Search

Bondedrömmar och prestation – så blev 2019

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 317

”Hej Katta, i slutet av 2019 – här kommer brevet till mig själv från början av det året som du snart ska fira ut! Jag undrar var du är någonstans och med vem eller vilka? Jag sitter i Saras soffa i Åre och har avnjutit en riktigt härlig nyårshelg med allt jag gillar”.

Så började brevet till mig själv 2019 och nu sitter jag faktiskt här igen – i Saras soffa i Åre, på väg att fira ännu en nyårshelg med allt jag gillar. Det är lite som en port i tiden – som om mitt gamla jag sitter här bredvid och jag kan spoila hur det gick.

Vinterbad i Tegeforsen
Ett friskt nyårsbad förra nyårsafton

Jag skriver – och svarar på  – ett sånt brev varje år och det har jag gjort sedan 2006. En väldigt bra tradition som får mig att reflektera och göra mer medvetna val i livet. Det är himla bra att följa upp sig själv och se vad som blev av och inte – och kanske vad som egentligen inte var så viktigt i längden.

Vad ville jag och hur blev det?

Alldeles i början av 2019 stod jag inför ett år som jag visste skulle innebära en rätt stor omställning. Från att jobba deltid hemifrån till att jobba (mer än) heltid, mestadels på ett kontor. Mitt brev till mig själv då speglade det en del.

Jag ville ha fokus

Jag sa till mig själv att jag skulle ha fokus 2019 – på det mentala, på tidsanvändning och på relationer. Skala bort bruset och i stället fördjupa det väsentliga.

Jobbmässigt har jag verkligen haft fokus – jag till och med bodde 5 veckor på fjället för att lägga all kraft på slutspurten av projektet. Så där lyckades jag väl, att lägga resten åt sidan och satsa på en sak.

Från en kväll mitt i slutspurten – där jag friskt snodde energi från vackra höstfjäll.

Jag ville också rensa vad jag tar in i sociala medier och jag har distanserat mig ganska bra under året. Min egen närvaro har varit rätt sparsam jämfört med tidigare. Det har faktiskt varit skönt, även om jag verkligen saknar kontakten och utbytet jag får framförallt genom bloggen.

Planerad work/life balance fail

Fokuset på jobbet har gått ut över mitt fokus på relationer – det kunde jag nog ha räknat ut. Jag har inte haft en bra work/life balance i år, men det var också en planerad satsning – det här stora projektet var årets fokus. Jag har ändå lyckats med en hel del minisemestrar med roliga äventyr och häng med kompisar, även om jag några gånger känt att jag inte levt vintern och sommarn tillräckligt.

Minisemester Östomsjön
En kortsemester på en campingnatt, som stannar med mig lång tid framåt. En av sommarens bästa kvällar, bara 10 minuter hemifrån!
Katta cykling Idre Fjäll
Jag hann med lite cykling med Sara på Idre Fjäll också!

Jag ville göra gott – på mitt sätt

Det här handlade om att påverka där jag kan – i samtal med de omkring mig, i bloggen, podden och i mina val för mig själv. Mikropåverkan – men jag tror på ringar på vattnet. Jag hoppas att jag sått något frö hos någon om mer eftertänksamhet och hållbarhet.

Jag ville investera för framtid

Sparande, passiv inkomst, pension och försäkringar var planen för året. Och ja, jag har inte varit jätteaktiv på det här, men jag har börjat. Jag har ett Avanzakonto som jag hälsar på ibland, jag har äntligen försäkrat mig, men jag har inte köpt en stuga och inte skaffat klassisk pensionsförsäkring. De får hänga med till nästa år!

Jag ville se den fjällhöga nord

Jag skulle utforska Norden mer – men jag hade nog underskattat hur mycket jobb det skulle bli faktiskt. Det har inte blivit midnattssol och vinter i Lappland eller någon tur till Norge och Finland – vad jag däremot var ganska bra på var att maxa livet lokalt.

De långa sommarkvällarna fylldes med bad, kajak och övernattningar i hembygden, jag åkte till Järvsö, tappade täckningen och hittade lugnet i Husku cabin och jag hann ta mig upp på Nipfjället i höstdräkten.

Det blev tyvärr ingen topptur och ingen natt under bar himmel. De får följa med in i 2020!

Katta ror - Huskucabin

Jag ville lära mig något nytt

Jag ville ta jägarexamen och odla potatis och jordgubbar. Jägarexamen blev det inte men jag odlade potatis – på mitt eget lilla vis. Kanske årets roligaste bondeparodi?

Jag satte potatisarna och lämnade dem helt åt sitt eget öde när jag flyttade ut från ladan över en månad och sedan undvek att titta på det där totalt ogräsförvuxna landet i två månader till. Sedan kunde vi visst hämta hem den bästa skörden denna gård har skådat. Har skrattat så mycket åt detta – snacka om passiv inkomst.

Storbonden, strax innan hon lämnade åkern åt sitt öde. Potatis är kanske min nya garderobsblomma?
Jordgubbarna blev svingoda –  i alla fall de jag hann äta innan jag drog till fjälls.

Jag kan summera det här året med att det är väldigt häftigt, kul och jobbigt att gå all in på ett projekt – men att det måste vara ett medvetet val och begränsat i tid.

2019 gick jag tillbaks till mer prestation och hade väldigt roligt med det – 2020 ska jag leva livet och leka mer!

Har du summerat ditt 2019? 

 

4 comments

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close