Search

Årets ord 2017 – tankar på en nyårsafton

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 316

Så är den här igen, den där sista dagen på ett år, övergången till det nya.  Jag har förberett ett inlägg för idag, jag har tänkt mycket på 2017. Saker och ting har kastats om en del så jag kommer att dela mitt 2017-inlägg lite längre fram.

Det kommande året känns extra oskrivet, både på en global nivå och på en personlig. Vad kommer hända med Trump, Putin och klimatet? Brexit, val, Syrien och IS? Politiken, systemen, AI och annat som bubblar? Jag har ingen aning, så för nu så tar jag ner det till det lilla, till mig själv.

Jag har tidigare skrivit om att jag om ett och ett halvt år når det aktningsvärda 40-strecket. Och att jag vill kliva över det som mitt starkaste, mest hållbara jag, så långt jag kan styra. Därför handlar 2017 mycket om vägen dit, oavsett förutsättningar.

Årets ord

Det nyckelord som ska få vara min följeslagare under 2017 är oförändrat. Det ordet är
mod. 

För mig betyder mod flera olika saker men det har ingenting med basejumps från skyskrapor att göra, eller att tälta bland isbjörnar (eller vem vet, just det kanske jag vill göra förresten).

För mig handlar mod i stället om något så ego som att utmana min inre fegis. Om att våga ta plats, göra svåra saker, hantera det jobbiga. Om att våga släppa och våga misslyckas.

Jag tror att mod är viktigt för att hitta och förverkliga drömmar fullt ut. Ta steg jag egentligen inte vågar, säga att jag kan saker som jag faktiskt kan och ibland kanske inte kan, men tänker lära mig.

Jag har varit modig, flera gånger. Tagit hopp och kliv som är modiga för andra, även för mig själv. Men jag har också fegat ibland, medvetet och kanske framförallt omedvetet. Undvikit eller bromsat. Det knasiga är ju att en oftast gör det när det gäller sånt som verkligen betyder något. Där är det ju som allra läskigast.

Så mod alltså. Årets ord. Resten av mina förhoppningar för 2017 kommer lite senare. Men som vanligt önskar jag att alla mina nära och kära och bekanta får vara friska och glada även 2017.

Gott nytt år därute!

Vad hoppas du på under 2017? 

[insert]plans-2017 [/insert]

15 comments

 1. Så klokt skrivet och ett sådant bra ord att använda nu i det nya året. Jag tror som du skriver att det krävs mod för att nå de där drömmarna man allra allra helst vill på djupet. Jag tror på dig! Du är otroligt inspirerande. Gott nytt år Katta!

 2. Mod är ett väldigt bra och viktigt ord att ta med sig! Mitt ord för 2017 blev ”närvaro” men mod ligger i bakhuvudet också. Jag pluggar ju på GDK och känner att jag måste vara modig, ta chanser och ta plats för att nå dit jag vill!
  Just nu överväger jag att vara modig nog att säga upp mig från mitt extrajobb och satsa på att frilansa vid sidan av studierna. Trivs inte där jag jobbar nu och inser att det inte är speciellt modigt att jobba kvar då… Men det känns svårt att komma igång med frilans i en bransch man aldrig arbetat i, du kanske har något bra tips?

  1. Åh, stor fråga! Vi får ses och prata om det 🙂 Det är väldigt läskigt att vara modig ibland. Jag tror en nyckelfaktor är att tänka att ”inget är hugget i sten” – funkar det inte så kan du testa en annan väg, eller ta ett extrajobb igen. Och så måste en tillåta sig att misslyckas, typ mitt svåraste. Men jäklar vad man lär sig på det!

   1. Låter som en bra idé!!
    Ja precis, har inte haft svårt att få jobb hittills så borde ju kunna få nåt nytt om allt går åt skogen 😉 Problemet med att stanna kvar är liksom att man väljer sig vid det, att man tänker att ”så illa är det ju inte”. Det blockerar liksom tankeprocessen och kreativiteten lite. Har fått en mentor på en byrå här i stan (via LiU) och håller tummarna för att ha kan komma med bra tips och råd när vi ses också 🙂

 3. Jag skrev en lång kommentar som verkar ha försvunnit… Deppigt värre. 😉

  Mod är i alla fall ett bra ordval. Jag kan också behöva lite av det inför året som kommer med stora förändringar som tar mig än närmare det liv jag vill leva. Tänker också att jag typ ska vara där när jag når mitt 40-streck om drygt ett år. Sjukt spännande och läskigt.

  Det ska bli kul att läsa om dina planer för 2017 sedan, det är alltid intressant att läsa om andras planer och kunna inspireras.

  Jag ser fram emot att ses på konferensen i Åre nästa helg, såg att du skulle dit. Jag åker redan nu på torsdag för att utnyttja min frihet i att kunna jobba platsoberoende. Ska bli otroligt kul!

  Jag önskar dig en fin tisdag!
  Kram Sofia

  1. Åh, nej, det är inte kul när det händer :/ Men tack för att du orkade skriva igen! Ja, vad roligt att ses där, vi måste prata om allt möjligt, från downshift till foto! Jag ser verkligen fram emot den vitamininjektionen som det blir att träffa så många skarpa och inspirerande själar på samma plats.

   Ja det här med 40…har ingen åldersnoja, men har verkligen börjat tänka på hur fort tiden går och hur mycket jag vill göra. Och hur jag vill må och känna mig. Skulle önska att man kunde tjäna in år på nåt sätt, så att allt kan hinnas med 🙂

 4. Jaa, mera mod! Jag känner att jag blivit en liten fegis på äldre dar, både då det gäller äventyr men även att ta stora steg i vardagslivet. Alltid då jag och Winslow klättrar så säger jag ”do you have me” minst två gånger innan jag vågar ramla, alltså jag tillåter inte mig själv att ramla på grund av att jag inte orkar eller att jag inte klarar av längre….så himla fegt! Sanningen är ju att man aldrig blir bättre om man inte ramlar eller gör fel, finns ingen perfekt person som gör rätt hela tiden. Tror jag är lite så i vardagslivet också, jag tar det säkra före det osäkra.

  2017 vill jag ha mera äventyr 🙂 Nu var ju inte 2016 glest på äventyr, men jag känner att jag får mersmak varje dag.

  1. Vi är ju liksom skapta för att vara lite försiktiga, så att vi överlever. Men det är ju lätt att bli bekväm, för det är ju mer bekvämt på kort sikt att vara försiktig liksom. Vi får utmana oss båda två under året och hålla koll på hur det går!

   2017 ska definitivt innehålla äventyr, även om jag just nu är i en söka-lugn-fas. Jag tror på lugna äventyr med mycket natur. Härliga upplevelser liksom!

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close