Search

Mitt 2018 – så blev det

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 317

För snart ett år sedan plitade jag ner min tänkta kompass för 2018; en enkel vägledning och några önskningar för året som då stod för dörren. Mitt nästan ett år äldre jag ska nu återkomma med svaret på hur det gick och blev egentligen, det där året jag hade framför mig då. Mitt första hela år på plats i Särna.

Min spontana känsla är att det nog gick ungefär som jag tänkte mig. Att jag skulle fokusera på förvaltning, att bygga min bas, efter ett år med stora förändringar. Jag tycker att det har gått ganska bra faktiskt, även om jag bara är i början. Några grejer vet jag att jag inte ägnat så mycket tid åt som jag hade tänkt, men nu börjar ju ett nytt år snart, så de får nog hänga med dit!

Vi tar väl och kikar tillbaks på vad jag såg fram emot då, i januari 2018! 

Jag hade några huvudområden som jag ringade in och som jag ville jobba med under året. Såhär skrev jag om dem:

FOKUS

”Det här blir mitt ledord i år – jag vill att det ska genomsyra både fritid, jobb och framtid. De senaste åren har jag flängt så mycket, gjort lite av varje, bott i kappsäck och känt mig fram. I år vill jag renodla, skala av och fokusera. Det gäller i stort och smått – ner på daglig nivå.”

HUR GICK DET DÅ?

I själva ansatsen tycker jag att jag levde upp till det. Jag valde bort rätt mycket jobb och gav mig själv ledig tid för att tänka och landa i nästa steg och ta ner livet till en vardagsnivå med mindre omvärld. I rena ivern tog jag kanske på mig för många småjobb (ideella grejer och ströjobb) som nog tog plats från fokuset och jag lyckades inte fullt ut med att stänga ute (digitalt) innehåll och distraktioner. Jag är rätt så trött på sociala medier och hur de i perioder gör mig alldeles tom.

Det har också varit ett år där stora grejer hänt i världen och lokalt och den utvecklingen går rakt in under huden på mig. Jag tar in allt från klimat och girighet till rasism och polarisering och det har påverkat mig enormt mycket under året. Jag har varit ganska deppig och känt mig tom i långa perioder. Som om jag sörjer en fantastisk värld, så har det känts. Så fokuset blev skiftat och splittrat trots en bra ansats, men nu i slutet av året känner jag att mycket har landat därinne och jag känner mig mycket mer fokuserad nu än för ett år sedan. Det blev bara en liten omväg och ibland är det ju det som behövs!

UTVECKLING

”Jag älskar att utvecklas (även om jag ärligt talar känner att jag invecklar en del på vägen) och så även i år. Jag har valt ut några områden där jag vill lära mig mer och har lagt upp planerade självstudier. Med fokus enligt ovan.”

HUR GICK DET DÅ?

Det har varit ett jäkligt häftigt år, 2018. Men där jag tänkte mig utveckling i skills och kunskap, så blev det istället min personliga utveckling som tog huvudrollen. Så är livet ibland, det har sin egen agenda på nåt härligt vis. Jag bokstavligen känner hur jag är inne i en sån där fas där jag är som en svamp. Jag lär mig om mig själv och andra, jag testar, vinklar, omprövar och kastar upp det mesta för att se hur det kommer ner igen.

Det är så jäkla häftigt med de där faserna, där man liksom känner att man växer och lär sig nya saker om sig själv och världen. Oftast sker det ju lite mer gradvis, så man knappt märker det, men i år är det så tydligt – och det har varit på ett väldigt positivt sätt. Inte som i en kris eller ett trauma, utan mer som en riktigt spännande fas med massor av action, där jag med spänning väntar på nästa steg. Det är ju coolt alltså, att man aldrig är klar!

Jag har i alla fall testat på film lite mer – som jag ju ville – men jag har nog inte haft så mycket att säga. Samma med skrivandet. Tror det är så med mer intensiva år på insidan – det måste få lägga sig lite, sen vill det där nya få komma ut och det är då jag hittar mina nya uttryck. Jag tror 2019 blir året för det, eftersom 2018 blev ett inside job så att säga.

INSPIRATION

”Detta viktiga bränsle! Särskilt viktigt som ensamjobbande egenföretagare. Jag har satsat på det ända sedan jag blev egen och började ansvara för det själv, men nu när jag också bor rätt så avskilt så är det ännu viktigare och därför hamnar det där.”

HUR GICK DET DÅ?

Jag ville skaffa kollegor och ha workations för att få inspiration som ensamjobbare. Jag fick den bästa kollegan faktiskt – jag och min syster bildade duo och lanserade vår podd och vi är i startgroparna för ett annat gemensamt projekt vi drömt om. Ett skitkul år där vi tagit steg vi knappt vågade tro på och det är jag så himla glad och stolt över. Att få göra det med min syster är rent guld. Så himla fint!

Workations har det också blivit! I januari åkte jag till Åre med INOS och under året har jag både bjudit hem och blivit bortbjuden på mer spontana kulkonferenser.


Jag och syrran rev av en winter workation i februari…

Jeanette & Katarina fotar vid Ristafallet
INOS-häng i Åre i januari…

En långworkation i november i Åre och Örnsköldsvik blev det också, med kalla bad!

