Search
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 310

Och på eftermiddagen vilade hon – om hållbar prestation

Med ett ryck vaknade jag till. Visste inte riktigt var jag var någonstans och det tog en stund innan min inre GPS kickade in och jag förstod att jag var i pappas hus. Och att det var eftermiddag, inte morgon. Jag hade sovit middag i 90 minuter och det var helt i sin ordning.

I förmiddags höll jag i en tre timmar lång kravinsamlings-workshop, som jag förberett mycket och lagt en hel del mental energi på innan. Jag tycker det är väldigt kul att facilitera workshops, men det kräver rätt mycket också. Det är viktigt att vara alert, följa med gruppen, läsa av dynamik och behov och snabbt kunna ändra planen om så behövs. Att hitta rätt övningar och rätt nivå på dem skulle jag säga är en konst – det ger ingen något att klistra upp post-its med självklarheter och det kräver en del att komma djupare på några få timmar.

Det är också viktigt att kunna stötta och förlösa diskussioner, väcka kreativitet och kunna hålla diskussioner inom rätt scope. Vill man ha ett bra resultat krävs en aktiv och lyhörd facilitering och bra förberedelser. En stor insättning av energi och fokus helt enkelt!

Även om jag inte leder workshops lika ofta nu som när jag jobbade på byrå så vet jag att det krävs återhämtning efteråt. Jag har vid mer än ett tillfälle lett en workshop på förmiddagen, för att sen åka direkt till en slutleverans eller uppstartsmöte på eftermiddagen. På byråtiden var det så; redan dagen efter kunde nästa projekt dra igång, en föreläsning vara inbokad eller ett projektmöte hos en stor kund förberedas.

Nu styr jag kalendern själv. Och satsar på hållbar prestation (med mycket inspiration från min kompis Annie) Och efter en workshop eller liknande som idag så planerar jag in luft efteråt. Inga fler möten eller deadlines samma dag. Gärna lugnt ensamjobb dagen efter. I morgon har jag planerat in just det – att beta av grejer fokuserat och därifrån jag vill.

När jag vaknade efter min eftermiddagslur var det något av det första jag tänkte på. Hur glad jag är att jag kan ge mig själv den där viktiga balansen mellan arbete och vila. Mellan prestation och återhämtning. Om jag någonsin har anställda eller tar en ledarroll i framtiden så ska det vara en av mina viktigaste principer, så gott som oruckbar. Jobba gärna hårt mot ett mål, ge allt –  men sen ska det banne mig vilas!

Får du den återhämtning du behöver efter en större jobbinsats? Brukar du planera för det?

12 comments

 1. Å Ja på den. Jag är av vilosam natur. Det är jag skapad för. Jag är härligt tvungen. Sen älskar jag när balansen faktiskt faller på plats.Om så för en stund.
  kram

 2. tänkvärt inlägg!

  Ja jag brukar vila, men kanske ofta lite för lite luft i kalender. Dessvärre skulle jag säga att det bara drabbar de som träffat mig. Om man har för mycket blir man ju inte till mycket hjälp eller ens närvarande. Man lever ju liksom fem minuter före hela tiden.

  Jag tycker dock det är viktigt med fika förmiddag och eftermiddag så det planerar jag för och gnäller högt om någon försöker rucka på. haha 🙂

  1. Åh, jag känner igen det där – hjärnan uppe i varv och på nästa plats, undrar hur mycket man make sense då 🙂 Det har nog varit många goddag yxskaft-situationer genom åren.

   Keep up the fika!

 3. Alltså det här var lite av en ögonöppnare. Jag har faktiskt aldrig tänkt på att planera in vila så, trots att jag vet vissa typer av möten som dränerar mig fullständigt på energi. Tack, det ska jag verkligen ta med mig framöver!

  1. Men vad bra, hoppas du testar detta – det har varit så viktigt för mig. Känslan att ingen vila väntar kan ta musten ur en mer än vad själva aktiviteten gör tycker jag.
   Lycka till!

 4. Jag försöker vila men har svårt för det. Har dock blivit bättre på att inte planera in saker varje dag efter jobb och skola. Nu har jag dessutom bytt extra/sommarjobb från ett väldigt socialt och aktivt sådant till att jobba på ett äldreboende där allt sker i lugnare tempo. Jag tror det kan vara nyttigt för mig om jag ska orka med skolan också 🙂

  Håller tummarna för att jag kan styra min tid i framtiden också så jag kan göra precis som du gör, för mig är det otroligt viktigt att kunna unna mig pauser och göra nåt helt annat. Hämtar väldigt mycket energi och får kreativa idéer då 🙂

  1. Ja, det låter som en bra balans, med ett lugnare extrajobb när studierna kan ligga i högt tempo. Tror det kan vara grymt att ha ett jobb som också låter en jobba mer fysiskt än med hjärnan, den behöver ju vila ibland. Även om såklart det sociala är av stor vikt i äldrevården så är det ju som du säger på ett annat sätt.

   Ha en fin dag!

 5. Jag har blivit BÄTTRE på att ta mig tiden för återhämtning. Men ibland fuskar jag (tyvärr).
  Däremot är kroppen oftast smart. Idag ”råkade” jag sova middag i 2 timmar… Välbehövligt och tack, min kloka kropp! 🙂

  Kram M

  1. Åh, haha, min kropp har kuppat mig på den fronten också! Middagslurar är livets guldkant alltså 🙂 Kroppen har ju that figured out, helt klart.

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close