Search

Bråttom & viktigt

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 316

Nämen hej! Vilken radioskugga det var i veckan, sådär som det är ibland.

Det har mötats och däremellan jobbats och däremellan pendlats – få mentala pauser med andra ord och när jag idag hade en rätt så oplanerad dag gick den åt till att bara koppla ner. Första stunden på veckan som jag var själv. Så jäkla skönt!

Den stunden – efter lunch och innan helghandling (what a waste of life att helghandla på fredagar för övrigt) – hann jag dock processa lite av den input jag fått i veckan.

Vi bjöds på en föreläsning om personlig effektivitet och stresshantering i veckan och den var rätt så tankeväckande. Christina, som föreläste, hade ett fokus på och en utgångspunkt i hur hjärnan fungerar – och det var lite skrämmande att höra hur stress och multitasking påverkar den rent fysiskt.

Hon pratade också om hur vi kan effektivisera vår tid och gav rätt så bra och konkreta verktyg.

Vad jag tog med mig var framförallt två saker:

  1. Hur hon definierade stress: ”Skillnaden mellan vad du gör och vad du tror du bör göra” och ”Skillnaden mellan vem du är och vem du tror att du borde vara”. Det kändes rätt så sant efter en stund och det innebär med andra ord att det inte nödvändigtvis handlar om att göra fler saker för att minska stress – utan att se över om det där vi tror vi borde verkligen stämmer.
  2. Matrisen ”Bråttom & viktigt” som jag lärt mig förut men som jag nu blev påmind om. Tydligen är det så att vi oftast är i Viktigt & bråttom (eftersom det är både viktigt & bråttom). Därefter tenderar vi att ta itu med det som hamnar i Bråttom men inte så viktigt-rutan istället för Viktigt men inte så bråttom. Vilket sen leder till att fler saker hamnar i Viktigt & bråttom (där vi oftast vill vara), vilket innebär brandsläckning – och stress. Ju mer vi jobbar med Viktigt men inte så bråttom, desto mindre hamnar i Viktigt & bråttom – dvs mindre brandsläckning. Varför gör vi inte det då? Den frågan hänger med mig in i helgen.

Annat som är på min bucketlist för helgen:

  • Träffa en fin kompis jag inte sett på länge
  • Fira en annan fin kompis som jag träffar lite oftare men ändå för sällan
  • Fortsätta med mina #babysteps – fasen vad roligt det är att ha kommit igång med löpningen igen!

Vad har du för dig i helgen? 

[insert]kat2[/insert]

2 comments

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close