HÄLSA

”Ju äldre en blir, desto viktigare känns den och desto mindre får en gratis 🙂 . Jag tror på att ha en bra mix av aktivitet, bra kost och väl valda relationer.”

HUR GICK DET DÅ?

2018 ville jag få struktur på min tid och lyfta vardagsmotionen ett gäng snäpp. Och det senaste halvåret har jag faktiskt lyckats ganska bra med det. Jag fick en Fitbit Charge av Lisa i 40-årspresent i juni och det gav mig en rejäl skjuts att verkligen sätta upp mål och ta mig ut varje dag. Jag har haft 12000 steg per dag som mål och det har jag verkligen inte nått alla dagar, men det har höjt min nivå mycket.

Jag började också springa regelbundet nu under hösten och har fortsatt sen snön kom. Det har varit kravlös löpning och jag älskar det! Jag längtar ut. Jag mår så mycket bättre när jag rör på mig och jag tror det har räddat mig från att bli sådär avgrundstrött den här hösten. Förra året sov jag flera timmar om dagen för jag var så otroligt trött. I år har jag i stället haft energi och inte alls behövt ta power naps på samma sätt. I vinter fortsätter jag med löpning och såklart längdskidor – utetid och motion är mirakelmedel för allt banne mig!

Ett grymt lifehack – att hänga med kompisar utomhus. Här under en tvåmilavandring på Fulufjället!

Vad gäller att strukturera jobb & fritid så har det varit svårt tycker jag. Jag är i något slags konstant läge där jag både jobbar och är ledig, så dagarna flyter ihop. Jag har alltid något projekt jag pillar med, antingen eget eller kundrelaterat. Det har som sagt varit lite splittrat i år, med alla småjobb och de egna projekten, så här har jag inte nått hela vägen fram. Nu i mellandagarna har jag tagit helledigt och det är nog första gången i år tror jag.

SÄRNA!

”I år ska jag börja bygget av mitt egna hem och det ser jag fram emot så himla mycket! Men jag vill också lägga en mer yrkesmässig grund för min framtid här. ” Så skrev jag för ett år sedan och det har jag verkligen jobbat efter.

HUR GICK DET DÅ?

Mitt egna hem kunde jag tyvärr inte börja byggavårfloden och bygglovsansökan gjorde att allt drog ut på tiden, men i vår är planen att vi ska börja. Nu kommer vi dock satsa på ett annat bygge parallellt, så vi får se hur det blir med tiden.

 
När jag bokstavligen fick sjötomt

Yrkesmässigt har jag faktiskt kommit långt! Under 2019 kommer jag äntligen jobba helt och hållet med lokal verksamhet och det känns superkul! Jag kommer berätta mer om det i januari. Jag har nätverkat en hel del här i Dalarna under året, föreläst på olika platser och samarbetat med fantastiska VisitDalarna och haft lokala jobbuppdrag i mindre skala. Jag gjorde ett bra markarbete under 2018 och ser verkligen fram emot 2019 🙂 .

Jag hoppas också att jag lyckats med mitt mål att förmedla hur underbart det är att bo och leva nära naturen och att inspirera andra till att våga ta steg i sin respektive riktning. Nu mer än någonsin behöver vi förstå och värdesätta naturen på ett helt annat sätt än som vinstbringande resurs i ett konsumtionssamhälle – vi behöver bevara den för att leva och vi behöver bevara den för att överleva helt krasst.

Sammantaget så har 2018 varit ett bra år och ett oroande år. Det har varit känslosamt och utmanande men jag har haft en helt ny grundtrygghet när jag tacklat det som dykt upp. Jag har varit nyfiken på utmaningarna och haft en mental verktygslåda för att hantera dem. Jag tar med mig det in i 2019, tillsammans med ett försiktigt hopp om att vi kan förändra det som är snett i världen tillsammans.

Hur har ditt 2018 varit? Har du gjort någon tillbakablick? Länka gärna i en kommentar, årssammanfattningar är häftigt att läsa om!

10 comments

  1. När jag läst dina inlägg från detta året känns det som du har haft mer fokus i största allmänhet, fokus på dig och det lugna, och Särna förstås 🙂 Känns som du haft ett väldigt bra år ju!
    Jag brukar ju köra mina ”In the rearview mirror” efter det nya året, under mitt ”flashback friday” tema. Ska bli kul att kolla tillbaka på året som varit, för även om det inte kändes som jag gjorde sådär jättemycket så hade vi ju faktiskt iallafall en stor sak som hände, flytten till New York.

    1. Ja, men det är nog där fokuset varit och på att hitta rätt sätt här. Jag upplever dock att det enorma flödet har stört mitt mentala fokus och koncentrationsförmåga – på något sätt vill jag verkligen minimera sociala medier och dessa jäkla polariserande ”debatter” som gör ont att ta del av. Det är där jag känt mig störd i fokuset.

      Åh, det är nog massor på din lista också – naturupplevelser och storstad i en härlig mix. Ser fram emot att kolla in den!

    1. Det är ju det roliga med att se tillbaks – jag tycker själv att det inte hänt så mycket, men när man summerar allt så blir det ju oftast en hel del ändå. Bra övning!

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close