Search

Det börjar verka laduboende banne mig

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/62/190462/bucketlife.se/public_html/wp-includes/post-template.php on line 317

[:sv]Sent igår kväll kom jag fram, efter en dimmig och lite småhalkig biltur från Stockholm. Idag tog jag lite sovmorgon men sen har det varit full fart fram till 20-tiden. Även om full fart för mig innebär att hoppa mellan olika arbetsuppgifter och inte riktigt bli klar med nån så snabbt som jag vill, haha. Det är ödmjukande att jobba bredvid så snabba och grymma yrkesmän, jag ligger i sånt lä alltså. Men jag gör mitt bästa och jag har ju faktiskt den ganska viktiga rollen att dokumentera allt och det tar lite tid det också.

Mina uppdrag den här veckan är att hårdvaxolja golv, hjälpa till med diverse bärande & flyttande av grejer och så den stora grejen för vintern – att fixa ved! Jag har sett fram emot riktigt härligt hugga-ved-träning de luxe, men pappa har köpt en vedklyv så vi får väl se hur fysiskt det blir. Kanske tar jag en del av veden med yxa bara för att.

I dag har det varit en mix av utomhusjobb och inomhusjobb. Vi har flyttat bastutunnan till sin vinterplats på andra sidan ladan, där vi nu har utsikt mot sjön genom det fina fönstret. Underbart! Grymma Särna-företaget PeRo, med grävproffsen André och Per har hjälpt oss både med att dra bastutunna med grävmaskin (måste vara första gången va?) och att fixa det sista med avloppstanken. Det blev några vändor med sandhämtning och en hel del finlir med grävskopan. Jag visste inte att man kunde göra så mycket precisionsjobb med en grävmaskin, det är häftigt att se.

[insert]flytt-bastutunna [/insert] Hur man flyttar en bastutunna del 1: snickra ihop glidvänliga medar av formplywood, montera under tunnan mha grävmaskin. Fäst draglina och börja dra mha grävmaskin…

[insert]bastutunna-flytta [/insert] Del 2: börja dra den. Som en jättestor och gosig pulka. Fick en helt ny upplevelseidé faktiskt. 

[insert]bastutunna-klar [/insert] Del tre – för den på plats mha precisionsjobb med grävmaskin. Nu är den på rätt sida av ladan och med rätt utsikt

[insert]pero-ab [/insert] Finlirarna Per & André från PeRo!

Vi har också (jag skriver vi men jag filmar mest och när jag försöker lägga mig i så säger pappa att jag ska vara försiktig…) lyckats baxa in en 350kg tung spisinsats (även det med hjälp av grävmaskinen faktiskt) i ladan, även om den sen också ska in i öppna spisen på något sätt. Även vedspisen är på plats i köksdelen.

[insert]spisinsats [/insert] Spisinsats på väg in

[insert]vedspis [/insert] Vedspis på plats.

Jag har ägnat större delen av dagen åt att hårdvaxolja golvet på loftet. Vi kör en olja med vitlasyr efter mycket om och men och misslyckad jakt på olja med mörkt pigment. Tanken var att golvet skulle ta upp färgen på bjälklaget, dvs mörknat trä, men det får bli vitt istället för att harmonisera med väggarna. Eller ja, det blir inte så himla vitt när man torkat av lasyren, hårdvaxoljan är rätt transparent. Jag ska ev köra en till omgång i morgon så kanske det blir något vitare.

[insert] Hårdvaxolja [/insert] Delen bortom det vita är avtorkad, den vita är under ”uppsugning”. Det gula i furugolvet tonas ju ned, men vi vill ha det lite vitare. 

Nu ska jag sova – man blir trött av att jobba en hel dag. I morgon hoppas jag få hugga ved! [:]

3 comments

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close