I morgon firar vi ut 2017 och det har verkligen var ett av mina mer förändringspräglade år här på jorden. När jag blickar bakåt och går igenom vad det här året har givit så är det ett stort spektra som låter sig sammanfattas så enkelt. Det har varit ett stort år. Om 2016 var ett rätt så vilset och tufft år, så var 2017 året jag landade i det mesta och på landade på rätt plats. Min plats.

En skakig start

På nyårsafton förra året skrev jag för första gången sedan 2005 inget brev till mig själv om ett år. Dagen innan tog en lång och kär relation slut och allt var så upp och ner att det inte gick. Jag blev inneboende hos pappa och köpte en egen bil och början av året handlade mycket om att avsluta och fundera på nästa kapitel.


I januari hämtade jag ut äventyrsbilen – en väldigt viktig kompis under året

Inte förrän i april hade jag helt kommit fram till hur nästa steg skulle se ut och i maj kunde jag äntligen skriva ner mina intentioner för 2017. Det var mitt nyår, en något försenad men riktigt efterlängtad nystart, efter ett kvartal med ovissa planer.

2017 – så blev det

Jag plitade ner mina olika utmaningar och beslut under några olika rubriker; Geografin, Utmaningarna och Upplevelserna. Och ungefär såhär gick det.

Geografin

Ladan invigdes i april och med det blev det plötsligt självklart:  inga stepping stones på vägen, jag ville ju vara i Särna. Så jag fattade årets absolut bästa beslut – jag skulle flytta hit. Jag kan nog inte riktigt beskriva hur rätt det känns. Hur otroligt grundad och tillfreds jag känner mig här. Hur tacksam jag är precis varje dag – på riktigt. TACK till mig själv för att jag gick hela vägen dit hjärtat ville.


En av de första fredagkvällarna jag var i Särna efter jag bestämt mig för att det skulle bli hemma. Minns hur otroligt lyxigt det kändes!

Det handlade om en flytt på flera plan. Från inrutat stadsliv till nedskalat landsbygdsliv. Från sambo till singel. Från ett socialt och yrkesmässigt sammanhang till ett helt annat. Och det har börjat så bra!

Jag tycker jag har varit mer social än på flera år sen jag flyttade hit. Jag har älskat livet på landet från första stund. Från att jobba med kroppen och klara mig själv till att uppleva naturen varje dag, själv och med andra.

Katta vid sågbock

Jag har under hösten träffat så många olika personer häromkring – grannar, likasinnade, blivande ”kollegor” och eldsjälar. Det har varit så kul och jag är väldigt glad över hur välkommen jag känt mig.

Och nu, precis i skiftet mellan 2017 och 2018 har vi på riktigt påbörjat planeringen för ”min” lada – det som ska bli mitt egna lilla hem tvärsöver gården. Åh, det känns så spännande!

Utmaningarna

Jag gav mig själv några utmaningar under året, som jag vill ta tag i när jag väl hade landat. Det handlade om ett lustfyllt hobbyprojekt som jag och syrran påbörjat, om att äntligen få koll på och bli vän med allt det där administrativa som vuxenlivet och egenföretagarlivet kräver, och så handlade det om hälsan. Om att vara mitt friskaste, gladaste och starkaste jag lagom till jag fyller nytt decennium i sommar.

  1. Hobbyprojektet – vi har kommit rätt långt, trots att vi båda jobbat och haft fullt upp med allt det där andra. Under början av 2018 kommer vi släppa vår lilla bebis och jag ser verkligen fram emot det. Det har tagit längre tid än vi trodde, men nu har vi fått upp farten!
  2. Det där med post, räkningar, försäkringar och bokföring – det har varit rörigt i år. Jag har bott i en kappsäck mer än halva året, inte haft en fast adress och inget kontor. Fy alltså. Men nu under hösten tog jag tag i det ordentligt och inför 2018 känns det äntligen som jag börjat få koll. Det här har varit en riktig energitjuv och det är en sån lättnad att jag är i fas nu. Usch vad jobbigt det är när det inte funkar.
  3. Hälsoprojektet har också gått upp och ner. Jag har varit väldigt trött nästan hela året. Trots att jag mådde så bra mentalt och verkligen dragit ner på all stress och ovisshet, så var det som att jag aldrig var pigg. Började blir rätt så orolig att jag var sjuk, innan det äntligen vände i höstas. Jag kommer skriva mer om det i ett eget inlägg.

Upplevelserna

Det här året. Jag skulle vilja beskriva det som ett oerhört rikt år där jag träffat så många otroliga människor. Både nya och tidigare vänner. Jag utnämner workation & likasinnade som fenomen till de absoluta stjärnorna i mitt år.  Från de olika större eventen till de mindre sammankomsterna. De har givit mig så förbaskat mycket.

Det var Winter workation i Åre, TIC i Stockholm, workations här i ladan med fotografer och frilansare, ett besök hos Sofia och så den härliga helgen med Kvinnliga Äventyrare.  Overkligt bra!

Jag ville också besöka Lofoten och i juni blev det av. Jag, Katrin, Sara och Hobby kunde tack vare Touring Cars åka på en låååång drömresa till vackra Norge.

Någon långvandring blev det inte, men jag har vistats i fjäll mest hela året ändå och hann inte riktigt sakna den tänkta upplevelsen. Däremot blev det ännu ett episkt äventyr till häst på Trumvallen. Och ja, jag måste dit nästa år också!

Trumvallens fjällridning

 

Så, jag ser tillbaks på ett riktigt, riktigt fint år. En separation är jobbig, sorglig och tuff, men jag följde kompassen och såhär i slutet av ett händelserikt och omtumlande 2017 så är det med förväntan och helt galet mycket pepp jag ser fram emot att fira in 2018. Jag bär med mig mycket positivt in i det nya året.

Imorgon kommer jag berätta mer om vad jag hoppas få uppleva, åstadkomma och känna under nästa år.

Vad tar du med dig från 2017? 
Länka gärna i en kommentar om du också summerat, så intressant att läsa!