulle inte bli ett nytt ekorrhjul hade jag bestämt! Sen var min taktik att ta vilket jobb som helst om jag inte fått ett jag ville ha efter de tre månaderna, med tanken att få in pengar till hyran medan jag letade. Men jag hittade rätt precis innan fristen löpte ut!

 3. Först….tack för att bugga är borta!! Vilken lättnad!
  Dina två senaste life design inlägg är så grymt bra, stort gilla på dom! Önskar att jag hade en massa klokheter att kommentera med men hittar inte orden för tillfället. Tids nog! Tills dess fortsätter jag läsa dina inspirerande tankar. Ha en fin helg hemma!

  1. Jaaa, jag är så lycklig!! Fasen vad jobbig den har varit, så tacksam att de som läser har orkat med den och inte bara givit upp 🙂

   Tack , vad glad jag blir! Och du har mycket klokt hela tiden, så det är inte något att oroa dig för – allt behöver ju inte komma ut som strukturerade inlägg, bara att ha bilder från en tur på fjället ger så mycket inspiration för mig – life design in action så att säga 🙂 Ha en fin helg du med!

 4. Så himla intressant! Fick en hel del att tänka över, jag kan vela i evigheter om de minsta saker och tycker ofta att mycket ligger utom min kontroll. Tack för dina kloka inlägg om detta!

  1. Åh, jag känner igen det där, vad jag har velat i mina dar! Nu brukar jag rock-n’-roll-tänka att blir det inte rätt så får jag göra om! Man lär sig ju av misstagen också så det är ingen katastrof om det blir fel ibland. Så länge en inte är läkare eller pilot då… 🙂

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close